Transplanturile hepatice de la Institutul Fundeni din Bucureşti, printre cele mai numeroase la nivel european

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Programul de transplant hepatic este într-o perioadă de evoluţie fără precedent FOTO Arhiva Adevărul
Programul de transplant hepatic este într-o perioadă de evoluţie fără precedent FOTO Arhiva Adevărul

Programul de transplant hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni a cunoscut anul acesta o dezvoltare fără precedent. Acest lucru a fost posibil datorită numărului mare de donatori aflaţi în moarte cerebrală din acest an şi continuării operaţiei de transplant de la donatori în viaţă, iar performanţa Institului se clasează într-un loc fruntaş în Europa.

Prof. dr. Irinel Popescu, şeful Centrului de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic din institut, preşedinte al Academiei de Ştiinţe Medicale, a explicat într-un interviu acordat Agerpres cum evoluează programul de transplant hepatic de la Institutul Clinic Fundeni, precizând că necesitatea de transplant este mai mare decât ce se oferă în acest moment în ţară.

În opinia sa, pe de altă parte, în prezent este un moment bun pentru a integra cercetarea medicală românească de vârf în circuitul european. 

Programul de transplant hepatic, dezvoltare fără precedent

Realizatorul primului transplant hepatic din România, prof. dr. Irinel Popescu, a povestit că programul de transplant hepatic de la Institutul Clinic Fundeni cunoaşte un moment de dezvoltare fără precedent. Medicul spune că acest lucru este posibil, în primul rând, datorită numărului mare de donatori aflaţi în moarte cerebrală din anul 2013 şi continuării operaţiei de transplant de la donatori în viaţă, ajungându-se la 78 de operaţii de transplant hepatic.

Irinel Popescu a precizat că în prezent, probabil, este una dintre cele mai mari cifre la nivel european.

„Am încercat, în acest an, să utilizăm la nivel maxim donatorii pe care i-am avut, lărgind gama de procedee chirurgicale la aproape tot ceea ce s-a inventat în materie de transplant hepatic până în momentul de faţă. Beneficiul este, în primul rând, al bolnavilor, deoarece acest număr de operaţii ne-a ajutat să rezolvăm cea mai mare parte a cazurilor grave aflate pe lista de aşteptare“, a precizat medicul.

Bărbatul a mai spus că este şi beneficiul echipelor chirurgicale, anestezice, gastroenterologice şi radiologice implicate în programul de transplant, iar creşterea experienţei se reflectă în cea mai bună rată de supravieţuire, de aproximativ 93%.

În România sunt necesare 300-400 de transplanturi pe an

Medicul român spune că ţara noastră are nevoie de un număr de operaţii de transplant hepatic situat între 300 şi 400 pe an, iar numărul transplanturilor efectuate în prezent este destul de mic, comparând cu necesitatea existentă la nivel naţional..

În ceea ce priveşte deschiderea unui al doilea sau chiar al treilea program de transplant hepatic, Irinel Popescu a spus, pentru Agerpres, că au fost depuse la Agenţia Naţională de Transplant mai multe dosare de aplicaţii în acest sens.

Specialiştii, cheia succesului

Prof. dr. Irinel Popescu povesteşte că, de-a lungul timpului, în Centrul de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic Fundeni s-au format mai multe generaţii de specialişti. Unii au obţinut diploma după cursul de un an de chirurgie hepatică şi transplant hepatic, alţii au venit din proprie iniţiativă şi au efectuat stagii în clinică, pentru a se instrui în transplantul hepatic.

Profesorul a povestit că a fost organizat, cu finanţare europeană, un program de ample dimensiuni numit SPER (Specializare, Performanţă, Eficienţă, Rezultate), prin care centrul bucureştean şi-a propus formarea de specialişti la toate nivelurile şi în toată ţara. Instruirea de specialişti a început cu prelevarea de organe, în mod special de ficat şi a ajuns până la transplantarea propriu-zisă a organelor prelevate.

„Am încercat să ajutăm şi alţi specialişti, din alte centre, să se formeze, în ideea că în viitor vor putea să funcţioneze în centre de transplant asemănătoare centrului nostru“, a mai spus Popescu.

În jur de 10 milioane de euro pentru extinderea Laboratorului de Chirurgie expermentală din Institutul Clinic Fundeni

Medicul a declarat că cel mai important proiect la care se lucrează în prezent este  CEMT(Centru de Excelenţă în Medicina Translaţională). Este finanţat din fonduri europene şi a fost câştigat prin competiţie organizată de Ministerul Cercetării, implicând extinderea actualului Laborator de chirurgie experimentală din Institutul Clinic Fundeni. De asemenea, se doreşte crearea de noi spaţii pentru săli de operaţie şi laboratoare, precum şi dotările corespunzătoare.

Proiectul valorează aproximativ 10 milioane de euro, iar când va fi gata, în anul 2015, va fi unul din cele mai moderne centre de cercetare din estul Europei.

„Promovarea conceptului de „cercetare medicală translaţională“ pe una dintre cele mai mari platforme medicale din România, platforma Fundeni, constituie, în opinia mea, o realizare importantă şi un exemplu ce poate fi urmat“, a mai precizat medicul român.

De asemenea, bărbatul spune că îmbinarea activităţii clinice cu cercetarea experimentală reprezintă o tendinţă modernă, iar înfiinţarea CEMT va fi şi o şansă pentru tinerii absolvenţi de medicină pentru a se forma profesional la cel mai înalt nivel.

Pe aceeaşi temă:

Număr record de transplanturi hepatice în 2013. Alţi 300 de români aşteaptă să primească un ficat nou

Speranţă pentru bolnavii cu hepatită cronică: „mugurii“ de ficat crescuţi în laborator

Irinel Popescu: România ar putea ajunge pe primele locuri în lume privind transplanturile hepatice

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite