Andrei Butnaru şi Ionuţ Sava, medaliaţi la Special Olympics

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei doi tineri bolnavi de sindromul Down au luat medalii la jocurile olimpice speciale din China şi SUA. În plus, au o slujbă de zi cu zi la brutăria unui hypermarket din Bucureşti, unde împachetează pâine.

Andrei Butnaru (22 de ani) şi Ionuţ Sava (30 de ani) sunt doi dintre sportivii care au reprezentat cu succes România în cadrul Special Olympics din 2007 şi 2009, reuşind să strângă împreună mai multe medalii de aur şi argint.

Povestea celor doi tineri este emoţionantă. Încă din perioada copilăriei au fost diagnosticaţi cu sindromul Down şi din acel moment au început şi problemele. Perioada de până în 1989 a adus familiei celor doi foarte multe greutăţi. „Copiii diagnosticaţi cu acest sindrom nu erau încurajaţi să trăiască. Autorităţiile nu au făcut nimic pentru noi. Nici nu ştiam despre ce e vorba“, spune mama lui Andrei.

După Revoluţie, Andrei şi Ionuţ au participat la diferite programe de integrare, calificându-se treptat în mai multe meserii. „ Ultima dată am lucrat într-un atelier în care făceam lumânări. Dar nu am mai putut să continuăm acolo pentru că fundaţia nu a mai avut bani ca să ne întreţină“, povesteşte Andrei.

Treptat, viaţa celor doi tineri s-a îmbunătăţit, reuşind să intre în contact cu diferite alte fundaţii din România şi străinătate care le-au deschis uşile pentru mai multă consiliere, atât lor cât şi familiilor acestora.

„Împachetăm pâine“

Prin intermediul fundaţiei Motivation România, viaţa celor doi tineri s-a îmbunătăţit. În prezent, cei doi tineri lucrează la secţia de ambalare a brutăriei magazinului Auchan Titan, unde au un program special de 4 ore pe zi, de luni până vineri. Aici, tinerii ambalează pâinea pe care colegii lor o produc.

„Suntem foarte fericiţi că lucrăm aici. Mulţumim colegilor şi şefilor noştri că au încredere în noi şi că ne oferă o şansă să ne integrăm şi să demonstrăm că nu suntem cu nimic mai prejos decât ceilalţi“, spun emoţionaţi tinerii olimplici.

Anul 2007 a reprezentat pentru Andrei Butnaru un an foarte important. Tânărul a reuşit să participe la Shanghai – China, la olimpiadele organizate pentru persoanele cu dizabilităţi. Aici, Andrei şi-a îndeplinit cu brio ţelul, acela de a deveni campion, câştigând la bocce 3 medalii, dintre care una de aur şi 2 de bronz.

În anul 2009, a fost rândul lui Ionuţ Sava să devină campion, de această dată în cadrul Jocurilor Olimpice de Iarnă desfăşurate in  Idaho –SUA, unde a luat o medalie de bronz la proba de alergare pe zăpadă - 25 de metri.

ÎNTREBĂRI şi RĂSPUNSURI

Cum vă descurcaţi la locul de muncă?

În fiecare dimineaţă ajungem mai devreme cu 30 de minute înainte de începerea programului. Abia aşteptăm să lucrăm. Cele 4 ore pe care le petrecem  în brutărie în fiecare zi din timpul săptămânii sunt cele mai frumoase.

Colegii cum se poartă cu voi?

Colegii sunt nişte oameni extraordinari. Ne-am integrat foarte bine printre ei. Şi şefii sunt oameni deosebiţi. Ne tratează pe toţi în mod egal. Nu există discriminări.

PROFIL

Andrei Butnaru

Nascut: 9 decembrie 1987
Palmares: 3 medalii în cadrul olimpiadelor speciale organizate în China
Familie : Are o soră mai mică cu un an

Ionuţ Sava

Născut: 14 noiembrie  1979
Palmares : o medalie de bron la jocurile olimpice speciale de la Idaho, SUA
Familie: Mai are un frate de 26 de ani

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite