Arhiepiscopia Bucureşti vrea să construiască un bloc de 3 etaje pe Dealul Mitropoliei, lângă Palatul Patriarhal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Facebook
Foto: Facebook

Arhiepiscopia Bucureştiului vrea să ridice un bloc de 3 etaje pe Dealul Mitropoliei, la numărul 17, la mai putin de 200 de metri de Palatul Patriarhal, monument istoric, potrivit unui anunţ pus la faţa locului.

Imobilul va avea funcţia de locuire şi comerţ, conform panoului afişat de Primăria Municipiului Bucureşti.

Potrivit regulamentului de Zonă Protejată pentru Dealul Mitropoliei, se protejează valorile arhitectural - urbanistice, istorice şi de mediu natural în ansamblul lor: trama stradală, fondul construit, caracterul şi valoarea urbanistică. În plus, nu sunt permise decât intervenţii care conservă şi potenţează gruparea ca atare.

Cât priveşte intervenţiile, este acceptată accentuarea prezenţei în imaginea urbană a Dealului Mitropoliei şi a ansamblului arhitectural prin: conservarea spaţiilor, construcţiilor şi plantaţiei valoroase existente; realizarea unei pieţe a ansamblului la baza dealului, care să privilegieze vizual axul Mitropoliei în dauna celui al Casei Poporului, concomitent cu eliminarea barierelor vizuale (blocul de la baza dealului); rezolvarea zonei de contact cu ţesutul învecinat prin prelucrarea axului de acces dinspre Pia]a Unirii şi prin crearea unui spaţiu public spre strada Principatele Unite; completarea palatului fostei Camerei Deputaţilor; interzicerea clădirilor care pot crea rupturi de scară/ gabarit.

În plus, în vederea autorizării intervenţiilor asupra clădirilor existente sunt necesare studii de inserţie, fotomontaje sau machete. Pentru faza Certificat de urbanism este necesară organizarea unui concurs public de urbanism, iar pentru faza Proiect de autorizaţie de construire este necesar avizul Ministerului Culturii.

„Arhiepiscopia Bucureştilor vrea să ridice un bloc de 3 etaje pe Dealul Patriarhiei, lângă strada în trepte care coboră în strada Ienăchiţă Văcărescu, peste drum de clopotniţa ridicată de Constantin Brâncoveanu în anul 1698. Proiectul e în faza de consultare, se pot trimite sugestii şi observaţii timp de 15 zile”, a declarat Edmond Niculuşcă, directorul ARCEN.

„Păcat că Arhiepiscopia Bucureştiului face tot posibilul să distrugă identitatea unei zone pe care ar trebui de fapt să o apere. Dealul Mitropoliei este o zonă protejată, una din cele mai frumoase din Bucureşti, unde Biserica Ortodoxă are proprietăţi şi clădiri nu doar monument, ci şi simbol pentru oraş şi pentru BOR.

Îi rog pe amatorii de imobiliare din BOR să-şi îndrepte atenţia spre alte terenuri pe care Biserica le deţine şi pe care pot construi legal şi în voie oricâte blocuri doresc. Dar să lase acel spaţiu verde în pace! Sau, şi mai bine, să-l pună în valoare îngrijindu-l şi deschizându-l publicului. Sunt convinsă că o astfel de decizie ar aduce mult mai multe beneficii pentru BOR decât ridicarea acelui bloc. E drept, nu ar fi beneficii financiare. Ar fi beneficii nemateriale, din categoria respect, apreciere, încredere. Şi cred că BOR are mai degrabă nevoie de astfel de lucruri decât de bani”, a scris pe Facebook şi Roxana Wring, consilier municipal USR.

Ce spune Patriarhia

Patriarhia Română a transmis, vineri, că există un proiect pentru ridicarea unei case cu şase camere, cu arhitectură bisericească, nu a unui bloc cu trei etaje pe Dealul Patriarhiei.

 „Nu este vorba despre construcţia unui bloc masiv, modern, ci de edificarea unei case, care va avea doar şase camere, cu arhitectură bisericească tradiţională. Imaginea prezentată în anunţul public al Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti este provizorie şi nu reflectă proiectul viitoarei clădiri”, a transmis Patriarhia Română.

Patriarhia arată că este necesară această casă ce urmează să fie construită pentru desfăşurarea activităţii ansamblului patriarhal de pe Dealul Mitropoliei, vizitat de mulţi turişti. De asemenea, precizează că multe clădiri care existau acolo până în 1931 au fost demolate.

„Actuala Catedrală Patriarhală de pe Dealul Mitropoliei se afla, până în anul 1931, în centrul unei incinte, fiind înconjurată de jur împrejur de clădiri şi de zidul împrejmuitor. Între aceste construcţii se afla şi reşedinţa mitropolitului, actuala Reşedinţă Patriarhală. Tot în interiorul acestei incinte se aflau paraclisul, clopotniţa şi chiliile călugărilor şi ale preoţilor slujitori ai catedralei mitropolitane, precum şi toate spaţiile obişnuite desfăşurării activităţii specifice unei mănăstiri. Odată cu desfăşurarea lucrărilor de construire a Palatului Camerei Deputaţilor de pe Dealul Mitropoliei (actualul Palat al Patriarhiei), aceste chilii ale călugărilor şi ale preoţilor slujitori ai catedralei mitropolitane au început să fie demolate. Clădirea care cuprindea chiliile călugărilor şi ale preoţilor slujitori ai catedralei mitropolitane – casa clerului este atestată şi de unele planuri sau fotografii ale epocii respective. În zilele noastre, reconstruirea sub o formă nouă, pe un teren mai restrâns de 656 de metri pătraţi, a acestei case a clerului este urgent necesară pentru buna desfăşurare a activităţii ansamblului patriarhal de pe Dealul Mitropoliei”, potrivit Patriarhiei. 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite