Americanii dau bani pentru Catedrala Mântuirii Neamului, care va avea heliport şi apartamente de protocol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai mare proiect al Bisericii Ortodoxe Române, Catedrala Mântuirii Neamului, va primi bani pentru finalizarea construcţiei gigant din partea Comunităţii Ortodocşilor din Statele Unite ale Americii.

Fondurile strânse de credincioşii ortodocşi din Statele Unite vor fi remise în conturile Patriarhiei. Agenţia de ştiri a Bisericii ortodoxe din România a anunţat printr-un comunicat de presă că, ortodocşii din America au reuşit să strângă până acum 16.000 de dolari care vor fi transferaţi în contul Patriarhiei Române pentru a sprijini lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului.

Înalt Preasfinţitul Arhiepiscop Nathaniel al Episcopiei Ortodoxe Române din America i-am trimis Patriarhului Daniel o scrisoare în care îl asigură pe Preafericit că efortul de sisţinere a ridicării Catedralei va fi susţinut ulterior, în măsura în care comunitatea de peste ocean se va mobiliza.

"Cu ajutorul şi susţinerea credincioşilor din cadrul Episcopiei Ortodoxe Române din America, am reuşit să colectăm suma de 16.000 dolari care vor fi trimişi electronic în contul Patriarhiei Române. Această acţiune de întrajutorare a construirii catedralei rămâne deschisă, iar când vom avea posibilitatea, vă vom susţine şi pe viitor", se menţionează în scrisoare. "Aşa cum bine ştiţi, şi America în această perioadă trece prin criză economică şi resursele noastre financiare sunt destul de limitate, având în vedere faptul că aici Statul american nu ne ajută cu nimic, ci totul depinde de grija şi susţinerea credincioşilor noştri", se arată în scrisoare.

Bucureştenii nu vor catedrala dar au cea mai mare cotizaţie

Potrivit site-ului b.365.ro cei mai mulţi bani intraţi în conturile BOR pentru acest proiect au venit din Bucureşti. În urma colectei naţionale pe care a initiat-o biserica, bucureştenii au cotizat cu 2,5 milioane de lei, la care se adaugă peste 25 de milioane de lei daţi de admnistraţia locală. În opinia repprezentanţilor BOR, acest lucru se explică prin faptul că locuitorii Capitalei vor fi beneficiarii direcţi ai acestui proiect. Pe lângă aceşti bani, Arhiepiscopia Bucureştiului a contribuit cu aproximativ un sfert din banii care sunt necesari construcţiei.

Catedrala Mântuirii Neamului a mai primit bani, de asemenea, şi din partea Guvernului României, care în februarie 2011 a alocat suma de 10 milioane de lei. De asemenea, Primăria Sectorului 2 a acordat, cu titlu de asistenţă financiară pentru ridicarea lăcaşului de cult, suma de 10 milioane de lei. Soin Oprescu, primarul general al Capitalei a acordat şi el cu ajutorul Consiliului General 6,5 milioane de euro pentru acelaşi edificiu şi alte 47 de biserici, rugându-l la momentul respective pe Preafericit ca numele instituţiei să fie menţionat pe undeva în viitoarea Catedrală.

Nici fostul edil al Sectorului 3 nu a uitat de cele sfinte în madatul său. Deşi Partiarhia Română i-a cerut lui Liviu Negoiţă în anul 2011 să aloce 120 de milioane de lei pentru aceeaşi cauză, acesta a donat doar 5 milioane de lei. Suma cerută de Patriarhie reprezintă 20% din bugetul pe un an al Primăriei respective.

Heliport şi apartamente de protocol

Construcţia acestui edificiu de cult, care va costa circa 200 milioane euro, a început la finele anului 2010 şi se estimează că lucrările vor dura trei ani.

O analiză a viitorului proiect realizată de site-ul b.356 refelvă faptul că  viitoarea Catedrală a Mântuirii Neamului va fi dotată cu turlă zgărie-nori, săli polivalente şi apartamente de protocol pentru preoţi, heliport şi adăpost antiatomic. Mai multe detalii aici.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite