AVERTIZARE Bucureşteni, staţi în case mâine!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gaura de ozon ce s-a format la Polul Nord s-a extins deasupra Europei de Nord şi de Est. Specialiştii spun că mâine şi poimâine aceasta va ajunge deasupra României. Procesul de diminuare a statului de ozon a fost detectat de o reţea internaţională cu 30 de staţii, coordonate de Institutul de Cercetări Polare şi Marine Alfred Wegener din Poznan.

Majoritatea regiunilor se bucură începând de mâine, de cer senin, iar ploile vor fi slabe pe alocuri. În aceste condiţii, temperaturile cresc, în medie, la valori de la 11-12 grade Celsius. În Bucureşti, termometrele vor indica până la 17 grade Celsius în următoarele două zile.

Totuşi, nu vă programaţi mult timp la terasă sau în parc. Expunerea la radiaţiile ultraviolete în regiunile unde stratul de ozon s-a subţiat este mai puţin periculoasă decât la tropice, aceasta afectând ochii şi pielea.

Mai citiţi:

Hainele lungi şi pălăriile, măsură de prevenire în faţa găurii din stratul de ozon de deasupra României

„Oamenii trebuie să fie vigilenţi, dar nu îngrijoraţi. E bine să cunoşti efectele acestui fenomen pentru a te putea proteja, să porţi o pălărie cu boruri largi şi ochelari de soare şi să nu stai prea mult timp afară”, avertizează Gier Braathen, reprezentant al World Meteorological Organisation, citat de EurActiv.

Pierderile de ozon continuă 14 zile

„O porţiune foarte mare cu deficit de ozon s-a format deasupra Polului Nord, iar oamenii de ştiinţă avertizează că acest fenomen va afecta atât Scandinavia, cât şi Europa de Est în jurul perioadei 30-31 martie”, anunţă EurActiv.com.

„Pierderile de ozon continuă la cote ridicate şi se pare că nu se vor opri în următoarele 10-14 zile”, a spus Markus Rex, specialist în fizica atmosferei la Institutul Alfred Wegener, pentru EurActiv.

„Deasupra ţării noastre va ajunge doar o subţiere a stratului de ozon, care nu ne va afecta direct, mai ales în această perioadă a anului. Însă vor fi afectaţi locuitorii din nordul continentului şi din zona Munţilor Ural, unde stratul de ozon se va afla la nivele foarte joase. Locuitorii din aceste zone vor fi nevoiţi să poarte ochelari de soare, să îşi acopere capul şi corpul”, a explicat, pentru „Click!”, Roxana Bojariu, expert la ANM.

Se estimează că radiaţiile ultraviolete ar putea ajunge în jurul nivelului 3 în ţara noastră şi la un nivel mai mare în nordul continentului. Efectul radiaţiilor ultraviolete este măsurat pe o scară de la 0 la 11.


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite