„Noaptea Cercetătorilor“ în Bucureşti: observaţii astronomice, experimente optice şi colectarea insectelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pasionaţii de ştiinţă sunt invitaţi în culise, în Noaptea Cerecetătorilor, ce va avea loc vineri, 27 septembrie FOTO Adevărul
Pasionaţii de ştiinţă sunt invitaţi în culise, în Noaptea Cerecetătorilor, ce va avea loc vineri, 27 septembrie FOTO Adevărul

Noaptea Cercetătorilor, evenimentul european unde toţi pasionaţii de ştiinţă sunt invitaţi să descopere culisele experimentelor şi ale cercetării ştiinţifice, are loc şi în Bucureşti, pe 27 septembrie. Muzeul Antipa, Platforma Măgurele, dar şi parcul Tineretului vor fi gazde pentru evenimente inedite.

În Bucureşti, evenimentul ştiinţific se va desfăşura în trei locaţii diferite, începând cu ora 19.30.

La Muzeul de Istorie Naturală „Grigore Antipa“ timp de o seară, în Sala Multimedia, începând cu ora 19:30, specialiştii instituţiei îi vor încânta pe toţi iubitorii şi entuziaştii de ştiinţă cu experimente inedite: participanţii vor identifica insectele după sunetele pe care acestea le produc, vor fi preparate insecte necrofage după standardele ştiinţifice şi muzeale, prezentându-se, totodată, etapele naturalizării şi ale restaurării unor specii de vertebrate. Nu în ultimul rând, participanţii vor vizita colecţiile de mamifere şi lepidoptere ale Muzeului.

Programul întreg al evenimentului de la muzeu poate fi consultat pe site-ul instituţiei.

În Parcul Tineretului se vor organiza, între orele 17.00-22.00, observaţii astronomice prin telescop, experimente optice, plasmă şi laseri, transmiterea semnalului electric prin oameni, experimente de electrostatică, dar şi o tombolă cu premii din oră în oră şi expoziţie de fotografie ştiinţifică. Programul complet poate fi consultat pe site-ul evenimentului.

La Platforma Măgurele pasionaţii de fizică vor putea vizita, cu ghid, între orele 09.00-18.00, unul dintre laboratoarele Facultăţii de Fizica, Universitatea Bucureşti, Institutului Naţional de Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiei, Institutului Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleara Horia Hulubei, Institutului Naţional de Fizica Pamantului, Institutului Naţional de Fizica Materialelor şi ale Institutului de Ştiinţe Spaţiale.

Noaptea Cercetătorilor, eveniment european dedicat ştiinţei

“Noaptea Cercetătorilor” este un eveniment dedicat ştiinţei, curiozităţii şi amuzamentului. Evenimentul este organizat, sub egida Uniunii Europene, de Universitatea Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” în parteneriat cu Universitatea din Craiova, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea din Bucureşti, Institutul Naţional de Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiilor şi Institutul de Fizică Atomică. Partenerii asociaţi ai evenimentului sunt Universitatea Babeş-Bolyai Cluj şi Institutul de Ştiinţe Spaţiale.

“Noaptea Cercetătorilor” se desfăşoară în fiecare an în Europa în a patra zi de vineri din luna septembrie. Au loc evenimente în 24 de state membre ale UE, precum şi în Bosnia şi Herţegovina, Insulele Feroe, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Islanda, Israel, Muntenegru, Serbia şi Turcia. Cele trei state membre care nu participă în acest an sunt Austria, Danemarca şi Luxemburg.

Evenimentul face parte din acţiunile Marie Curie finanţate de UE în vederea promovării carierelor internaţionale în domeniul cercetării în Europa. Punând cercetătorii în contact direct cu publicul, evenimentul îşi propune să arate cât de important este rolul jucat de cercetare în societate.Încurajarea mai multor persoane în direcţia alegerii unei cariere în domeniul cercetării este crucială pentru înregistrarea unei viitoare creşteri economice în Europa, creştere care depinde din ce în ce mai mult de inovare atât la nivelul produselor şi serviciilor, cât şi la nivelul modelelor de afaceri.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite