Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, cere amendarea lui Victor Ponta şi a ministrului Mediului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Chiliman, primarul Sectorului 1 FOTO Arhivă
Andrei Chiliman, primarul Sectorului 1 FOTO Arhivă

Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, anunţă că cere în instanţa de judecată amendarea premierului şi a ministrului Mediului cu 20% din salariul minim pe economie pentru fiecare zi de întârziere în aplicarea hotărârii judecătoreşti care obligă Guvernul să redea Parcul Bordei bucureştenilor în integralitatea sa.

Reprezentanţii primăriei susţin că refuzul Guvernului de se conforma unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile obligă Primăria Sectorului 1 la un demers extrem: o acţiune administrativă la Curtea de Apel Bucureşti, prin care se cere instanţei de judecată amendarea premierului Victor Ponta şi a ministrului Mediului, Graţiela Gavrilescu, cu 20% din salariul minim pe economie pentru fiecare zi de întârziere în executarea respectivei hotărâri.

„Hotărârea în cauză, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe 9 aprilie 2014, obligă Guvernul şi ministerul de resort să exproprieze pentru cauză de utilitate publică o suprafaţă de aproximativ 0,5 hectare de teren din Parcul Bordei, care urmează a fi trecută, potrivit legii, în administrarea Primăriei Sectorului 1.

Consider că indolenţa sau reaua-credinţă, manifestate de prea mult timp de autorităţile guvernamentale, nu mai pot fi tolerate. Indiferent de culoarea politică pe care au avut-o, guvernele au refuzat sistematic să aplice prevederile Legii nr. 170/2008, prin efectul căreia Parcul Bordei este redat, în integralitatea sa, bucureştenilor. Pe aceste considerente, am acţionat Guvernul în judecată în anul 2011 şi am câştigat definitiv bătălia juridică trei ani mai târziu. Imediat după hotărârea Înaltei Curţi, am început, la ministerul Mediului, demersurile pentru punerea în aplicare a acestuia. Guvernul a ignorat constant demersurile noastre, refuzând, practic, să pună în executare hotărârea judecătorească care dă dreptate Primăriei Sectorului 1 şi care confirmă dreptul bucureştenilor de a beneficia în întregime de Parcul Bordei“, anunţă primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman.

Acesta mai precizează că speră ca premierul şi ministrul Mediului să înţeleagă absurdul situaţiei şi să acţioneze în conformitate cu legea, înainte ca instanţa de judecată să le aplice amenzile administrative cerute de primărie.

Cum s-a ajuns în această situaţie?

În 2008, Parlamentul a dat o lege prin care declara tot parcul de utilitate publică, urmand ca exproprierea să fie făcuta de Ministerul Mediului. De atunci însă nu s-a mai intamplat nimic, iar cei 5.000 de metri pătraţi au rămas în continuare în proprietate privată, potrivit Hotnews. Povestea a început înainte de 2000, atunci când omul de afaceri Costică Constanda a cumpărat, de la familia Lincaru, dreptul litigios asupra a 3,3 hectare de teren din Satul Francez. În anul 2003, primarul Capitalei de la acea vreme, Traian Băsescu, i-a oferit lui Constanta, la schimb pentru Satul Francez, aceeaşi suprafaţă în Parcul Bordei.

Pentru că a vrut să construiască în Bordei clădiri de locuinţe, iar municipalitatea s-a opus fiindcă era spaţiu verde, Constanda a dat în judecată municipalitatea.

După cinci ani de proces, instanţa i-a dat câştig de cauză, obligând Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) să-i plătească despăgubiri de 18 milioane de euro, la care s-au adăugat şi penalizări. 

În anul 2008, primarul Capitalei de atunci, Adriean Videanu, şi omul de afaceri Costică Constanda au semnat un contract prin care omul de afaceri a renunţat la terenul din Parcul Bordei şi a primit la schimb o suprafaţă identica în Satul Francez, revenindu-se astfel la situaţia iniţială. În contractul de schimb, Consiliul General al Municipiului Bucuresti se obliga să-i aprobe omului de afaceri, în Satul Francez, PUZ-ul care îi permitea să construiască blocuri de cinci etaje, mai scrie Hotnews.

Fiindcă Consiliul General nu i-a aprobat planul urbanistic, în 2010, Costică Costanda a introdus la Tribunalul Bucuresti o nouă acţiune împotriva Primăriei Generale prin care cerea anularea contractului privind schimbul de terenuri Parcul Bordei contra Satul Francez.

Un an mai târziu, Tribunalul Bucureşti decide ca Primăria Capitalei să-i plătească omului de afaceri despăgubiri de 165 de milioane euro. Primăria Generală face recurs pe care însă îl pierde.

Pe aceeaşi temă:

Curtea Supremă trimite dosarul „Costanda/Parcul Bordei” la rejudecare către Curtea de Apel Bucureşti

Negocieri pe banii bucureştenilor în cazul terenului din Cartierul Francez primit de Constanda la schimb pentru Parcul Bordei din Capitală

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite