FOTO VIDEO În Bucureşti a venit vara: bragă şi porumb fiert, cupluri pe iarbă, note de vioară şi tradiţie la târgurile de Florii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Termometrele au atins valori tipice lunilor de vară în acest weekend în Capitală, motiv pentru care bucureştenii au asaltat cu mic, cu mare fiecare petic de spaţiu verde. În parcuri, târgurile tradiţionale au fost luate la pas de curioşi şi pofticioşi, nici terasele nu au fost ignorate.

Cuplurile au renunţat la inhibiţii şi s-au întins relaxat pe iarbă, copiii au alergat porumbeii pe aleile însorite, iar bătrânii s-au răsfăţat cu bunătăţuri alese aduse special din toate colţurile ţării.

Bragă, faimoasa băutură interbelică, servită pfoticioşilor în pahare aburite, cafea turcească la nisip cu arome puternice, clătite, cozonaci, miere cu fistic, vată de zahăr, turtă dulce şi câte şi mai câte, un adevărat festin numai gata să fie gustat de gurmanzi.

Pentru cei îndrăgostiţi de artizanate, din târgurile tradiţionale organizate în Parcul Cişmigiu sau la Muzeul Ţăranului Român n-au lipsit nici tradiţionalele vase din lemn şi pământ, ouă încondeiate, icoane pictate în lemn şi cămăşi de ie. Şi pentru că a fost zi de weekend, nici amatoii de băuturi alcoolice nu au rămas neglijaţi. Standurile de ţuică şi palincă au fost preferate de cai „mai cunoscători”, iar terasele au abundat în bere la halbă cu spuma exact cât trebuie, de două degete.

Recital de muzică la târgul din parcul Cişmigiu

Adânc în inima parcului Cişmigiu, chiar la umbra platanilor bătrâni de zeci de ani, în foişorul amenajat, o explozie muzicală a fost chiar ultima piesă din atmosfera perfectă de primăvară călduroasă: acorduri de muzică clasică pe ritm de vioară şi violoncel.

Târg în Cişmigiu

În perioada 27 aprilie – 5 mai 2013, în Parcul Cişmigiu din Bucureşti are loc cea de-a patra ediţie a evenimentului “Tradiţii şi Flori de Sărbători“, dedicat Paştelui şi Floriilor. Meşteşugari şi artişti care au pregătit o mulţime de surprize, 60 de căsuţe amenajate pentru eveniment au podoabe lucrate manual, bunătăţi specifice sărbătorilor, aranajamente florale etc. Tot în parcul din centrul oraşului se găseşte şi libraria mobilă BookLand cu peste 5.000 de titluri din toate genurile artistice, reprezentând 120 de edituri.

Foişorul din Parcul Cişmigiu a devenit locul de desfăşurare a momentelor artistice ce reunesc fanfare, cvartete şi grupuri de copii. Pe parcursul evenimentului cei mici şi nu numai vor avea ocazia să ia parte la activităţi de reciclare, pictură şi desen, handmade, design textil, arta florală şi colaj în cadrul Atelierului Creative Arts.

La Muzeul Ţăranului Român, poveste cu iz de folclor

De vineri, 26 aprilie până duminică, 28 aprilie, olari, fierari, cioplitori, lingurari, cojocari, cofetari, pielari, rudari, iconari, dar şi ţesătoare, cusătorese, împletitoare, încondeietoare vor veni la Târgul de Florii cu: ouă încondeiate, obiecte din lemn, ceramică, ţesături, jucării, instrumente muzicale, podoabe, mobilier pictat, icoane.

De asemenea, potrivit organizatorilor, sunt prezenţi, pentru prima dată la Târgul de Florii, meşterii: Cosmi Floarea, care confecţionează opinci, Adam Gyula, cu ceramică de Miercurea Ciuc, şi Zolta Nidănilă care face obiecte din papură.

Nelipsite sunt şi cele de-ale gurii: cozonaci, suc de mere, cofeturi din Teleorman, turtă dulce de Harghita, kürtös kalács, mere din Maramureş, halviţă, miere de albine şi lăptişor de matcă, polen şi propolis, ierburi de leac, pălincă de Bihor şi vin.

Târgul de Florii de la Muzeul Ţăranului Român este deschis până duminică, 28 aprilie 2013, între orele 10:00 şi 18:00, iar preţul unui bilet este de 6 lei (bilet întreg) sau de 3 lei (elevi, studenţi sau pensionari).

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite