Asasinul căutat de 23 de ani după ce a tranşat şi a fiert doi bărbaţi într-un bloc din Bucureşti. Detaliile crimei care au oripilat România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acum 23 de ani, locuitorii unui bloc din Bucureşti erau oripilaţi de o descoperire şocantă: doi cetăţeni chinezi au fost ucişi, tranşaşi, fierţi şi aruncaţi în closet, provocând înfundarea canalizării imobilului. Unul dintre cei trei autori a fost condamnat, definitiv, abia acum, însă nu e de găsit pentru a fi dus la puşcărie, fiind căutat de peste 23 de ani.

După un proces care s-a judecat în lipsa inculpatului, justiţia română a condamnat, după 23 de ani de la data faptei, unul dintre cei mai sadici criminali care au trăit vreodată în România. Chinezul Ming Chang, născut în 1961, a primit 25 de ani de închisoare cu executare fiind găsit vinovat pentru omor calificat. Sentinţa a rămas definitivă recent însă nu a putut fi pusă în executare deoarece asasinul este de negăsit.

Numele lui Chang figurează pe lista celor mai căutaţi infractori din România, autorităţile române neavând informaţii cu privire la locul în care acesta s-ar putea afla sau dacă, măcar, mai trăieşte.

Fapte de acum peste două decenii

Ming Chang a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti în ianuarie 2017, dosarul în cazul său fiind deschis în 2007. Anterior, autorităţile române au emis mandate de arestare pe numele chinezului în două rânduri, însă acesta nu a putut fi găsit. În rechizitoriu, anchetatorii au precizat că Chang ar fi comis un asasinat cu premeditare pe 16 iunie 1995, coautori fiind Zhao Tun Guo şi Li Zhon Chang.

Victimele celor au fost alţi doi cetăţeni chinezi, Xu Yinfei şi Jin Cong Bo, de la care criminalii au sustras şi sumele de 40 de milioane de lei vechi şi 5.000 de dolari. 

Procurorii au notat în rechizitoriu că, la mijlocul anilor ’90, legislaţia financiară românească nu avea reglementări precise în domeniul tranzacţiilor comerciale, motiv pentru care mulţi cetăţeni chinezi importau mărfuri din ţara lor de origine în România, plătind preţul pentru ele fie după vânzare, fie treptat. Astfel, mulţi dintre chinezii imigranţi din Bucureşti deţineau sume foarte mari de bani. Doi dintre criminali, Zhao Guo şi Ming Chang era asociaţi la acea vreme într-o societate, însă erau cunoscuţi în comunitate ca fiind infractori specializaţi în tâlhărie şi şantaj. Cei doi asasini şi un alt asociat au fost implicaţi în iulie 1994 într-un conflict sângeros, în incinta Complexului Comercial „Europa”, în urma căruia partenerul lui Guo şi Chang a fost ucis.  Ulterior, acelaşi Guo a fost victima unei tentative de asasinat, fiind împuşcat în zona toracică şi fiindu-i extirpat un rinichi.

Achitare suspectă a unui dintre criminali 

În iunie 1995, cele două victime au fost ademenite într-un apartament închiriat din Bucureşti, sub pretextul încheierii unei tranzacţii. Acolo, au fost întâmpinaţi de Zhao Huo, Zhao Li şi Ming Chang. „Cei trei inculpaţi au imobilizat victimele şi le-au au ucis prin strangulare şi prin aplicarea de multiple lovituri cu obiecte tăietoare, iar apoi au procedat la depesarea cadavrelor, utilizând două satâre şi un ferăstrău. Fragmentele de corzi textile şi de bandă adezivă descoperite în dormitorul locuinţei, în baie şi în bucătărie, inclusiv într-o pungă în care se aflau şi hainele uneia dintre victime, precum şi pe unele din fragmentele de cadavru conduc la concluzia că ambele victime au fost imobilizate cu corzi textile şi bandă adezivă înainte de a fi ucise”, se arată în rechizitoriu.

Ulterior, au mai arătat procurorii, fragmente ale cadavrelor victimelor au fost fierte şi, o parte, aruncate în baia apartamentului, provocând înfundarea canalizării şi inundarea unui apartament de la parter. Cei trei chinezi au fugit din apartament după înfundarea canalizării, fiind urmăriţi cu maşinile de Poliţie. Într-o intersecţie, maşina în care se aflau a fost implicată într-un accident rutier în urma căruia un martor a fost accident grav. Cei trei au fugit de la locul accidentului, poliţiştii identificându-l doar pe Zhao Li, condamnat, ulterior, la peste 20 de ani de închisoare.

Zhao Guo şi Ming Chang au fugit din ţară, primul fiind prins în 2007, în Cehia, unde fusese arestat pentru alte infracţiuni. Cei doi nu au recunoscut fapta, spunând că totul este o confuzie deoarece europenii nu sunt capabili să diferenţieze fizionomiile asiaticilor. 

Guo a fugit din nou din ţară în 2010, după ce a fost achitat de o primă instanţă prezidată de judecătoarea Viorica Dinu, ulterior acuzată şi condamnată pentru luare de mită. Guo a fost condamnat definitiv, până la urmă, în acelaşi an însă mandatul nu a mai putut fi pus în aplicare. La fel ca şi Ming Chang, Zhao Guo figurează pe lista persoanelor date în urmărire generală de Poliţie. 

Al treilea asasin, Zhao Li, a fost eliberat condiţionat în 2014, fiind expulzat definitiv din ţara noastră în 2016.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite