Povestea singurei străzi în trepte din Bucureşti, veche de 200 de ani, şi a Palatului Suter, bijuteria din capătul ei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În jur de 70 de trepte, o parte dintre acestea vizibil afectate de trecerea timpului, şi o plăcuţă metalică pe care stă scris „Xenofon“. Aşa începe o filă din povestea Bucureştiului, scrisă în urmă cu sute de ani, atunci când a fost construită singura stradă în trepte din oraş. La capătul ei, un palat de pe vremea lui Carol I, transformat astăzi într-un hotel de lux celebru.

În apropierea Parcului Carol din Capitală există o stradă îngustă pe care niciodată nu a mers nicio maşină. Din când în când, oamenii din zonă mai urcă sau mai coboară pe străduţă fără să dea prea mare importanţă betonului încărcat de istorie pe care calcă.

Strada Xenofon este considerată singura în trepte din Bucureşti şi ar fi fost construită în urmă cu peste 200 de ani. De atunci şi până astăzi, treptele străzii s-au deteriorat, asfaltul s-a fisurat sau chiar s-a rupt, dar o parte din parfumul de odinioară a rămas în atmosfera locului.

image

La prima vedere, treptele înşirate nu îţi atrag atenţia cu nimic şi cu greu te poţi gândi că scara deteriorată ar purta numele de stradă. Cu fiecare treaptă urcată începi să simţi un parfum special, regăsit pe arterele încărcate de istorie din Bucureştiul de altădată.

Palatul Suter, bijuteria din capătul treptelor

În urmă cu ani buni, micuţa stradă bucureşteană avea o bară metalică care cobora odată cu treptele, dar astăzi se mai găsesc doar rămăşiţe din ea. Zidurile care mărginesc străduţa au fost desenate şi, din loc în loc, prin asfalt şi-au făcut loc firicele de iarbă.

După ce urci toate treptele ajungi în capătul străzii, acolo unde o bijuterie veche de peste 100 de ani, restaurată şi modernizată, constrastează puternic cu lumea lăsată „la poalele străzii“. Practic, strada în trepte este un tunel care te conduce către o lume nouă, plină de şarm şi eleganţă.

image

Palatul Suter, botezat acum Carol Parc Hotel, a fost construit la începutul secolului trecut de arhitectul german Adolf Suter. Istoricul Dan Falcan spune că în apropierea palatului se află cartierul Gramont, locul în care şi arhitectul german deţinea teren în urmă cu peste 100 de ani. 

„Construcţia cartierului Gramont, cuprins între bulevardul Regina Maria şi Parcul Carol, a început prin 1893. Aici era un loc gol, nu erau construcţii“, zice Falcan.

Câţiva ani mai târziu, în 1904, cartierul de case era în mare parte construit, doar pe alocuri mai făcându-se mici lucrări. În schimb, Palatul Suter, a început să prindă viaţă în anul 1902, pe Dealul Filaretului, cel mai înalt punct natural din Bucureşti şi a fost gata patru ani mai târziu. 

A fost restaurat şi modernizat de-a lungul vremii, iar astăzi este cunoscut ca un hotel extrem de elegant şi rafinat din Capitală.

Pe aceeaşi temă:

Bucureşti: Singura stradă în trepte din Capitală

FOTO Calea Victoriei, Corso al Capitalei: prima arteră iluminată electric, primul teatru, prima staţie de taxi

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite