BiţăColor, atelierul de mecanică din Bucureşti care îţi transformă bicicleta veche într-una unică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucian este unul dintre reprezentanţii atelierului FOTO Lucian Simion
Lucian este unul dintre reprezentanţii atelierului FOTO Lucian Simion

Iubesc bicicletele şi pasiunea pe care o au pentru mersul pe două roţi s-a concretizat într-un atelier de mecanică în cadrul căruia vechile biciclete capătă o aură specială, devind unice pe străzile Bucureştiului. „Adevărul“ vă spune povestea primului atelier din Capitală în care se recondiţionează biciclete şi în care doritorii pot învăţa cum să devină mecanici de biciclete.

Şcoala de Mecanică funcţionează în cadrul atelierului BiţăColor, primul atelier de vopsit biciclete din Bucureşti (casa de pe Carol 53), şi a luat naştere în urmă cu mai bine de un an, atunci când câţiva oameni au decis să împartă cu cei din jurul lor pasiunea pentru transformarea bicicletelor obişnuite în unele cu totul şi cu totul speciale. Însă, atelierul a luat naştere acum trei ani.

40 de absolvenţi

„Şcoala de Mecanică este o iniţiativă a atelierului de vopsit biciclete. Este o şcoala informală prin care oferim oamenilor ocazia să înveţe să-şi repare singuri bicletele. Proiectul a început acum un an când am câştigat o finanţare prin Fondul Mega Image pentru Comunitate, derulat de Fundaţia Comunitară Bucureşti. Finantarea aceasta ne-a dat ocazia să organizăm cursuri de mecanică gratuite pentru 40 de tineri din diferite medii sociale“, a povestit Lucian Simion, reprezentantul atelierului, pentru „Adevărul“.

image

Aşa arăta bicicleta când a ajuns în atelierul de recondiţionare FOTO BiţăColor

biciclete

După recondiţionare, bicicleta s-a transformat total FOTO BiţăColor

La prima ediţie a Şcolii de Mecanică au participat şi „absolvit“ 40 de tineri. Ulterior, de-a lungul anului trecut, au mai fost organizate cursuri gratuite de mecanică la diferite evenimente publice: Street Delivery, Train Delivery, Bike Fest. „În plus, am organizat o zi specială de introducere în mecanica de bicicleta pentru copiii din Ferentari, cu sprijinul Fundaţiei Comunitare Bucureşti şi Policy Center for Roma People“, mai spune bărbatul, precizând că echipa Şcolii este formată din doi mecanici şi un om care se ocupă de comunicare.

Biţe colorate

Numele atelierului este BiţaColor, pentru că în Ardeal la bicicletă se spune biţă. Astfel, bucureştenii care vor să îşi transforme vechile biciclete în adevărate opere de artă cu care să se mândrească pe străzile oraşului pot apela la serviciile oferite de atelierul de mecanică. Cei care lucrează la BiţăColor fac adevărate minuni pentru care doritorii plătesc în funcţie de cerinţele pe care le au.

ceas

Ceasul cu spiţe FOTO BiţăColor

Atunci când nu se plimbă cu bicicletele şi când nu îi învaţă şi pe alţii cum să devină mecani veritiabili, cei de la BiţăColor recondiţionează biciclete şi cu unele piese de care nu mai au nevoie reuşesc să realizeze adevărate opere de artă, transformându-le în decoraţiuni pentru interior. Preţurile pentru recondiţionarea vechilor biciclete pornesc de la 40 de lei şi pot ajunge până la 350 de lei în funcţie de cerinţele pe care le au proprietarii. Spre exemplu, pentru o vopsire de cadru şi de furcă, doritorii trebuie să scoată din buzunar 350 de lei, în timp ce pentru aplicarea unor elemente grafice de aceeaşi culoare trebuie să scoată din buzunar 50 de lei.

lapma

Aşa arată lampa realizată în atelier FOTO BiţăColor

De asemenea, pe site-ul atelierului sunt expuse şi câteva obiecte realizate din componente care au aparţinut vechilor biciclete, precum lămpi sau ceasuri. Exponatele pot fi cumpărate de cei care le doresc. 

Pe aceeaşi temă: 

Proiectul care prevedea amenajare a 97 de kilometri de piste pentru biciclişti în Capitală, aprobat de consilierii generali

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite