Andrei Petre, pilotul de aeromodele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bucureşteanul spune că modelismul este un sport frumos şi util celor care-şi doresc un hobby inteligent, dar care implică şi multă resposabilitate.

Pasiunea pentru construcţia de machete, fie că sunt maşini, avioane sau iahturi, o are din copilărie şi i-a fost inspirată de tatăl său, care era atras însă de modelismul feroviar. Timp de 30 de ani, Andrei Petre a trecut prin diferite moment ale vieţii şi pregătirii sale ca inginer constructor. În trecut s-a ocupat şi de vânzarea de profile din aluminiu, iar trei ani a lucrat pe şantierele din Germania, unde consideră că a căpătat multă experienţă. Tot de acolo aduce acum şi machetele pentru pasionaţii de modelism pentru că şi-a deschis propria afacere pentru cei dornici de o astfel de îndeletnicire în timpul liber.

„A fost o pasiune întreruptă pentru vreo 30 de ani. Pasiunea însă nu a murit şi s-a trezit într-o conjunctură oarecare“, a declarat Andrei Petre. Şi-a reluat preocuparea pentru modelism, un hobby pentru care cheltuieşte destul de mult.
Un pasionat de modelism poate cheltui de la câteva sute de euro şi poate ajunge până la 20.000 de euro pentru un model „profi“. Pe lângă magazinul de modelism, Andrei Petre se ocupă de comercializarea şi montajul de uşi industriale. În afacerea cu modelismul, are de-a face cu pasionaţi din toate domeniile: piloţi, pescari, vedete de televiziune, miniştri, medici stomatologi şi angajaţi din domeniul IT.

Un model de avion jet prinde 400 km/oră

Construcţia modelelor nu este însă floare la ureche aşa cum pare la prima vedere. Modelele sunt radio-comandate şi este nevoie de abilitate şi exerciţiu pentru a le mânui cu dibăcie. „E o responsabilitate foarte mare pentru că se pot produce accidente cu pagube materiale sau chiar victime omeneşti. Cel mai periculos este aeromodelismul şi de aceea se dezvoltă o conştiinţă pentru ce înseamnă acest sport, care se petrece într-un mediu deschis, unde există şi spectatori“, a explicat Andrei Petre. El a dat exemplul unui avion cu reacţie de tip jet, care poate atinge 400 de kilometri pe oră şi cântăreşte în jur de 7-8 kilograme. O manevrare greşită sau orice defecţiune prin care să nu răspundă comenzii radio poate fi periculoasă. Chiar dacă accidentele aparţin jocului, după cum spune Andrei Petre, tot el este cel care îndeamnă la răspundere.

Modelismul este de mai multe tipuri?
Are trei ramuri principale: aero, navo şi automodelism, dar şi două „fiice vitrege“: rachetomodelism şi cel feroviar. Societatea pe care o conduc şi unde petrec mult timp oferă produse şi servicii pasionaţilor doar pentru ramurile principale.

Ce înseamnă să ai un astfel de hobby?
Nu este simplu, sunt reguli ale jocului care trebuie respectate. Eu le explic ce să facă. Unii sunt docili şi ascultă, alţii nu vor să respecte ce le spun şi îşi exteriozează frustrările de zi cu zi.

Ce-i place: „Ca oricărui om, îmi place, în general, tot ce este frumos. În special maşinile şi femeile frumoase“, spune pasionatul de modelism.

Ce nu-i place: „Că n-am ajuns acolo unde doream să ajung. Consider că nu am muncit suficient. Undeva am greşit cu siguranţă“, crede Andrei Petre.

Profil:

Născut: 23 noiembrie 1961, Bucureşti
Studii: Facultatea de Construcţii Hidrotehnice din Bucureşti
Experienţă: De 6 ani are propriul magazin de modelism
Familie: Este căsătorit şi are un copil

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite