Bucureşti: Mihai Dumitrescu:„Sunt plătit ca să mă joc“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actor păpuşar la Teatrul Ţăndărică, el consideră că a juca pentru copii este un privilegiu, prin care viaţa sa devine mai frumoasă şi mai interesantă.

În spectacolul de animaţie „Candide“, o producţie pentru adulţi a Teatrului Ţăndărică, în regia lui Cristian Pepino, actorul Mihai Dumitrescu interpretează mai multe personaje, fapt, care, recunoaşte, că îi face o mare plăcere.

„Ceea ce îmi place, în mod deosebit, în teatrul de animaţie, este că, practic, poţi fi oricine sau orice şi poţi face, prin talent şi creativitate, ceea ce doar trucajele din film ţi-ar putea permite“, spune actorul păpuşar.


Prestaţia sa din „Candide“ a fost răsplătită cu Premiul l pentru interpretare la Festivalul Internaţional de Păpuşi şi Marionete de la Varna din 2008, ca şi la cel de la Galaţi din 2009.


Turuie în limbi „străine”
Una dintre marile plăceri interpretative este, pentru talentatul actor, aceea de a-şi modifica galsul şi de a vorbi cu viteză „în limbi străine“. „Este suficient să prind melodia specifică unei limbi şi pot, apoi, să spun o mulţime de cuvinte care să sune de parcă ar fi din acel grai“, spune Mihai Dumitrescu.

Limba chineză nu-i ridică probleme, cum nu se dă înapoi să imite nici limbile arabe sau orice limbă europeană. În viaţa reală nu este poliglot, singura limbă străină pe care o vorbeşte fiind engleza. „Niciodată nu am abuzat de această uşurinţă de a imita limbile străine şi nu am riscat să mă dau drept străin“, spune Mihai, care, deşi este un actor comic, oricând gata de joacă, respectă regulile şi este deosebit de disciplinat.

„Uneori îi văd pe oameni că râd de orice vorbă a mea şi aşa mi se întâmpla şi în liceu. Dar niciodată nu mi-au plăcut exagerările şi am vrut să am haz făcând glume bune şi dând atenţie la nuanţe“, spune Mihai.

Te face să râzi cu lacrimi
Mihai Dumitrescu are foarte multe amintiri comice, pe care le relatează foarte serios. Se amuză şi el, când şi le aminteşte, dar cel care îl ascultă poate ajunge să râdă în continuu. „La şcoală, când mă scotea la tablă, atunci când profesorul se întorcea cu spatele, clasa se prăpădea de râs, dar când profesorul se uita la mine, nu putea să-mi reproşeze nimic, aşa eram de serios. Mie nu mi se părea ceva deosebit, doar mă jucam. Dar când, după liceu, m-am prezentat pentru angajare la Teatrul «Victor Ion Popa», din Bârlad, unde am jucat un an, înainte de a da la facultate, comisia, alcătuită din actori profesionişti, m-a găsit atât de comic, încât unul dintre ei mi-a spus: Ori eşti nebun, ori ai talent!”


Talentul şi l-a verificat intrând la Facultatea de Teatru, secţia „Păpuşi şi Marionete“, de la Academia deTeatru şi Film din Bucureşti. „Am ales această specializare pentru că îmi plac foarte mult copiii. Iar a fi actor într-un teatru de animaţie este un prilej extraordinar de a-ţi folosi toate talentele şi chiar de a-ţi inventa unele noi. Poţi să cânţi, să dansezi, să vorbeşti sau să te exprimi non-verbal, prin gestică, mimică sau chiar metamorfozându-te în absolut orice, de la piatră, până la animale, sau plante etc. În acelaşi timp, trebuie să fii în stare să improvizezi, la moment. Cum am păţit eu, când l-am jucat pe Păcală şi copiii m-au rugat să nu-i tai nasul popii. Sau când mi s-a rupt mâna la o păpuşă şi, brusc, personajul meu a devenit ciung. Răsplata este râsul minunat al copiilor. Un spectacol pentru copii, dimineaţa, mă energizează mai bine decât cea mai bună cafea“, spune simpaticul păpuşar.

Întrebări şi răspunsuri
În ce spectacole te pot vedea copiii la Ţăndărică?
Fac roluri multiple în „Ali Baba şi cei patruzeci de hoţi“, „Motanul încălţat“, „Pinochio“, „Guliver“. Iar pentru adulţi, pe lângă „Candide“ joc şi în „Faust“.

Lucrezi şi la postul de radio Itsy Bitsy?
Da. Acolo m-am exersat şi ca scenarist, pentru că am creat „Lumea Itsy Bitsy“, scriind 52 de episoade cu cei doi extratereştrii, care au venit pe nava Zorar şi găsesc soluţii la orice problemă, datorită isteţimii lor şi cu ajutorul computerului Zimitot.

Ce actor preferat ai?
Buster Keaton, comicul american al filmelor mute din anii ’20-‘30 ai secolului XX.

Ce îi place
În familie, lui Mihai Dumitrescu îi place să gătească şi recunoaşte că este responsabil cu această treabă gospodărească. „Tot ceea ce prepar este destinat savurării. Nu am reţete, improvizez, ca atunci când fac un rol. De asemenea iubeşte călătoriile cu maşina şi, de cîte ori poate, o ia pe drumurile laterale, pe care le descoperă cu plăcere“.

Ce nu îi place
Nu îi place să facă ceva la comandă, nu-i place lipsa de disciplină, pentru că se ajunge la anarhie şi nu-i plac oamenii neparolişti. „De asemenea nu-mi place să fac nici cel mai neînsemnat lucru în condiţii improprii. De exemplu, n-aş juca fotbal în pantofi“, spune comicul.

Profil
Născut
15 martie 1969, Tecuci
Studii
Absolvent al Facultăţii de Teatru, secţia „Păpuşi şi Marionete“, la Academia de Teatru şi Film, Bucureşti.
Are un masterat în animaţie, multimedia şi design.
Pregăteşte un doctorat cu tema „Rolul Spectacolului de Animaţie în Educaţia Socio-Estetică a Copilului“
Profesie
Actor de teatru de animaţie, director artistic la Radio Itsy Bitsy, asistent universitar
Familie
Căsătorit cu actriţa de teatru de animaţie Dora Ortelecan Dumitrescu, una dintre cele mai bune voci de la Ţăndărică, cea care i-a dat glas celebrului porcuşor Babe, în versiunea românească a filmului laureat cu Oscar, în 1995.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite