Bucureşti: Marius Ioan Drăguş, informaticianul care vrea să facă istorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În şcoala generală a fost olimpic la matematică şi fizică, la liceu şi-a descoperit pasiunea pentru informatică şi acum, student la automatică, este interesat de istorie.

Marius Drăguş a fost, în clasa a V-a, pe locul al III-lea la olimpiada interjudeţeană de matematică. Era la Sighet, în Maramureş. Cursul vieţii sale a fost schimbat în clasa a VI-a, atunci când profesoara Alexandra Fanea i-a propus să meargă la un concurs de informatică. „Practic, ea m-a împins de la spate să merg. Până în acel moment, eu nici nu ştiam ce înseamnă informatica. Ştiam ce este un calculator, dar nu ştiam care sunt bazele informaticii“, a spus Marius.

Chiar dacă, la primul concurs al său de informatică, la îndemnul profesoarei Alexandra Fanea, s-a clasat pe locul al 13-lea, acest lucru nu l-a demoralizat. „Mi-a plăcut să particip la acel concurs şi am văzut că pot să fac mai mult dacă mă pregătesc. Am continuat să particip la olimpiade de informatică“, a mărturisit studentul.

Tânărul a impresionat prin rezultatele obţinute, într-un timp scurt, la olimpiadele de informatică. „Când am început să citesc şi să înţeleg cum au gândit alţii problemele de informatică, necunoscutele au început să devină extrem de interesante şi am început să descopăr soluţii“, a explicat tânărul.

În prezent, pe Marius îl atrage partea de cercetare pe care o implică ştiinţa informaticii. „Când spun cercetare, mă refer la probleme foarte complexe şi foarte exacte, care se rezolvă mai mult pe partea de logică a informaticii“, a spus tânărul sighetean.

Marius este acum student în anul I la Facultatea de Automatică şi Calculatoare a Universităţii Politehnica din Bucureşti. În luna ianuarie, el va aplica la mai multe universităţi de prestigiu din Statele Unite ale Americii şi crede că are şanse să studieze la una dintre ele.

„Cele mai dorite de mine sunt Princenton, Brown, MIT (Massachusetts Institute of Technology), Dartmouth College, CALTECH (California Institute of Technology). Dacă voi fi acceptat la una dintre aceste universităţi, voi încerca să studiez istoria şi fizica şi, mai mult ca sigur, voi continua studiile în informatică“, a mărturisit Marius.

Cel mai mare vis al lui Marius nu este să lucreze la Google sau la Microsoft, cum ar răspunde un informatician. „Eu aş vrea să lucrez în cercetarea academică, adică în cadrul unei universităţi şi nu la o firmă sau companie. Aş vrea să lucrez în mediul universitar, în proiecte de cercetare“, a explicat studentul.

Viitorul lui Marius depinde de admiterea la una dintre universităţile la care doreşte să aplice. „Dacă voi rămâne în ţară, aş vrea să ajut Comisia Centrală pentru Olimpiada Naţională de Informatică şi să propun subiecte. Aş vrea, de asemenea, să contribui la elaborarea unei programe uşoare pentru studenţii din cadrul Universităţii Politehnica din Bucureşti.

PROFIL
Născut: 14 octombrie 1990, Cluj-Napoca
Studii:
Liceul Internaţional de Informatică, Bucureşti.
Student anul I la Facultatea de Automatică de Calculatoare, secţia Calculatoare, Universitatea Politehnică din Bucureşti.
Experienţă:

- Bronz la Olimpiada Balcanică de Informatică din 2007

- Argint la Olimpiada Internaţională de Informatică din 2009

- de două ori a obţinut premiul al III-lea la Olimpiada Naţională de Informatică
Familie: Are un frate mai mare, Andrei Drăguş.

Ce-i place
„Îmi place să călătoresc şi să văd diverse locuri. Îmi place să joc baschet şi ping-pong şi să fac drumeţii pe munte, în funcţie de cum îmi permite timpul. Îmi mai place să citesc. Cartea mea preferată este «1984», a lui George Orwell“.

Ce nu-i place
„În general, nu îmi place agitaţia din jurul meu, ceea ce poate părea paradoxal, având în vedere că studiez în Bucureşti. Nu-mi place demagogia, nu-mi place ceea ce se întâmplă în România pe plan politic. Nu suport căldura şi canicula, mai ales că eu am crescut în nordul ţării, în Sighet“.

Întrebări şi răspunsuri

Cât de mult înseamnă informatica pentru tine?
În clasa a XII-a, informatica însemna foarte mult pentru mine, adică era clar că pe această materie urma să-mi continui studiile. Acum, în România, nu se investeşte foarte mult în informatică şi presupun că va ajunge pe un plan secundar pentru mine. Probabil că voi aprofunda studiul în fizică, în matematică, iar informatica va deveni un hobby.

O să laşi informatica?
Depinde... În România, nu voi putea face asta. Dar eu îmi doresc foarte mult să urmez cursuri de specialitate la o universitate de prestigiu din Statele Unite ale Americii, iar dacă voi reuşi, aş vrea să studiez şi fizica, şi istoria.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite