Bucureşti: Ion Buncea, profesorul de scufundări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ion a copilărit la malul Mării Negre, dar şi-a deschis în Capitală o şcoală unde chiar şi cel mai slab înotător află tainele scuba-diving-ului.

Ionuţ, aşa cum îi spun cursanţii, a deschis recent şcoala de scufundări BDODS, în Bucureşti, împreună cu alţi trei pasionaţi ai acestui sport. Fiecare îşi are partea sa de responsabilitate, iar el este cel care îi învaţă secretele scuba-divingului pe elevi. În trecut a lucrat pe o navă de scufundări care se ocupa de construcţiile hidrotehnice şi apoi ca timonier pe un vas militar. Copilăria, însă, îl leagă şi mai mult de apă.

„Mergeam pe plaja Modern din Constanţa şi ne scufundam. Foloseam labele şi un vizor rusesc. Nu exista echipament pentru scufundări. După ’90 a început să mă preocupe intens acest lucru şi am învăţat singur din manuale, iar până în momentul de faţă am pregătit peste 600 de scafandri sportivi“, spune Ion Buncea, care se declară un autodidact.

Misterele scufundării

Pentru a ajunge în adâncuri, cursantul trebuie să înveţe regulile de bază, să treacă cu brio de etapa teoretică, neglijată de unii, dar importantă pentru acţionarea spontană în caz de pericol. Urmează bazinul, unde se acomodează cu echipamentul scuba şi pune în practică pentru prima dată ceea ce a învăţat teoretic.

„Cel slab face regula la scufundare şi trebuie să eliminăm orice risc pentru ca  fiecare să se simtă în largul său şi să se poată bucura de experienţa subacvatică“, explică instructorul de scufundări. Înainte cu o oră de a începe scufundarea, cursanţii nu au voie să mănânce, consumă doar apă, iar după ieşirea la suprafaţă, tot timp de o oră, este interzis efortul de orice fel. Ca orice alt sport şi acesta ajută la menţinerea siluetei  şi a sănătăţii. Ion Buncea este brevetat NAUI (National Association of Underwater Instructors - Asociaţia Americană a Instructorilor Scufundători).

Elevii care promovează examenul primesc un brevet recunoscut internaţional. Cu 850 de lei plus TVA, cursantul dispune de închirierea echipamentului de scufundare, încărcarea buteliilor cu aer, accesul la bazin, examinarea şi emiterea brevetului personalizat.
Pentru sfârşitul de săptămână, cursanţii se vor aventura în mare la Eforie Sud, unde vor avea parte de cinci scufundări, iar pentru toamnă li se pregătesc excursii în Egipt şi Thailanda.

Care a fost cea mai mare adâncime la care te-ai scufundat?
În Egipt, unde am coborât până la 41 de metri în apă. La astfel de adâncimi timpul trece mai repede decât pe mal, iar regulile de scufundare nu îţi permit să stai mai mult de 8 minute.

Care sunt principalele reguli pentru scufundare?
Elementele de bază sunt încadrarea strictă în program, organizarea şi comunicarea. Regula de aur este socializarea, scuba-diving nu este un sport individual.

Ce-i place:
Când are timp liber se ocupă de navomodelism. Apreciază punctualitatea şi îi place să asculte muzică bună.

Ce nu-i place:

Oamenii cu mentalităţi şi idei preconcepute de care se loveşte adeseori, dar pe care preferă să îi evite.

Născut: 24 octombrie 1967, Constanţa
Studii: Facultatea de Drept, Universitatea „Spiru Haret“ din Bucureşti
Experienţă:15 ani în arhivistică
Familie: Este divorţat

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite