Amenzi usturătoare pentru cei care parchează pe locurile altora. Cum trebuie să arate locul de parcare pentru care plăteşti taxă la primărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei care ocupă abuziv locuri de parcare plătite de alţi bucureşteni se aleg cu amenzi usturătoare FOTO Arhivă
Cei care ocupă abuziv locuri de parcare plătite de alţi bucureşteni se aleg cu amenzi usturătoare FOTO Arhivă

Locurile de parcare sunt insuficiente în Bucureşti, iar şoferii ajung de multe ori să parcheze pe unde găsesc locuri disponibile, chiar şi pe cele plătite de alţii. În aceste condiţii, amenzile sunt destul de mari şi variază între 1.500 şi 2.500 de lei în majoritatea sectoarelor Capitalei.

Dacă aveţi un loc de parcare pentru care plătiţi anual trebuie să ştiţi că acesta trebuie să fie clar delimitat şi marcat cu numărul care apare în actul care face dovadă că aţi plătit pentru acest loc.Totodată, vă puteţi pune o plăcuţă cu numărul de înamatriculare al autoturismului pe care îl deţineţi. De asemenea, dacă cineva vă ocupă locul de parcare abuziv puteţi suna la poliţia locală a sectorului în care locuiţi şi un echipaj se va deplasa la faţa locului.

Trebuie să le arătaţi poliţiştilor buletinul şi actul care dovedeşte că locul de parcare ocupat abuziv este plătit de dumneavoastră. În cazul în care se constată că aţi respectat toţi paşii menţionaţi anterior, proprietarul maşinii care a parcat pe locul dumneavoastră se poate alege cu o amendă cuprinsă între 1.500 şi 2.500 de lei.

„Adevărul“ a publicat la sfârşitul anului trecut situaţia „hingherilor“ de maşini din sectoarele Bucureştiului. Redăm mai jos o parte a articolului:

350 de lei recuperarea maşinii

Sectorul 1 al Capitalei este unul în care primăria a decis ca maşinile parcate neregulamentar să fie ridicate încă din 2009. Firma care se ocupă de „curăţarea“ sectorului este SC. TRANSAUTO SERVICII RIDICARE SRL, iar proprietarii maşinilor parcate neregulamentar care au fost ridicate trebuie să plătească pentru recuperarea autoturismului 350 de lei plus TVA. Asta în primele 24 de ore, după care şoferii sunt obligaţi să plătească pentru fiecare zi de întârziere în jur de 50 de lei.

„Operatorul care ridică maşinile parcate neregulamentar virează bugetului local 20% din sumele încasate. Banii colectaţi sunt investiţi în amenajarea de noi locuri de parcare, precum şi pentru lucrări de reabilitare şi întreţinere a carosabilului pe străzile secundare“, precizează reprezentanţii Primăriei Sectorului 1, menţionând că anul trecut din sector au fost ridicate 7.000 de maşini parcate neregulamentar.

În ceea ce priveşte locurile de parcare, în Sectorul 1 există aproximativ 8.000 de locuri de parcare de reşedinţă. Pe lângă aceste parcări, primăria a mai peste 100.000 de locuri de parcare pentru cei care tranzitează zona. În ceea ce priveşte situaţia din Sectorul 2 al Capitalei, reprezentanţii primăriei susţin că „ aici nu se mai ridică maşinile parcate neregulamentar de doi ani“.

Haos în Sectorul 3

Şi în sectorul 3 al Capitalei locurile de parcare sunt insuficiente, motiv pentru care şoferii parchează pe unde apucă, de cele mai multe ori paralizând traficul pe străduţele sencundare.

„Activitatea de ridicare a maşinilor parcate neregulamentar în Sectorul 3 a fost sistată în aprilie 2011, în urma rezilierii contractului încheiat între Primăria Sectorului 3 şi firma Rosal. În prezent nu mai există nicio reglementare legală în vigoare în baza căreia să fie ridicate maşinile parcate neregulamentar“, susţin reprezentanţii primăriei într-o solicitare făcută de reporterii „Adevărul“.

Patru ani: 50.000 de locuri de parcare

În Sectorul 4 al Capitalei, din anul 2011, s-a introdus ridicarea maşinile parcate neregulamentar de firma S.C. AUTOSAL EXPERT S.R.L. Pentru fiecare autovechiul ridicat proprietarul acestuia trebuia să plătească 600 de lei plus TVA pentru ridicarea, transportul şi depozitarea maşinilor în fiecare zi, cu menţiunea că pentru primele 24 de ore nu era perceput niciun tarif.

„Consiliul Local Sector 4 are o redevenţă lunară de de 3% din veniturile încasate de concesionarul S.C. AUTOSAL EXPERT S.R.L“, menţioneau reprezentanţii primăriei la sfârşitul anului trecut.

„Nu vom mai încheia niciun contract cu nicio firmă (n.r. de la jumătatea lunii ianuarie). O să colaborăm cu Poliţia Locală care va ridica maşini la cerere, doar dacă acestea vor bloca intersecţii sau alte zone“, a declarat primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, la sfârşitul anului trecut. În ultimii patru ani, în sector au fost realizate peste 50.000 de locuri de parcare, potrivit reprezentanţilor primăriei.

Recent, Consiliul Local al Sectorului 4 a aprobat un proiect ce prevede o amendă cuprinsă între 200 şi 400 de lei pentru cei care parchează pe locul altei persoane.

Vanghelie: „N-am reuşit să facem locuri de parcare“

Primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie, susţine că ridicarea maşinilor parcate neregulamentar nu este corectă atâta vreme cât primarii de sectoar nu au putut să facă suficiente locuri de parcare pentru toate maşinile locuitorilor din aceste zone administrative. „N-am reuşit să facem locuri de parcare, ăsta e adevărul. Din acest motiv am decis că nu e normal să ridicăm maşinile parcate neregulamentar“, a precizat edilul.

Preţurile pentru parcarea neregulamentară

Firma care se ocupă de ridicarea autoturismelor parcate neregulamentar  în Sectorul 6 al Capitalei este S.C. Ilcor Eco Auto S.R.L., iar tarifele percepute diferă în funcţie de maşina ridicată. Spre exemplu, pentru un vehicul care cântăreşte sub două tone şi jumătate proprietarul trebuie să plătească blocarea/deblocare 200 de lei, ridicare 250 de lei, transportul 250 de lei şi depozitarea pentru o zi 250 de lei. Pe de altă parte, pentru un vehicul cu masa de peste trei tone şi jumătate preţurile sunt uriaşe: 600 de lei blocarea/deblocarea, 1.200 de lei ridicarea, 1.800 de lei transportul, 2.000 de lei depozitarea pentru 24 de ore.

Pe aceeaşi temă:

Primăria Sectorului 3 se pregăteşte să adune maşinile parcate neregulamentar

Cum îşi pun bucureştenii viaţa în pericol zi de zi: indicatoare ascunse printre pomi, treceri de pietoni invizibile şi marcaje rutiere şterse

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite