Bucureşti: Ţeparu’, comparat cu Rîmaru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PROFIL PSIHOLOGIC: Cele mai autorizate voci din domeniul criminalisticii au analizat faptele bandei lui Sergiu Băhăian şi l-au caracterizat pe liderul acesteia. Cruzimea crimelor comise de gruparea „Naşului de Bărăgan” l-au determinat pe doctorul Vladimir Beliş să-l compare pe Băhăian cu sângerosul criminal în serie, Rîmaru.

Doctorul Vladimir Beliş, fostul director al Institutului Naţional de Medicină Legală Bucureşti (INML) împreună cu şeful secţiei de psihiatrie a Spitalului Universitar, doctorul în psihiatrie, Florin Tudose şi specialistul în psihologie judiciară, fost colonel de poliţie, Tudorel Butoi, au analizat pentru „Adevărul de seară“ acţiunile bandei lui Băhăian şi profilul psihologic al acestuia.

Membrii grupului infracţional condus de notoriul escroc, Sergiu Băhăian, cunoscut în lumea interlopă şi sub numele de Ţeparu’, sunt acuzaţi de săvârşirea mai multor crime de o cruzime extremă.

Acest lucru l-a făcut pe doctoral Beliş să îl compare pe temutul cap mafiot cu celebrul criminal şi violator în serie care a terorizat Capitala în anii ‘70-’71. „Sadismul de care a dat dovadă acest Băhăian şi cruzimea crimelor comise de aghiotanţii lui îmi aduc aminte de crimele comise de Rîmaru acum 40 de ani”, zice doctorul Beliş.

„Se foloseşte de colaboratori ca de instrumente”

Binecunoscutul doctor în psihiatrie, Florin Tudose, spune despre Băhăian că este un escroc abil cu o putere mare de convingere şi persuasiune.

„Folosindu-se de aceste abilităţi, el îi controlează pe colaboratorii lui şi îi foloseşte ca pe nişte instrumente de care se descotoroseşte atunci când devin inutile. A avut îndemânarea de a-şi selecta bine uneltele, pentru că şi-a ales nişte asasini cu un intelect scăzut, care nu i-ar fi putut submina niciodată autoritatea şi care se bazau pe faptul că nu pot fi eliminaţi”, explică psihiatrul. El mai spune despre Băhăian că a comandat aceste crime sadice pentru a-şi satisface fantasmele de mare şef mafiot.

<Lichidarea fraierului>
Fost colonel de poliţie, doctorul Butoi spune că aceste cazuri, în care complicii mărunţi sunt lichidaţi atunci când îşi îndeplinesc rolul şi devin nefolositori sunt cunoscute de poliţiştii criminalişti.

„În lumea interlopă acest mod de operare se numeşte <lichidarea fraierului>. După ce se folosesc de identitatea <fraierului> pentru a comite diferite infracţiuni economice, acesta devine inutil şi este eliminat. Prin această metodă, încearcă să îi inducă pe poliţişti în eroare, pentru că aceştia urmăresc persoana pe numele căruia se fac delapidările. Atâta timp cât victima nu este găsită şi nu se găsesc elemente care să îl lege de <fraier>, capii sunt în siguranţă”, explică doctorul Butoi.

„Îşi punea măşti pentru a socializa”
Specialistul în psihologie judiciară afirmă că, dacă este găsit vinovat, Sergiu Băhăian dă dovadă de duplicitate şi de perversitate.

„Cel ce a ordonat aceste crime, într-un astfel de context, este un individ pervers, duplicitar, care evită contactul direct. Este ipocrit şi pentru a socializa îşi pune fel şi fel de măşti: masca omului de afaceri, a regizorului, a patronului de echipă de fotbal, toate acestea pentru a-şi promova imaginea, pentru a trăi în lux şi în consumarea sexului”, încheie doctorul.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite