Bucureşti: „Cantemir“, prima şcoală cu detector de cutremur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dispozitivul nu este mai mare decât un aparat radio, funcţionează pe baterii şi te anunţă cu 30 de secunde înainte că va avea loc un cutremur. Aparatul de avertizare seismologică de la Liceul „Dimitrie Cantemir“ este montat în biroul directorului insituţiei, dar urmează să fie mutat pe un perete de pe holul mare.

Aparatul a fost primit de la un fost elev al colegiului, care s-a stabilit între timp în SUA.  După spusele directorului, instrumentul este omologat şi poate distinge vibraţiile seismice de toate celelalte trepidaţii.


În momentul în care simte vibraţiile, detectorul începe să piuie, dar nu îndeajuns de tare încât să fie auzit de toţi elevii. Alexandru Mihai susţine că, în caz de pericol, elevii de serviciu vor da repede alarma, dar nu înainte de a fi deschise toate uşile de la intrările în instituţie.


„Am mai avut un incendiu în urmă cu doi ani, aşa că ştim cum să procedăm. Atunci am deschis repede toate uşile de la intrări, apoi am dat alarma şi am reuşit să golim clădirea în 40 de secunde“, a subliniat directorul instituţiei.

Urmează alte patru licee
Potrivit edilului-şef al Capitalei, Sorin Oprescu, alte trei licee urmează să beneficieze de acest aparat: „Mihai Viteazu“, „George Enescu“ şi Şcoala Centrală, iar costurile vor fi suportate integral de Primăria Municipiului Bucureşti.

Deşi toată lumea pare foarte încântată de aparat, specialiştii nu sunt atât de optimişti în ceea ce priveşte eficienţa sa. „Oferă copiilor un timp de maximum 28 de secunde pentru a se adăposti. Sistemul se declanşează, însă, foarte repede. El ar putea să dea o alarmă falsă chiar şi când cineva dă cu un picamer lângă liceu“, a declarat directorul Institutului de Fizică a Pământului, Gheorghe Mărmureanu.

Aparatul detectează cutremure de peste 4,5 grade pe scara Richter cu 30 de secunde înainte de producerea lor.

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite