Bucureşti: Feriţi-vă copiii de leagănele morţii!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În aceste condiţii, doar părinţii îşi mai pot feri copiii de pericolele ce pot apărea în spaţiile pentru agrement, fie ele vechi, fie nou refăcute.


Printre realizările expuse anual, cu mândrie, de către primarii de sector se numără invariabil crearea de spaţii de joacă.

Cu toate acestea, pe forumurile dedicate părinţilor, plângerile legate de acestea curg gârlă: sunt insuficiente, inexiste în anumite zone ori, dacă există, sunt vandalizate sau abia se mai ţin în şuruburi.

Mai mult, moartea copilului în vârstă de şase ani, în urmă cu trei zile, într-un părculeţ din Târgovişte, i-a speriat şi mai tare pe părinţii.

O mămică care obişnuieşte să-şi ducă fetiţa în Orăşelul Copilului din sectorul 4 spune că niciodată nu îndrăzneşte să-şi lase copilul să se dea în leagănele sau toboganele de acolo pentru că sunt rupte şi ruginite

„Unul dintre tobogane este vechi de 20 de ani. De multe ori le-am atras atenţia copiilor să nu se mai urce în leagăne sau balansoare, fiindcă multe dintre ele stau să cadă”, spune Gabriela Constantin.

Parcul Circului din sectorul 2 şi Parcul Brâncoveanu sunt alte două exemple de spaţii de agrement criticate de bucureşteni atât pe site-urile primăriilor, cât şi pe formurile de specialitate.

“Vom dezafecta parcurile vechi!”

O parte din locurile de joacă din Bucureşti se află în responsabilitatea administraţiilor domeniului public (ADP-uri) de sector, în vreme ce de parcurile mai mari se ocupă Administraţia Lacuri Parcuri şi Agrement Bucureşti.

„Avem 121 de locuri de joacă, majoritatea dintre acestea sunt noi sau în stare bună, însă un sfert vor fi dezafectate în câteva zile”, promite Constantin Zidaru, directorul Administraţiei Domeniului Public (ADP) din sectorul 6. 

Cele mai multe aparate de joacă sunt importate.

„Noi le aducem din Danemarca, pentru că au un design frumos şi sunt de calitate”, spune Eugen Milea, director ADP sector 1.

Procedura amenajării unui astfel de părculeţ este simplă: firma care importă sau care produce aparatura se ocupă şi de amenajarea ei, mai ales că produsele vin şi cu animite instrucţiuni.

„Scrânciobul trebuie să fie la o anumită distanţă de tobogan şi aşa mai departe. Se face mai apoi o verificare”, explică în continuare Milea, neuitând să menţioneze că toate aparatele din sectorul 1 sunt autorizate ISCIR.

Cu aceeaşi autorizaţie se laudă şi Constantin Zidaru: „În ultimii doi ani am amenajat mai multe locuri de joacă, absolut toate primind avizul ISCIR”.

Cătălin Braşoveanu, purtătorul de cuvântr al ISCIR spune că aceasta este o gogomănie vehiculată de ani de zile.

“Aceste aparate nu mai intră de ani buni în atribuţia noastră. Noi nu ne mai ocupăm decât de aparatura care are o acţiune mecanică, precum montagne russe, nicidecum de tobogane!”, explică Braşoveanu.

El a adăugat că instituţia nu se mai ocupă nici de controlarea unor asemenea locuri de joacă.

Doar ANPC-ul îşi mai aruncă un ochi

Lipsa unui control este confirmată şi de Milea: „Niciodată nu ne-a controlat nimeni. Noi singuri verificăm periodic funcţionalitatea aparatelor, însă nu am avut niciodată probleme”.

În cazul în care însă un copil s-ar accidenta din cauza unui aparat defect, vina revine în ultimul rând autorităţilor locale.

„Dacă aparatul se află în termenul de garanţie, răspunde producătorul sau importatorul. După expirarea acestui termen, de vină pentru accident este ADP-ul!”, mai spune Zidaru.

Doar Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) mai face din când în când controale.

„Nu intră în atribuţia noastră să facem astfel de controale, însă, dacă sunt mai multe sesizări pe tema aceasta, ne ocupăm de caz. De obicei verificăm dacă aparatura este certificată UE şi dacă instrucţiunile de folosire sunt puse la vedere. Nu putem verifica funcţionalitatea aparatelor”, a declarat, Constantin Cerbulescu, preşedintele ANPC.

Tragedii în spaţii de agrement

Constanţa.

Un tânăr de 20 de ani a murit, iar trei adolescenţi au fost răniţi în parcul de distracţii din Tabăra Lebăda din Năvodari, în august 2002.

Cei patru se aflau într-un vagonet de montaigne-russe ce a zburat de pe șine și a căzut în gol de la înălţime.

Tragedia a scos la iveală că niciun utilaj de agrement nu avea autorizaţie tehnică.

Timiş.

Un băiat în vârstă de şapte ani din Lugoj a murit în 2005 după ce a a fost strivit între roata din fier şi barele ce susţineau scaunul leagănului în care se juca.

Satu Mare.

Un adolescent a murit în 2004, după ce a fost azvârlit dintr-un carusel instalat ilegal la Satu-Mare de o firma din Constanta, cu ocazia Zilelor Oraşului.





București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite