Aqua Parc a intrat la apă. Curtea de Apel Bucureşti a anulat irevocabil autorizaţia de construire a megaparcului din Tineretului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aqua Parcul din Tineretului urma să fie cel mai mare proiect din sectorul 4
Aqua Parcul din Tineretului urma să fie cel mai mare proiect din sectorul 4

Curtea de Apel Bucureşti a anulat irevocabil, la cererea Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, Planul Urbanistic de Detaliu şi autorizaţia de construire pentru investiţiei Aqua Parc din Parcul Tineretului. Senţina a fost preonunţată pe 14 martie.

Investiţia urma să fie realizată pe 53.000 de metri pătraţi în Parcul Tineretului. Peste jumătate din această suprafaţă urma să fie acoperită cu piscine, restaurante şi parcări auto, cu încălcarea interdicţiei legale de construire pe spaţiul verde.

Investiţia era, conform autorizaţiei de construire, în valoare de 30,5 milioane lei. „Conform afirmaţiilor investitorilor, în vederea finanţării proiectului a fost acordat un împrumut bancar. Pierderile investitorului sunt de ordinul câtorva sute de mii de euro“, se arată într-un comunicat al Asociaţiei „Salvaţi Bucureştiul“.

Asociaţia încurajează investitorul să se îndrepte în justiţie pentru recuperarea pagubei împotriva tuturor emitenţilor actelor ilegale. „Numai aşa se poate stopa atitudinea iresponsabilă a primăriilor din Bucureşti în eliberarea actelor necesare investiţiilor imobiliare. Numai aşa se poate crea un cadru investiţional corect în Bucureşti“, susţine Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei „Salvaţi Bucureştiul“.

Tribunalul Bucureşti a anulat Planul Urbanistic de Detaliu şi autorizaţia de construire pentru proiectul Aqua Parc din Parcul Tineretului şi pe 4 iulie 2012, atunci putând fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti.

Povestea unui proiect cu iz de scandal

Terenul din Parcul Tineretului aparţine Municipiului Bucureşti. Printr-un contract de parteneriat public-privat din 29 aprilie 2009, ALPAB (Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement), structură a Primăriei Municipiului Bucureşti, se asocia cu firma Blue Ciel pentru construirea Aqua Parcului.

Prin Hotararea Consiliului Local al Sectorului 4 nr. 78/31.08.2009 s-a aprobat Planul Urbanistic de Detaliu, iar pe 8 martie 2011, primarul sectorului 4 a emis autorizaţia de construire. Planul Urbanistic de Detaliu şi autorizaţia de construire sunt ilegale din mai multe motive, cele mai importante fiind:
- schimbă destinaţia spaţiului verde prin construcţii (restaurante, parcări etc.)
- acordul de mediu s-a emis cu condiţia obţinerii avizului de defrişare, aviz pe care beneficiarul nu l-a obţinut până în acest moment.

Planul Urbanistic de Detaliu şi autorizaţia de construire au fost suspendate pe 15 iulie 2011 de Tribunalul Bucureşti în dosarul 33719/3/2011, la cererea Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul. Sentinţa a fost confirmată de Curtea de Apel Bucureşti, care a respins recursul pe 3 noiembrie 2011. Suspendarea operează până la judecarea de către Curtea de Apel a recursului în dosarul 60754/3/2012 de anulare a celor două acte.

Piscine, plante tropicale şi club dansant pentru cei de vârsta a doua

Lucrările de construire a Aqua Parcului au început în martie 2011, în urma unui parteneriat public-privat între Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti, Primăria Sectorului 4 şi dezvoltatorul Bleu Ciel SRL. Întreg parcul ar fi trebuit să ocupe o suprafaţă nefolosită de aproximativ 5,2 hectare din Parcul Tineretului din sectorul 4, între Sala Polivalentă, Palatul Copiilor şi Bulevardul Tineretului.

Potrivit proiectului, parcul acvatic ar fi trebuit să cuprindă bazine cu apă decorative şi de agrement acoperite şi descoperite, patinoar, teatrul tip agora, clubul acvatic care îngloba centrul de sănătate cu saună, hamam, jacuzzi, fitness, clubul de vârsta a doua (club dansant), facilităţile auxiliare fiind: restaurante, braserie, parcajele ecologice cu geocelule, spaţiile verzi generoase şi sera cu plante tropicale.

Primele bazine ar fi trebuit să fie inagurate în august 2011, încă lucrările au fost oprite după ce Asociaţia „Salvaţi Bucureştiul“ a atacat în instanţă legalitatea proiectului. Contractul de parteneriat nu a fost supus aprobării Consiliului General cu toate ca acest lucru este prevăzut de legea administraţiei locale.

Aqua Parc, al doilea mare proiect din sectorul 4

Societatea Bleu Ciel este antreprenor general al lucrării, fiind reprezentantul autohton al unor companii consacrate în Europa, în domeniul proiectării şi construcţiei de piscine şi centre tip SPA (Aqualux International - Franţa şi Astral Pool – Spania), potrivit agendaconstructiilor.ro. Conform datelor estimative furnizate de dezvoltatori, valoarea proiectului era în jur de 20 milioane de euro, aceasta fiind cea de-a doua investiţie de o asemenea amploare din sectorul 4, după centrul comercial Sun Plaza.

Estimări: 10.000 de vizitatori zilnic

Parcul acvatic propus trebuia să deservească o piaţă de aproximativ 2,3 milioane de oameni, cu o cerere de facilităţi acvatice la un nivel potenţial total de 1,42 milioane de vizitatori pe an şi circa 10.000 vizitatori zilnic, potrivit proiectului prezentat de dezvoltator, citat de Agerpres.

Taxele şi impozitele plătite bugetului local al Sectorului 4 erau estimate la circa un milion euro pe an, iar numărul de locuri de muncă nou create erau cifrate la peste 200. Veniturile încasate de Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti din exploatarea proiectului ar fi fost de cel puţin 250.000 euro pe an.

Cele 500 de locuri de parcare ar fi fost puse la dispoziţia locuitorilor din zona Bulevradului Tineretului ca parcare de resedinţă, între orele 22.00 şi 8.00 dimineaţa, conform contractului încheiat cu ALPAB. De asemenea, pe baza unui protocol încheiat cu Primăria Sectorului 4, toţi elevii şcolilor generale din sector ar fi avut acces gratuit la bazinele de înot în fiecare dimineaţă, de luni până vineri, pe toată durata anului şcolar, precum şi la teatrul tip agora.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite