Atelierul de scenaristică Second Draft: pasionaţii de film sunt chemaţi să creeze scurtmetraje de ficţiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia Culturală Control N lansează un proiect dedicat tuturor celor pasionaţi de film şi scrierea unui scenariu. „Second Draft“ este un atelier de scenaristică de scurt metraj, desfăşurat de-a lungul a şapte zile de training intensiv, în perioada 20 – 27 aprilie, în Bucureşti.

Organizatorii evenimentului îşi propun să descopere şi să sprijine opt proiecte de film de scurt metraj, să ofere un cadru de lucru profesionist pentru dezvoltarea şi îmbunătăţirea scrierii scenarilor de scurt metraj în cinematografia autohtonă şi să faciliteze întâlniri profesioniste între scenarişti şi producători de film din România.

Astfel, potrivit unui comunicat de presă emis de organizatori, etapele de lucru care constituie structura atelierului oferă participanţilor şansa întâlnirii şi lucrului pe scenariu sub îndrumarea unui script doctor profesionist, asigură dezvoltarea capacităţii de receptare şi formulare a feedback-ului pe propriul scenariu, cât şi pe alte scenarii, posibilitatea dobândirii de noi cunoştinte în materie de scenaristică de film, înţelegerea importanţei pitching-ului de proiect, întâlnirea cu o serie de producători de film din România şi şansa realizării scenariilor respective.

Second Draft se adresează tuturor celor interesaţi de scrierea şi dezvoltarea unui scenariu de scurt metraj de ficţiune. Participanţii Second Draft trebuie să fie cetăţeni români, în vârstă de peste 18 ani, cu sau fără o pregătire universitară în domeniul filmului. Toţi cei interesaţi pot să îşi înscrie scenariul pentru preselecţia celor opt proiecte finaliste, completând aplicaţia online de pe site-ul Asociaţiei Culturale Control N, până la data de 19 martie. 

În perioada 20 – 27 aprilie, în cadrul celor şapte zile de curs, autorii scenariilor finaliste vor primi feedback atât de la trainerul cursului, cât şi de la ceilalţi participanţi. Astfel, de-a lungul unui proces de lucru viu (asimilare şi expunere de gânduri şi păreri asupra propriului scenariu şi a altor şapte scenarii), varianta de scenariu înscrisă în proiect se va dezvolta într-o variantă îmbunătăţită şi mai aproape de a intra în filmare.

Curs teoretic

Atelierul debutează cu un curs teoretic despre scrierea unui scenariu de scurt metraj. Cursul va fi creat şi susţinut de script doctor-ul şi trainerul Second Draft, Antoine Le Bos, şi va trece prin diferite noţiuni de bază şi de implementare a scrierii scenaristice, oferind participanţilor un limbaj comun de discuţie şi abordare a scenaristicii de scurt metraj. De-a lungul a cinci zile consecutive de training, participanţii vor lucra aplicat, împreună cu trainer-ul, pe fiecare dintre scenariile din proiect. Ultimele două zile ale atelierului sunt dedicate unui training aplicat pe Pitching de proiect.

Trainerul va susţine un curs teoretic despre pitching, trecând prin semnificaţia, importanţa, valorile şi necesitatea pitching-ului pentru proiectele de film în general şi, aplicat, pentru proiectele de scurt metraj. Participanţii vor fi îndrumaţi să îşi creeze propria prezentare de proiect (având ca bază de pornire părţile de teorie prezentate de trainer) iar, apoi, îşi vor susţine prezentarea în două etape: în faţa trainerului şi a celorlalţi participanţi – primind feedback pentru îmbunătăţirea şi perfecţionarea prezentării şi, apoi, în faţa unui grup de producători de film din România, selecţionaţi în prealabil de către Organizator.

Întâlniri cu producători de film din România

Ultima zi a atelierului reprezintă întâlnirea participanţilor cu producători de film din România, interesaţi să asculte pitch-ul autorilor şi, eventual, să achiziţioneze scenariile respective în vederea realizării unor filmele de scurt metraj.

Odată cu finalizarea săptămânii de training intensiv, participanţii vor începe, pe cont propriu, lucrul practic pentru faza de rescriere a scenariilor. Participanţii vor avea la dispoziţie o lună pentru finalizarea celui de-al doilea draft de scenariu. Noile variante de scenarii vor fi trimise pentru lectură către toţi participanţii la curs, către organizatori şi către trainer.

În luna octombrie, Control N împreună cu partenerul atelierului, Liternet.ro, vor publica cele opt scenarii rezultate într-un volum electronic intitulat Second Draft. Organizatorul împreună cu Liternet.ro vor promova volumul şi vor asigura vizibilitatea scenariilor în industria de film autohtonă.

Trainerul primei editii a Second Draft este Antoine Le Bos, un scenarist şi consultant de scenarii cu peste 25 de scenarii de lung metraj, dezvoltate şi finalizate ca autor sau co-autor şi experienţa a peste o sută de proiecte de lung metraj pe care le-a urmărit în calitate de consultant. În 2002 a înfiinţat workshop-urile Ciné-Ecritures din Paris. A lucrat pe post de consultant pentru proiectul Moulin d’Andé (CECI, Franta), fiind mentor al sesiunilor de rescriere de scenarii între 2005 şi 2007.

Între 2007 şi 2010 a fost mentor pentru scenariile de scurt metraj participante la European Short Pitch. În prezent predă scenaristică la Universitatea Brest. Din 2007 este directorul artistic al Le Groupe Ouest, al Centrului European pentru Creaţie Cinematografică din Britanny şi, de curând, a înfiintat laboratorul de film Cross Channel Film Lab, între Franţa şi Marea Britanie. Din 2007 e tutor în atelierul de dezvoltare de scenarii Torino Film Lab, din cadrul Festivalului de Film de la Torino şi în proiectul Interchange.

Second Draft este un proiect organizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.
 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite