Bucureştenii, aşteptaţi la strâns mucuri de ţigară, în cadrul campaniei „NU arunca chiştoace”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O nouă strângere de chiştoace va avea loc joi, 17 octombrie şi va derulată de către organizaţia „NU arunca chiştoace”. Bucureştenii sunt chemaţi să participe la strâns resturi de ţigară întrucât acestea sunt dăunătoare atât pentru sănătatea umană, cât şi pentru floră şi faună.

„Adunarea se face între 18.00 şi 18.30 la coloane, la Gara de Nord. Pe noi ne recunoaşteţi după tricouri. Ne împărţim în echipe şi strângem chiştoace timp de o oră. Vă rugăm să aveţi la voi mănuşi chirurgicale (sau de grădină) şi saci menajeri. Ne vedem pe 17.10 la 18:00-18:30”, au transmis organizatorii acţiunii, pe pagina evenimentului. Deja câţiva zeci de bucureşteni au anunţat că vor participa la cea de-a cincea ediţie a acţiune de colectare a mucurilor de ţigară. 

Acţiunea va avea loc şi în Braşov şi Constanţa. 

   

Cât de mult poluează chiştoacele

Nu numai ţigările sunt nocive pentru sănătate, ci şi deşeurile lor (mucurile) sunt nocive pentru floră şi faună. În fiecare an sunt aruncate în natură 72 de miliarde de mucuri de ţigară, la nivel mondial. În România, se aruncă pe jos 2,9 miliarde de chiştoace, anual. 

Mucurile de ţigară nu sunt biodegradabile, ele rezistând în natură timp 5-20 de ani, timp suficient pentru a produce poluare şi a pune în pericol viaţa animalelor, dar şi a oamenilor. 

În mucurile de ţigară, aparent inofensive, se concentrează produşi de degradare termică prezenţi în fum. Aruncate de fumători oriunde, chiştoacele invadează oraşele unde copiii mici şi animalele domestice le pot înghiţi. Spre exemplu, nicotina conţinută în filtrul ţigării este foarte toxică şi poate provoca vomă. Înghiţirea chiştoacelor poate provoca blocarea esofagului şi împiedicarea alimentaţiei. Direct ameninţate sunt păsările din zonele urbane şi de coastă, ca şi peştii. Spre exemplu, un singur muc de ţigară conţine suficientă otravă pentru a omorî, după 96 de ore, 50% din peştii mici aflaţi într-un litru de apă. Cantitatea de nicotină din 200 de mucuri de ţigară este suficientă pentru a omorî o fiinţă umană. Concentraţiile mici de produse toxice provenind din chiştoace alterează apa şi solul. Ele au efecte asupra micilor crustacee, puricilor de baltă şi bacteriilor importante în lanţul alimentar.

Prin canale chiştoacele ajung în final în mări şi oceane. Ele reprezintă 40% din deşeurile din Marea Mediterană. În anul 2003, Organizaţia Maritimă Internaţională a ONU a raportat că mucurile de ţigară sunt cauza directă pentru afecţiunile multor specii de cetacee şi păsări marine.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite