Bucureştenii vor scăpa de o parte dintre restricţiile anti-COVID. Ce măsuri de relaxare intră în vigoare de luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă (CMSU) a decis vineri ridicarea parţială a restrciţiilor impuse de pandemia COVID-19 pe teritoriul municipiului Bucureşti. Restricţiile vor fi ridicate, însă, începând de luni, nu de sâmbătă cum se vehicula, în contextul în care Ministerul Sănătăţii a anunţat că doi bucureşteni s-au infectat cu noua tulpină din Marea Britanie.

UPDATE: Secretarul de stat Raed Arafat a explicat, vineri, că CMBSU a luat hotărârea de a amâna pentru luni redeschiderea restaurantelor, a cafenelelor şi a sălilor de spectacole din Bucureşti pentru a evita aglomeraţia din zilele de weekend.

În decizia Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă a cântărit mult şi anunţul de ultimă oră de vineri al Ministerului Sănătăţii, cu privire la doi bucureşteni confirmaţi pozitiv cu tulpina SARS-CoV-2 din Marea Britanie.

„La acest moment, aşa cum sunt indicatorii, ştiind că totuşi există un risc – că avem tulpina nouă – la acest moment decizia trebuia să fie: mergem mai departe aşa cum am zis că mergem, dar cu precauţie. Dacă vedem din nou că este tendinţa de creştere automat putem să luăm măsura de închidere. Şi mai mult decît atât, aţi văzut că s-a luat decizia să se redeschidă de luni, tocmai ca să evităm aglomeraţia în mall-uri şi peste tot mâine şi poimâine, care sunt zile de weekend. Şi să vedem săptămâna viitoare cum evoluează. Dacă vedem că tendinţa se schimbă, atunci clar că acest comitet se va reuni din nou”, a declarat Raed Arafat.

Prefectul Capitalei: „Recomandăm prudenţă!”

„Cu 47 voturi „pentru”, 1 „împotriva” şi 4 abţineri s-a hotărât ca începând de luni, ora 00.00, să fie relaxate mai multe măsuri. (...) Recomandăm cetăţenilor din municipiul Bucureşti prudenţă”, a declarat Traian Berbeceanu.

Prefectul a explicat că măsurile de relaxare vizează HoReCa - restaurantele, barurile, cafenelele - vor putea funcţiona între 6 – 21, la capacitate de maxim 30 la sută.

De asemenea, teatrele, cinematografele vor permite accesul publicului în limita a 30 la sută din sala de spectacol.

Şi operatorii de jocuri de noroc vor putea funcţiona cu public, în limita capacităţii de 30 la sută, între orele 6 – 21.

„Suntem într-o situaţie fericită în Bucureşti cu 2,5 la mine, am fost la 7 la mie, vă aduc aminte.(...) Dacă indicele coboară sub 3 la mie noi trebuie să aplicăm nişte măsuri, a fost clar, nu au fost dezbateri. Este meritul nostru al tuturor bucureştenilor că am ajuns aici, dar nu trebuie să ne relaxăm”, a declarat Nicuşor Dan.

Doi bucureşteni, infectaţi cu noua tulpină din Marea Britanie

Vineri, la prânz, încă două cazuri cu tulpină SARS-CoV-2 în varianta B.1.1.7 descrisă în Marea Britanie, cu transmisibilitate crescută, au fost secvenţiate la INBI „Matei Balş”, anunţă Ministerul Sănătăţii.

În acest context, MS propune amânarea măsurilor de relaxare în Capitală, în condiţiile în care Bucureştiul se află de 3 zile consecutiv în scenariul galben.

Decizia CMSU, luată ca urmare a faptului că incidenţa cazurilor de noi infectări a scăzut sub 3 la mie, înseamnă că se pot redeschide restaurantele, teatrele şi cinematografele, care vor fi însă lmitate la doar 30% din capacitate.

Bucureştiul se află în continuare pe primul loc în topul zonelor cu cele mai multe infectări (413 raportate vineri de GCS), însă Capitala este pentru a treia zi în scenariul galben, cu o incidenţă de 2,57 de cazuri / 1.000 de locuitori în ultimele 2 săptămâni, astfel că autorităţile au decis relaxarea restricţiilor.

Capitala a rămas şi joi în scenariul galben, pentru a doua zi consecutiv, cu 447 de noi infectări cu virusul SARS-CoV-2. Numărul total al cazurilor COVID-19 înregistrate de la începutul pandemiei a ajuns la 114.272.

Ce măsuri de relaxare au fost luate în calcul 

Prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu, a anunţat miercuri că va convoca o şedinţă a Comitetului Municipal pentru Situaţii de Urgenţă în care vor fi luate în discuţie cel puţin trei măsuri de relaxare. 

„Reglementările în vigoare prevăd că, într-un interval de 48 de ore, vom monitoriza indicele de incidenţă şi, în situaţia fericită, pe care ne-o dorim şi noi, în care incidenţa şi mâine, şi poimâine (n.r.- vineri) va fi sub 3 la mie, poimâine vom convoca Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă şi vom propune adoptarea unei hotărâri prin care să relaxăm o parte dintre măsurile aflate în vigoare”, a declarat Traian Berbeceanu.

Printre măsurile vizate se numără şi permiterea funcţionării cu o capacitate de maximum 30% a instituţiilor/sălilor de spectacol, teatrelor şi cinematografelor. 

A doua măsură avută în vedere se referă la redeschiderea activităţilor „la interior“ a restaurantelor, barurilor, cafenelelor, etc, în limita a maximum 30% din capacitatea unităţii.

O a treia măsură vizează permiterea activităţilor cu publicul, până în limita a 30% a spaţiului destinat, a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc. 

Bucureştiul, de mai bine de 3 luni în scenariul roşu

Capitala a intrat în scenariul roşu pe data de 18 octombrie 2020, când incidenţa cumulată a cazurilor noi COVID-19 înregistrate în două săptămâni era de 3,02/1.000 de locuitori. În calcule era inclusă şi perioada de 4 zile consecutive în care Capitala a înregistrat peste 2.000 de infectări zilnice. Municipiul Bucureşti a rămas în scenariul roşu timp de peste 3 luni până miercuri, 20 ianuarie, când indicele a scăzut la 2,96.

Bucureştenii sunt în continuare obligaţi să poarte masca de protecţie atât în spaţiile închise, cât şi în spaţiile deschise, iar toate activităţile desfăşurate în interior (în restaurante, cafenele, cinematografe, săli de spectacole sau săli de jocuri de noroc) sunt interzise. De asemenea, locuitorii sunt obligaţi să completeze o declaraţie pe propria răspundere dacă vor să circule noaptea în intervalul orar 23.00-05.00.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite