FOTO VIDEO Istoria unei civilizaţii de 5.000 de ani, în 101 artefacte. Directorul Muzeului: „Nişte ţărani căutau apă şi au găsit o minune a lumii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Directorul Muzeului Naţional de Istorie, Ernest Oberlander-Târnoveanu, a arătat care erau obiceiurile chinezilor ce mergea pe Drumul Mătăsii FOTO Marian Iliescu
Directorul Muzeului Naţional de Istorie, Ernest Oberlander-Târnoveanu, a arătat care erau obiceiurile chinezilor ce mergea pe Drumul Mătăsii FOTO Marian Iliescu

Vineri seară a avut loc conferinţa de presă de prezentare, dar şi previzionarea expoziţiei „Comorile Chinei”, un eveniment premieră pentru ţara noastră care reuneşte artefacte inestimabile ce provin din 11 muzee şi instituţii culturale din China. Cele mai spectaculoase atât pentru opinia publică, cât şi pentru oamenii de ştiinţă reprezintă soldaţii de teracotă în mărime naturală descoperiţi întâmplător de nişte ţărani, în 1974.

Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti găzduieşte, în premieră pentru ţara noastră, o expoziţie-eveniment ce prezintă complexitatea şi bogăţia unei civilizaţii unice, care a schimbat lumea: China.

Potrivit organizatorilor, expoziţia reprezintă expresia unui demers major de diplomaţie culturală şi, deopotrivă, un eveniment muzeal de referinţă având co-organizatori pe Muzeul Palatului, Muzeul din Shanghai şi Centrul pentru Promovarea Patrimoniului Cultural din Shaanxi.

Organizatorii expoziţiei şi-au propus să redea istoria unei civilizaţii ce stă la baza unor invenţii extraordinare care au dus la evoluţia ei ca o putere mondială, dar şi a populaţiei lumii prin cunoaşterea pe care chinezii au oferit-o de multe ori gratuit. Chinezii au influenţat ţări ca Japonia, Vietnam Birmania sau Asia Centrală, dar au lăsat şi o amprentă puternică în istoria omenirii.

Civilizaţia chineză, unică prin măreţie

Directorul general al muzeului, Ernest Oberländer-Târnoveanu, a explicat cum, deşi este despărţită de restul lumii prin deşerturi, prin păduri uriaşe, prin munţi aproape impenetrabili şi astăzi, China a reuşit să repete toţi paşii majori ai civilizaţiei, de la descoperirea agriculturii şi creşterea animalelor, aşezarea în sate şi apoi oraşe stabile, a inventat scrisul, a descoperit metalurgia, a descoperit mai mult decât în alte locuri resurse pe care le-au folosit , cum este mătasea, hârtia, praful de puşcă, acul magnetic, a fost un popor care a inovat foarte mult, dar care nu s-a ferit să ofere celorlalţi din înţelepciune.

Pe scurt, tocmai asta vrea să reproducă expoziţia ”Comorile Chinei”, expoziţie ce îşi va deschide porţile pentru public marţi, 30 aprilie, la ora 10.00 şi va rămâne deschisă până pe 1 august.

Comorile Chinei: istoria unei civilizaţii de 5.000 de ani în 101 exponate

Pentru pasionaţii de istorie, pentru curioşii incurabili, pentru cei mici şi pentru bătrâni deopotrivă, destinată celor mereu grăbiţi ori celor preocupaţi de prezent, expoziţia găzduită de Muzeul de Istorie îşi propune să ofere un exemplu demn de urmat, în care timpul este preţuit, iar moştenirea din generaţie în generaţie nu este irosită, ci îmbogăţită.

O ”groapă„ de 7 hectare cu armată de teracotă

Vase neolitice, cu o vechime de câteva mii de ani, vase din bronz, celebre în lume pentru calitatea şi valoarea lor extraordinară, porţelanuri şi obiecte din jad (un material extrem de dur, unele familii sculptau un obiect din acest material chiar şi trei generaţii la rând!), artefacte legate de istoria Drumului Mătăsii şi dar şi obiecte culturale legate de istoria modernă a Chinei, toate construiesc atent aranjate un periplu minunat prin istoria unei civilizaţii unice în lume.  

În cifre expoziţia se traduce astfel: 101 de seturi de artefacte de o valoare excepţională din patrimoniul cultural al Chinei, asigurare de câteva milioane de dolari pentru o singură piesă, trei luni pentru cei care vor să o viziteze, 25 de lei pentru un bilet, 70.000 de metri pătraţi are ”groapa” unde a fost îngropată armata de teracotă, 8.000 de soldaţi ar avea armata, 4 depozite, construcţii anexe în care sunt depuşi soldaţi din diferite arme, au fost descoperite până în prezent.

8.000 de soldaţi

În cadrul previzionării de vineri seară, directorul muzeului a povestit despre peste 8000 de soldaţi care se presupune că există, câteva sute de cai şi câteva sute de care de luptă.

”Un general, un ofiţer de rang foarte înalt, un infanterist, un arcaş, un conducător de car de luptă şi un cal, care era înhămat la un car de luptă sunt aduşi la Muzeul de Istorie. Exponatele sunt parte din artefactele descoperite în sit-ul arheologic de la Xi’an, unde a fost cercetat ansamblul funerar al primului împărat al Chinei. Armata de teracotă s-a găsit lângă mormântul temutului împărat, un împărat care a unificat China, dar care a lăsat amintiri groaznice, tot ce a realizat el s-a facut cu jertfe a sute de mii de oameni, însă zidul chinezesc, de exemplu, se vede din cosmos... Toată necropola are 54 de km patrati, adică o bună parte din Bucureşti ar intra acolo. Sit-ul a fost descoperit în 1974, iar din 1987 a intrat în patrimoniul UNESCO. Până în prezent au fost descoperite 4 depozite, construcţii anexe în care sunt depuşi soldaţi din diferite arme, dar şi care de luptă trase de cai. Soldaţii, realizaţi din teracotă, erau pictaţi, în mâini ţineau armament real, din bronz: halebarde, arcuri, cu săgeţi; caii, tot din teracotă, purtau harnaşament, carele de luptă erau din lemn. Circa 8000 de soldaţi se presupune că există, armata va fi descoperită în totalitate poate în decenii sau chiar secole”, a explicat Ernest Oberländer-Târnoveanu.

Program şi bilet

Expoziţia va fi deschisă pentru public de marţi, 30 aprilie, începând cu ora 10.00 până la orele 18.00 şi va putea fi vizitată până în data de 1 august 2013. În perioada 30 aprilie - 1 august 2013, muzeul va avea un program de vizitare extins, astfel că va fi deschis de marţi până duminică în intervalul orar 10.00 – 18.00, iar în ultima sâmbătă a fiecărei luni, programul se va prelungi până la orele 22.00.

În acestă perioadă, se vor aplica noi condiţii şi tarife de acces diferite de cele aplicate până acum. Astfel, costul unui bilet de acces în muzeu care include vizitarea expoziţiilor “Comorile Chinei”, “Tezaur Istoric” , “Lapidarium-Copia Columnei lui Traian” şi a expoziţiilor temporare va fi de 25 lei pentru adulţi, 15 lei pentru elevi, studenţi, pensionari şi persoane cu dizabilităţi, 50 lei pentru pachet familial care include 2 adulţi şi maxim 3 copii cu vârsta până în 18 ani. Va exista de asemenea, în această perioadă, opţiunea “acces rapid” în muzeu - 50 lei.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite