BOR, despre reportajul BBC: ”Mai bine biserici nou construite, pline, decât cele vechi, goale, transformate în spaţii comerciale”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patriarhia Română a trimis o reacţie oficială la adresa reportajului publicat, sâmbătă, de televiziunea BBC cu titlul ”Deşi este cea mai săracă ţară din UE, în România la fiecare trei zile se mai construieşte o biserică” în care acuză postul de manipulare. Prin comunicatul emis, reprezentanţii BOR arată că enoriaşii au nevoie de biserici, dar şi că banii investiţi inclusiv în Catedrala Mântuirii Neamului nu se cheltuie în derizoriu.

Construirea de noi lăcaşuri de cult nu este un capriciu, ci reprezintă o necesitate liturgică, mai ales în mediul urban, acolo unde în timpul regimului comunist a fost interzisă construirea de biserici, se arată în comunicatul emis către redacţia ”Adevărul”.

”După anul 1990, la iniţiativa comunităţilor de credincioşi din întreaga ţară şi cu sprijinul autorităţilor locale  au fost construite sau se află în diferite stadii de execuţie aproximativ 2000 de lăcaşuri de cult, deoarece cele deja existente s-au dovedit neîncăpătoare pentru numărul mare de creştini ortodocşi care participă la sfintele slujbe".

Potrivit sursei citate, construirea, pictarea şi întreţinerea acestora sunt susţinute financiar în cea mai mare parte de comunităţile parohiale, care sunt şi principalii lor beneficiari.

0,08% din PIB se duc către cultele recunoscute din România

În ceea ce priveşte sprijinul de la bugetul de stat pentru cultele recunoscute (nu doar Biserica Ortodoxă Română), potrivit Ministerului Finanţelor Publice, acesta reprezintă 0,2% din bugetul de stat sau 0,08% din PIB-ul României şi este consecinţa confiscării proprietăţilor bisericeşti prin Legea secularizării proprietăţilor bisericeşti (1863) şi de către regimul comunist din România, începând cu anul 1948.

”O eventuală întrerupere a sprijinului de la bugetul de Stat pentru Cultele religioase trebuie să urmeze retrocedării tuturor proprietăţilor bisericeşti aflate în proprietatea şi exploatarea Statului român”, mai arată sursa citată.

Construirea Catedralei Mântuirii Neamului, stabilită prin lege

BOR mai susţine că sprijinul financiar de la bugetul de Stat pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului, acesta este în conformitate cu Legea Cultelor (489/2006) şi Legea Catedralei Mântuirii Neamului (376/2007).

În acelaşi timp, de peste doi ani, în toate bisericile şi mănăstirile Patriarhiei Române din ţară şi străinătate se desfăşoară Colecta Naţională pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului la care participă numeroşi donatori, în special preoţi şi credincioşi.

”Toate informaţiile inexacte, prezentate în documentarul BBC, sunt preluate din aceiaşi sursă tendenţioasă (ASUR), aşa cum a procedat în luna august 2011 postul de televiziune Deutsche Welle, care a realizat un reportaj similar a cărui falsă argumentaţie a fost demontată atunci de Patriarhia Română. De exemplu, în urmă cu doi ani, în reportajul Deutsche Welle se folosea aceeaşi retorică patetică şi alarmistă în ceea ce priveşte construirea Catedralei Mântuirii Neamului prin aprecierea costurilor realizării infrastructurii acesteia, faza roşu-gri, la peste 600 milioane de euro. În realitate, costurile estimate de specialişti sunt de 100 milioane de euro, iar, după realizarea infrastructurii viitoarei Catedrale patriarhale (finalizată în aprilie 2013), acestea au scăzut cu 20%”, se mai precizează în reacţia BOR.

BOR: realizatorii documentarului au umbrit imaginea BBC

Reprezentan Patriarhiei Române sunt de părere că realizatorii documentarului BBC au reuşit să umbrească imaginea uneia dintre instituţiile media internaţionale cele mai apreciate pentru profesionalismul şi corectitudinea informaţiilor prezentate, prin folosirea exclusivă a unor informaţii sugerate de către reprezentanţii unui curent antireligios şi anticlerical din România sau intervevierea numai a unor interlocutori atent selectaţi pentru atingerea scopului propus.

”Tendinţa de a exagera şi de a transmite mesajul fals că, din cauza Bisericii Ortodoxe Române, România este «ţara cea mai săracă din UE» cu un sistem educaţional, medical şi de asistenţă socială în criză, fără nici o dovadă în acest sens nu onorează postul de televiziune britanic”, mai scrie BOR.

Ca o concluzie, reprezentanţii Bisericii consideră că este mai demn pentru un popor european creştin să construiască biserici noi, necesare unor comunităţi numeroase, decât să vândă biserici goale din lipsă de credincioşi, spre a fi transformate în spaţii comerciale sau sportive, aşa cum se întâmplă adesea în Marea Brtitanie şi în alte ţări secularizate din Occident, spre mirarea altor religii.

Redăm mai jos comunicatul de presă integral.

Reacţia BOR la reportajul făcut de BBC by Ionut Ungureanu

Pe aceeaşi temă:

BBC: Deşi este cea mai săracă ţară din UE, în Romania la fiecare trei zile se mai construieşte o biserică

FOTO Şantierul celui mai mare lăcaş de cult din România, redeschis. Suprastructura Catedralei Mântuirii Neamului, atribuită unui alt constructor

Cât a costat Catedrala Mântuirii Neamului şi de unde vin banii pentru lucrări

FOTO VIDEO Catedrala Mântuirii Neamului, punctul de plecare în pelerinajul de Florii: 700 de preoţi şi 3.000 de credincioşi

FOTO VIDEO Cum ar fi putut arăta Catedrala Mântuirii Neamului. Arhitectul Radu Teacă a propus un proiect inedit, BOR l-a refuzat

BOR: o bună parte din banii primiţi de la stat pentru a sprijini construirea Catedralei Mântuirii Neamului s-au întors tot acolo

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite