Aproape 4.000 de câini au fost prinşi în Bucureşti într-un an. Care sunt proiectele care „adună“ patrupedele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 3.800 de câini fără stăpân au fost prinşi în Bucureşti, în decursul unui an, iar în jur de 2.500 dintre aceştia au fost sterilizaţi de Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor şi readuşi pe străzi. Potrivit Mediafax, alte peste 1.100 de patrupede au fost adoptate.

„În perioada cuprinsă între iulie 2012 şi mai 2013, cei nouă angajaţi ai instituţiei au prins 3.825 de câini. Dintre aceştia, 2.519 au fost întorşi în locurile din care i-am ridicat, după ce, în prealabil au fost sterilizaţi şi vaccinaţi antirabic. Alţi 1.184 de câini au fost adoptaţi, în mare parte de persoane fizice sau ONG-uri“, a declarat, pentru Mediafax, Răzvan Băncescu, coordonator de proiect la ASPA.

Acesta a mai spus că numărul maidanezilor sterilizaţi în aceeaşi perioadă a fost de 3.305, alţi 45 fiind eutanasiaţi. De asemenea, de la începutul acestui an şi până în luna mai au fost prinşi 1.792 de câini, fiind sterilizaţi 1.452, iar pe străzile Capitalei au fost readuşi peste 1.100, alţi 539 de patrupezi fiind adoptaţi.

Răzvan Băncescu a spus că pentru inspectorii ASPA au avut prioritate cererile primite de la cetăţeni în vederea ridicării câinilor fără stăpân. „În paralel cu ridicările efectuate de la adresele pentru care am avut sesizări, au fost desfăşurate mai multe proiecte, unele dintre ele aflate încă în desfăşurare. Aceste proiecte vor continua şi în acest an, pentru că încercăm să preîntâmpinăm incidentele“ , a precizat reprezentantul ASPA.

Prin proiectul „Grădiniţele şi şcolile fără câini“ au fost trimise, înainte de începutul anului şcolar, în august 2012, 273 de adrese unităţilor de învăţământ, prin care reprezentanţii ASPA au solicitat directorilor să anunţe dacă în incinta sau în apropierea şcolilor există câini comunitari. În consecinţă, în cazul în care reprezentanţii unităţilor de învăţământ au considerat că patrupedele sunt un pericol pentru copii, au fost rugaţi să comunice situaţie pentru a se putea interveni.

„În urma adreselor am primit 51 de solicitări pe care le-am onorat, 146 fiind capturaţi“ , a declarat, pentru Mediafax, Răzvan Băncescu, adăugând că au existat şi situaţii în care directorii s-au opus ridicării animalelor, împotriva normelor de sănătate existente.

Prin proiectul „Parcuri fără câini“ s-au capturat sute de animale

Reprezentantul ASPA a povestit că în luna aprilie, pentru a se preveni situaţiile nedorite din parcurile bucureştene, odată cu organizarea evenimentelor destinate zilei de 1Mai şi Ziua Copilului, Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor a început proiectul „Parcuri fără câini“. 

Astfel, au fost verificate 13 parcuri cunoscute pentru aglomerare, în fiecare dintre acestea fiind desfăşurate una sau mai multe acţiuni. În urma acestor acţiuni au fost capturaţi 287 de câini din parcurile Tineretului, Herăstrău, Morarilor, Moghioroş, Crângaşi, Plumbuita, Cişmigiu, IOR, Floreasca, Circului, Sebastian, Romniceanu şi Eroilor.

„Proiectul cu parcurile va continua până la sfârşitul lunii iulie, având în vedere faptul că în unele parcuri sunt necesare mai multe acţiuni“ , a mai spus Băncescu pentru Mediafax.

„Spitale fără câini“ este un alt proiect aflat în desfăşurare, care are în vedere capturarea tuturor animalelor fără stăpân din curţile unităţilor medicale. În primul rând vor fi vizate unităţile medicale aflate în administrarea Primăriei Capitalei, urmând ca proiectul să fie extins la toate spitalele şi clinicile bucureştene.

Începând din luna mai au fost capturaţi 32 de câini de la Spitalul de Copii „Marie Curie“, Spitalul de Boli Cronice „Sfântul Luca“, Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagdasar-Arseni“, iar în cazul Spitalului Universitare de Urgenţă a fost desfăşurată o acţiune ca urmarea a unei sesizări venite din partea managerului unităţii sanitare.

„Avem în vedere trimiterea de adrese către toate spitalele din Bucuresti. Am avut şi cazuri unde, încercând să ridicăm câinii, asistentele medicale sau portarii ne-au spus ca sunt «câinii spitalului»“, a mai precizat Băncescu, spunând că toate proiectele se desfăşoară în paralel cu răspunsul pentru sesizările cetăţenilor.

Pe aceeaşi temă:

Deţinătorii de câini din Bucureşti sunt obligaţi să-şi declare patrupedele. Prima amenda pentru cei care nu respectă regula va fi aplicată anul viitor

Nou adăpost pentru maidanezi: prioritatea sunt câinii agresivi

Peste 1.100 de persoane au fost  muşcate de câini, în primele patru luni, în Capitală. Cele mai multe, în sectorul 6

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite