FOTOGALERIE din perioada comunistă. „Povestea unui Bucureşti pierdut“, imagini din oraşul lui Ceauşescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Andrei Pandele
FOTO: Andrei Pandele

Fotograful şi arhitectul Andrei Pandele a surprins, cu ajutorul aparatului de fotografiat, începând din 1970, o perioadă a schimbărilor prin care România a trecut sub conducerea lui Nicolae Ceauşescu. Printre imaginile vechi se numără şi una în care apare mastodontul din centrul Capitalei: Casa Poporului. BBC prezintă „Povestea unui Bucureşti pierdut“, printr-o serie de fotografii realizate de celebrul fotograf.

Imaginile reprezintă, potrivit jurnaliştilor de la bbc.co.uk,  o amintire dureroasă pentru multe persoane, iar Casa Poporului este o clădire cu care Pandele se mândreşte. Impresionanta construcţie apare în una dintre fotografiile celebrului bucureştean chiar în timp ce era construită, iar în locul pereţilor groşi de astăzi se aflau macarale enorme.

Născut în anul în care a avut loc Revoluţia, în 1989, Paul Pandele este unul dintre cei care reprezintă noua generaţie de români - cunoaşte mai multe limbi străine, este foarte bine educat şi este o persoană foarte ambiţioasă.

Este foarte mândru de Casa Poporului, în vremurile trecute acesta fiind palatul lui Ceauşescu, iar în prezent fiind locul în care se regăseşte democraţia. În ceea ce priveşte mărime clădirii, aceasta este întrecută doar de Pentagonul din Statele Unite ale Americii.

Potrivit BBC, încăperile Palatului uriaş din centrul Bucureştiului sunt lipsite de aer, inutil de largi, iar vastele dale de marmură dau impresia unui spaţiu sufocant, „ca şi cum ai fi blocat în mijlocul unui tort de nuntă“.

Fotografiile căptuşesc pereţii unei ceainării din Capitală

Imaginile din colecţiile fotografului se află într-o ceainărie în vechiul cartier Evreiesc din Bucureşti, îmbrăcând fiecare perete al încăperii. Potrivit jurnaliştilor BBC, fotografii asemănătoare pot fi făcut rar, datorită viziunii neînfricate a lui Pandele, iar atacul neobosit al lui Ceauşescu asupra oraşului poate fi văzut pas cu pas, ca şi cum cineva ar desface o ceapă foaie cu foaie.

„Am fost arhitect. Aş fi putut să găsesc planul, să îmi dau seama cam ce ar vrea ei să distrugă. Nu exact, nimeni nu ştia asta. Ei îşi pierduseră controlul total“, a declarat Andrei Pandele despre cei şapte kilometri pătraţi din centrul oraşului care au fost distruşi pentru a face loc Casei Poporului.

Cu ajutorul fotografiilor sale, Andrei Pandele a păstrat un Bucureşti care nu mai există - deosebita piaţă acoperită cu sticlă, arcadele, străzile pietruite, vilele îmbrăcate în viţă de vie, oraşul care cândva era intitulat „Micul Paris al Orientului“.

„După ce am fotografiat timp de doi ani distrugerea arhitecturală, am decis că nu este bine ceea ce fac, având în vedere că sistemul comunist distrugea viaţa a 22 de milioane de oameni. Aşadar, am început să fac poze momentelor de zi cu zi ale oamenilor. Cred că imaginea lor este mai izbitoare“, a precizat bărbatul.

Într-o serie de fotografii, bucureşteanul a reuşit să surprindă o parte din atmosfera comunistă care domnea pe străzile Capitalei: artere pustii, cozi la alimente, tramvaie pline cu navetişti, maşini inutile îngropate în zăpadă şi o nuntă în stradă.

Andrei Pandele, arhitect de profesie, este şi fotograf, iar lucrările sale despre perioada comunistă au fost expuse în numeroase ţări în ultimii ani.

Casa Poporului, povestea fortăreţei lui Ceauşescu

Casa Poporului sau fortăreaţa dictatorului Nicolae Ceauşescu, monument ridicat în Epoca de Aur, ascunde în spatele opulenţei şi a uşilor sculptate în lemn numeroase poveşti. Pentru a ajunge la clădirea care astăzi se înalţă în centrul Capitalei, 20.000 de oameni au muncit timp de şapte ani continuu. Indiferent de anotimp.

Ridicarea unui monument strategic nu a fost pe deplin ideea lui Nicoale Ceauşescu. Încă de pe vremea lui Carol al ll-lea se discuta în cercurile importante ale ţării despre o astfel de construcţie, fără a fi botezată Casa Poporului.

După cutremurul devastator din anul 1977, ideea unui asemenea edificiu a început să încolţească în mintea dictatorului care se afla la putere şi care voia să-şi construiască propriul oraş. Aşa a ajuns Nicoalae Ceauşescu să-şi construiască o adevărată fortăreaţă în inima Capitalei.

Istoricii spun că pentru a face loc impresionantei clădiri un întreg cartier a fost şters de pe harta Bucureştiului şi zeci de mii de locuinţe au fost puse la pământ de muncitorii lui Ceauşescu.

Pe aceeaşi temă:

FOTO VIDEO Secretele unui oraş copleşitor. Excursie în Bucureşti, pe urmele istoriei: parcuri, muzee, Casa Poporului

VIDEO Misterele Casei Poporului, povestite de arhitectul care a proiectat-o: care este legătura dintre construcţia-mamut, Napoleon şi Carol al II-lea

Mastodonţii României: cutremurătoarele poveşti de pe marile şantiere din vremea lui Ceauşescu. Munca, teroarea şi Securitatea de la Porţile de Fier, Casa Poporului sau Transfăgărăşan

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite