VIDEO Bucureşti 555. Zilele Bucureştiului au costat 5,8 milioane de lei. Proiecţia de pe Casa Poporului, cea mai costisitoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sâmbătă, 20 septembrie, Bucureştiul a împlinit 555 de ani de existenţă, iar petrecerea a început în Capitală de vineri şi s-a încheiat duminică. Pentru cele trei zile de sărbătoare, Primăria Generală a plătit 5,8 milioane de lei, din care peste 1,8 milioane au fost cheltuiţi pentru show-ul multimedia de pe faţada Casei Poporului.

Bucureştiul a îmbrăcat straie de sărbătoare, iar locuitorii oraşului au petrecut trei zile în stradă. Parcurile au fost luate cu asalt, străzile neîncăpătoare şi la tot pasul au fost organizate fel de fel de evenimente: ateliere de creaţie, concerte, proiecţii şi zone dedicate pofticioşilor dornici să încerce cele mai apetisante bucate.

Show-ul de pe Casa Poporului, cel mai costisitor

Cele mai interesante, dar şi cele mai costisitoare evenimente au avut loc sâmbătă, chiar de ziua Bucureştiului, în Piaţa Constituţiei. Atunci, pe scena amenajată în faţa Palatului Parlamentului  a avut loc concertul „rEvoluţia Muzicii Uşoare Româneşti“, iar pe scenă au urcat cei mai cunoscuşi artişti ai momentului. 

Reprezentanţii Primăriei Muncipiului Bucureşti (PMB) au declarat că pentru organizarea întregului eveniment, municipalitatea a plătit 1.175.000 de lei, în aceşti bani fiind incluse onorariile artiştilor şi colaboratorilor, costurile necesare pentru echipamentele sceno-tehnice, serviciile de pază şi cele cazare şi transport pentru unii artişti, acolo unde a fost cazul.

La miezul nopţii, privirile celor care au luat parte la concertul de sâmbătă s-au mutat către Casa Poporului, care timp de circa jumătate de oră s-a transformat într-un ecran imens pe care a fost proiectat un spectacol 3D unic în Europa. Pentru organizarea evenimentului, Primăria Generală a scos din buzunar 1.827.000 de lei, suma incuzând costurile necesare pentru producţia show-ului, dar şi sumele necesare pentru echipamentele folosite în timpul spectacolului şi cazarea artiştilor care au asigurat întregul eveniment.

La câteva minute după ce spectacolul multimedia proiectat pe faţada Casei Poporului s-a încheiat, bucureştenii prezenţi la eveniment s-au putut bucura de un foc de artificii spectaculos, care a durat minute bune şi care a costat, potrivit reprezentanţilor municipalităţii, 386.000 de lei. De asemenea, în Piaţa Universităţii au fost organizate un concert şi o expoziţie în aer liber, evenimente care au costat 120.000 de lei. 

Bucureştiul, un turn construit la răscruce de drumuri

În secolul al XIV-lea, Bucureştiul era un turn aflat la intersecţia a două drumuri comerciale din care se putea observa orice mişcare apărută în zonă. Era, pe scurt, un punct de observaţie foarte bun din care oamenii puteau să supravegheze cu grijă tot ce mişca în zonă.

„În anii 1370-1380, se pun bazele unui turn, punct de pază în vremea aceea”, povesteşte istoricul Dan Falcan despre începuturile Bucureştiului. De la acest turn a luat fiinţă oraşul ce avea să devină Capitala României de astăzi. Turnul era un punct de reper al comercianţilor vremii, locul unde poposeau şi se desfăşurau cele mai importante tranzacţii. Uşor-uşor,  Bucureştiul s-a extins şi a înglobat mai multe, primul document în care este menţionat oraş datează de acum 555 de ani, din 1459, şi îi aparţine lui Vlad Ţepeş.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite