Blocurile cu bulină sunt imposibil de asigurat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din decembrie anul trecut, legea interzice asigurarea imobilelor încadrate în clasa I de risc seismic. Proprietarii locuinţelor şubrede nu sunt pasibili de amendă însă nici nu pot primi, în cazul unui dezastru, vreo despăgubire.

Proprietarii imobilelor încadrate în clasa I de risc seismic nu pot încheia poliţa de asigurare obligatorie a locuinţelor decât după ce blocul a fost consolidat.

„Orice clădire din ţara asta poate fi asigurată, chiar şi cele aflate în zone inundabile, mai puţin aceste clădiri cu bulină roşie. Sunt proprietari care insistă să le fie asigurată locuinţa însă nimeni nu riscă acest lucru. Aici nu mai este vorba de o probabilitate ca acestea să cadă la un cutremur de 5 grade pe scara Richter, ci chiar o certitudine”, a explicat Marius Bulugea, directorul geneal al Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID).

Asftel, în cazul unei catastrofe, cei care au cel mai mult de pierdut sunt proprietarii acestor imobile. „Viaţa este cel mai de preţ lucru pe care îl pot pierde, iar în al doilea rând pierd tot ce au strâns o viaţă dar şi cei 40 – 50.000 de euro pe care i-ar putea oferi societatea de asigurări”, a mai spus Bulugea.

Pe de altă parte, nefiind obligaţi să-şi asigure locuinţa, proprietarii nu sunt nici pasibili de amenda de 500 de lei aplicată în cazul celor care au locuinţe asigurabile.  

Au vrut expertiză şi s-au ales fără asigurare

Directorul Bulugea a mai explicat că principalul criteriu de care se ţine cont atunci când se încheie o poliţă de asiguare este ca imobilul să nu figureze pe listele cu imobilele înscrise în clasa I de risc seismic întocmite de primării. Atâta vreme cât blocul nu se află pe aceste liste, chiar dacă este construit înainte de 1940, el este asigurabil. Câştig au astfel asociaţiile de proprietari care nu au cerut autorităţilor expertizarea imobilului în care locuiesc.

„Este obligaţia lor să ceară o astfel de expertiză, noi nu ne putem autosesiza, adică să mergem din casă în casă şi să verificăm starea lor. Acolo unde întâlnim cazuri, le atragem atenţia proprietarilor că e de datoria lor să asigure starea de funcţionalitate a clădirii, conform legii”, a explicat Victor Gândea, purtător de cuvânt al Inspecţiei de Stat în Construcţii.

În București există 365 de clădiri încadrate în casala I de risc seismic, iar dintre acestea 112 sunt clădiri care prezintă pericol public.

Consolidarea unui apartament aflat într-un imobil cu bulină roşie ajunge, de cele mai multe ori, să coste cât achiziţionarea unuia nou, iar uneori chiar de trei ori mai mult decât preţul de vânzare al acestuia. 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite