Bucureşti: Maşinile de spălat bani se tunează la vreme rea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Exchange-urile îşi schimbă designul exterior după fiecare amendă primită. Agenţia pentru Protecţia Consumatorului (APC) a introdus de sâmbătă reglementări mai severe în cazul afişajului cursului valutar. Patronii caselor de schimb preferă însă să ia amendă sau să fie închişi, decât să le aplice.

Noile reglementări ale APC prevăd că panourile din exteriorul casei de schimb valutar trebuie să afişeze toate cursurile de schimb monocolor, fără degradeuri şi fără însemnări grafice, iar dacă se practică vreun comision, acesta trebuie trecut la vedere. Dacă nu, amenzile pornesc de la 1.000 de lei, ajung până la 10.000 sau, în cazul unor reclamaţii consecutive, exchange-ului pârât i se pune lacăt pe uşă.


La faţa locului, însă, nu se aplică nicio lege! Pe cele mai mari bulevarde ale Capitalei, cum ar fi Calea Moşilor, Şoseaua Giurgiului sau Şoseaua Berceni, casele de schimb aplică doar legea haiducească.


În cel mai bun caz, în zona Berceni şi Ferentari nu se văd decât panourile unde ar trebui afişat cursul, dar toate goale, fără rate de schimb.
Pe Şoseaua Giurgiului, aceeaşi poveste. „Panourile astea costă mult, habar n-ai, de unde bani de investiţii, e criză!. Oricum, nu am fost prins niciodată în npregătit de către gardă. Sunt aici, la o scară de bloc, mai la adăpost", mărturiseşte, liniştit, unul dintre casierii din zonă.

La 1.000 de euro schimbaţi, ţeapă de 25
De departe cea mai densă arteră din Bucureşti, Calea Moşilor abundă în case de schimb care nu respectă, întocmai, legea. Spre exemplu, la „SC Best Exchange 2006", panou exterior de informare nu există, iar în interior, pe un perete murdar stă afişată o singură foaie pe care sunt scrise nişte cursuri valabile doar pentru cei care doresc să schimbe mai mult de 20.000 de euro, informaţie scrisă, însă, cu o literă de-o şchioapă!

Dacă un consumator va schimba aici 1.000 de euro, unde vede cursul unui euro că este de 4,140, va lua ţeapă, pentru că valoarea la care i se vor schimba banii va fi sub pragul de 4 lei. Adică va pierde cel puţin 25 de euro la tranzacţie.


APC spune că toţi cei care se simt păcăliţi în maniera asta îşi pot recupera banii dacă se prezintă la casa de schimb unde s-a produs tranzacţia cu toate chitanţele în decurs de 24 de ore la agentul care i-a schimbat banii. Teoretic doar, întrucât practic casierele exclud categoric această variantă.
„Cum să le dau valuta înapoi? Mie mi se poate schimba cursul din clipă în clipă, e normal să nu mai coincidă valorile când se trezeşte vreunul că a fost «păcălit»", mărturiseşte cu nonşalanţă casiera de la Carpatica Exchange.

Escrocii se metamorfozează
Casiera de lângă acest casa de schimb valutar alăturată, o doamnă ce se consideră „respectabilă", ne explică de fapt de ce acestor agenţii nu le pasă câtuşi de puţin de lege.


„Ei află dinainte de controale, primesc mesaje de la cine trebuie şi fug ca potârnichile. Cei mai puţin norocoşi, care sunt prinşi şi amendaţi, se rebranduiesc de a doua zi cu un alt design exterior. Pentru că, de regulă, garda vine cu televiziunea după ea şi le «murdăreşte» imaginea", spune femeia.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite