Bucureşti: Demolăm ilegal case considerate bijuterii arhitecturale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O casă situată pe Bulevardul Aviatorilor nr. 92 din Capitală, realizată de arhitecta Henriette Delavrancea în stilul modernist de la Balcic, unica de acest fel din Bucureşti, a fost demolată în această dimineaţă, în baza unei autorizaţii eliberate ilegal, susţine ministrul Culturii, Theodor Paleologu, citat de Mediafax.

"E o metodă clasică - demolează sâmbătă dimineaţă, când lumea nu e atentă", a declarat ministrul suspendat al Culturii, Theodor Paleologu.

Casa a fost făcută una cu pământul în baza
unei autorizaţii date pe 13 octombrie de Primăria Sectorului 1 şi cu avizul favorabil al Direcţiei de Cultură a Municipiului Bucureşti (DCCPN).

Consilierul ministrului Culturii, Petre Guran, de la 1 octombrie, Primăria Sectorului 1 nu mai avea voie să dea autorizaţii în zone protejate şi zone de protecţie a monumentelor istorice. În acest caz, imobilul demolat se află la intersecţia a două astfel de monumente: parcul Herăstrău şi parcelarea UCB.

Potrivit celor doi oficiali, Ministerul va cere reconstruirea imobilului. "E singura casă de acest tip. E arhitectura modernistă de la Balcic, care era unică în Bucureşti", a mai spus Guran, citat de Mediafax.

Consilierul ministrului Culturioi a precizat că ministerul făcuse o cerere de anulare a autorizaţiei, sub semnătura ministrului, care a fost depusă la Prefectura Bucureşti şi la Primăria Sectorului 1.

De altfel, cazul casei din Bulevardul Aviatorilor 92 a fost menţionat, săptămâna trecută, într-o conferinţă de presă, de către ministrul Theodor Paleologu, care a precizat atunci că Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional (MCCPN) analizează o serie de avize de demolare şi de construire în zone protejate, date de Eugen Pleşca, fostul director coordonator al Direcţiei de Cultură (DCCPN) Bucureşti.

Dintre avizele date de Pleşca, ministrul le-a menţionat pe cel de demolare a casei de pe Bulevardul Aviatorilor nr. 92 şi pe cel de construcţie a unui bloc în Piaţa Lahovari, în spatele Casei Oamenilor de Ştiinţă.

Potrivit arhitecţilor şi oficialilor de la MInisterul Culturii imobilul de pe Bulevardul Aviatorilor, nr. 92 nu a fost inclusă, dintr-o scăpare, pe Lista monumentelor istorice.

Arhitecta Miliţa Sion a precizat că Uniunea Arhitecţilor din România dorea ca această casă urma să fie inclusă într-un proiect ce constă în constituirea unui "muzeu de arhitectură vie" în Bucureşti, prin selectatea unor imobile din diferite perioade, semnate de arhitecţi diferiţi.

Eugen Pleşca, numit director al DCCPN Bucureşti la sfârşitul lunii mai, pe bază politică, el fiind membru al PSD, a părăsit direcţia în octombrie, după ruperea coaliţiei de guvernare PSD - PDL.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite