Brigitte Bardot: „Este rândul românilor să se trezească, ei se gândesc doar să omoare câini!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vestea că autorităţile de la Bucureşti vor să reintroducă în Legea pentru protecţia animalelor posibilitatea eutanasierii câinilor abandonaţi pe străzi a revoltat-o pe Brigitte Bardot.

Cunoscuta actriţă protestează de la distanţă deoarece sănătatea nu îi mai permite să se deplaseze în România, aşa cum a făcut în 2001, când a venit în vizită de două ori pentru a-l convinge pe primarul de atunci, Traian Băsescu, să renunţe la ideea eutanasierii.

Bardot a declarat într-un interviu acordat pentru „Adevărul de Seară“ că este scârbită de autorităţile române pentru felul în care tratează animalele. Problema eutanasierii a fost repusă pe tapet de prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaie, marţi, la fix nouă ani după ce Traian Băsescu se declara de acord cu proiectul de eutanasiere a maidanezilor. Şi de data aceasta, autorităţile susţin că ar trebui luată în calcul şi varianta eutanasierii, măcar a câinilor bolnavi.

Ce părere aveţi despre ideea Prefectului Bucureştiului, care a propus schimbarea Legii privind protecţia animalelor, astfel încât unii câini fără stăpân să poată fi eutanasiaţi?

Este o decizie laşă şi revoltătoare. Bieţii câini sunt ţinta tuturor atacurilor, tuturor cruzimilor, încă de mult timp în Romania. Fundaţia mea şi-a adus aportul, aveam chiar şi un birou la Bucureşti, am făcut o clinică mobilă şi am angajat români pentru a gestiona cât mai uman posibil populaţia de animale, prin sterilizare. Această operaţiune a fost finanţată în întregime de fundaţia mea, dorinţa noastră fiind să continuăm această campanie. Dar autorităţile române ne-au dat la o parte pentru a face masacrul pe care noi îl plângem astăzi!
 
Veti interveni din nou, prin scrisori, pentru a convinge autorităţile din România să renunţe la această idee?


Nu o scrisoare aş trimite în faţa acestui prefect... Oricum, autorităţile române îşi bat joc de scrisorile şi de mailurile noastre. Apoi este rândul românilor să se trezească, să protesteze şi să reacţioneze în ceea ce priveşte aceste persoane care nu se gândesc decât să omoare.

Când aţi venit la Bucureşti în urmă cu câţiva ani aţi reuşit să-l faceţi pe primar să-şi schimbe opinia faţă de câinii maidanezi. Veţi reveni în România pentru a vorbi cu prefectul, cu primarul sau cu parlamentarii referitor la schimbarea Legii pentru protecţia animalelor?

Din păcate, sănătatea nu-mi mai permite să mă deplasez. Eu am venit de două ori în România, chiar dacă nu merg niciodată în străinătate. Toată lumea mi-a făcut atunci promisiuni frumoase, începând cu Traian Băsescu, dar cum m-am întors în Franţa câinii au fost executaţi. Sunt scârbită de cei care conduc România.

Cum vă ocupaţi în acest moment de câinii din România prin fundaţia dumneavoastră?

Fundaţia mea sprijină peste 20 de refugii în România livrând, în fiecare lună, hrană pentru animale. Este o cheltuială enormă pe care noi nu putem să ne-o asumăm la nesfârşit, căci ajutorul adus în România este în detrimentul altor ţări cu aceleaşi probleme şi aceleaşi nevoi. Trebuie ca autorităţile din această ţară să-şi asume responsabilitatea şi să vină în ajutorul adăposturilor care sunt foarte aglomerate de câinii luaţi de pe străzi, acolo unde sunt persecutaţi.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite