Bucureşti: Lucian Ciucu, de 40 de ani adună cărţi de benzi desenate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este realizator de emisiuni TV, dar marea sa pasiune este desenul. A început să colecţioneze benzi desenate pentru a-şi perfecţiona stilul de desen.

La doar câţiva anişori, Lucian stătea în mica prăvălie de siropuri şi dulciuri a bunicului său, situată în centrul Piteştiului, şi desena sau le făcea portrete trecătorilor şi clienţilor.

„Desenam de la vârsta de 3- 4 ani. Mă ştia tot oraşul, pentru că prăvălia bunicului era la o intersecţie, în zona centrală. Oamenii care treceau îmi dădeau câte 25 de bani sau chiar 10 lei. Eu nu îmi mai amintesc aşa bine, dar mă întâlnesc şi astăzi cu oameni care îmi spun «Tu erai puştiul care ne desena!»“, mărturiseşte Lucian Ciucu.

A crescut cu revista „Vaillant“

„Generaţia mea a avut această şansă, de a descoperi minunata lume a benzilor desenate. Eram generaţia «Vaillant», o revistă a Partidului Comunist Francez, care se tipărea şi în România, iar câteva exemplare, contra partidului, rămâneau la noi în ţară. Băieţii de ştabi puteau să se aboneze, în vremea aceea. Însă mai scăpau câteva exemplare pe la anumite chioşcuri. Costau 4 lei bucata“, îşi aminteşte colecţionarul.

Aşa a început să adune benzi desenate. Pentru că bunicul său avea un prieten cu chioşc de carte la Gara din Piteşti, a putut să cumpere aceste cărţi. 
Lucian, care lucrează acum ca realizator de emisiuni culturale la TVR, este mândru de colecţia sa, dar nu se consideră un simplu colecţionar.

„Interesul meu pentru banda desenată nu a fost conjunctural, aşa cum unii colecţionează tot felul de chestii. La mine a fost o formă de interes profesional, deoarece în timpul liber sunt grafician şi caricaturist“.

A studiat economia la ASE

În 1974, a venit la Bucureşti, pentru a studia la Facultatea de Comerţ Exterior, actualul Relaţii Economice Internaţionale de la ASE.
A colaborat, ca desenator, printre altele, cu revista „Teatrul“ şi cu Teatrul de Comedie din Bucureşti, pentru care făcea caricaturi inspirate din piesele jucate acolo.

Una dintre cele mai importante caricaturi ale lui Lucian Ciucu a fost cea cu echipa Steaua Bucureşti, pe a publicat-o în revista „Urzica“, în 1986, când echipa a câştigat Cupa Campionilor.

„Am lucrat o săptămână ca să fac această caricatură pentru coperta revistei. Ţin minte că îi desenasem pe jucători agăţaţi de cupă, în total erau 15 personaje. Apoi mi-au cerut să fac şi varianta color a caricaturii“.

Va scoate o antologie de caricatură
În prezent, Lucian lucrează la o antologie de caricatură, care se va intitula „40 de ani în faţa televizorului“. „Vreau să scot un volum de aproximativ 200 de pagini, care să includă  caricaturile făcute de mine, cu actori, cântăreţi, sportivi şi alte personalităţi care s-au perindat pe la televizor în ultimii 40 de ani“, a dezvăluit colecţionarul.


Profil Lucian Ciucu
Născut: 12 aprilie 1954, Piteşti
Studii: Şcoala de Arte din Piteşti; Facultatea de Comerţ Exterior Bucureşti
Profesie: realizator TV
Familie: are o fiică, Alexandra, în vârstă de 22 de ani
Experienţă: 20 de ani în Televiziunea Română; colecţionează benzi desenate de peste 40 de ani.

Ce-i place
Pe lângă meseria mea, aceea de realizator TV, mie îmi plac teologia, filozofia şi desenul. De călătorit, am călătorit mult în viaţa mea, dar călătoria în sine nu a fost un scop. Mi-a plăcut foarte mult Italia, pentru că este o ţară unde găseşti artă pe la toate colţurile. În cel mai amărât sat este o biserică, cu o pictură sau o arhitectură impresionantă. În schimb, nu îmi place Italia ca ţară şi nici italienii.

Ce nu-i place
Foarte multe lucruri nu-mi plac. Nu-mi place condiţia umană actuală şi felul în care a ajuns societatea românească din ziua de astăzi. Unidimensională, manevrată, lipsită de idealuri, chiar de cel mai mic ideal şi de cel mai mic orizont.

Întrebări şi răspunsuri:

Ce avantaje v-au adus benzile desenate?
După ele am învăţat limba franceză şi toate mi-au fortificat cunoştinţele. Sunt o sursă de informaţie şi de cultură.

Cum v-aţi întregit colecţia?
Am păstrat toate numerele de benzi desenate pe care le-am strâns atunci, le-am legat în coperţi, somptuos. Nici nu ştiu câte am. Am colecţii pe 20 de ani, din care nu lipseşte un număr!

Care este cel mai dificil personaj de caricaturizat?
Femeile sunt greu de caricaturizat şi m-am ferit de acest aspect. Există şi oameni care nu exprimă nimic şi de aceea este foarte greu să le faci o caricatură.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite