Ambasadorul Rusiei la Bucureşti: Nu ştim cine este şi pentru cine lucra cetăţeanul rus acuzat de spionaj economic

Ambasadorul Federaţiei Ruse, Oleg Malghinov, invitatul emisiunii "După 20 de ani" de la Pro TV de săptămâna aceasta, a declarat că nici un oficial al ambasadei Rusiei din România nu s-a întâlnit cu cetăţeanul rus acuzat de DIICOT de spionaj economic, iar în prezent nu deţine informaţii despre cine este, unde lucrează şi ce făcea în România.

Ştiri pe aceeaşi temă

"Vă voi spune sincer: în calitate de ambasador nu deţin foarte multe informaţii oficiale. Am început şi noi să extragem informaţii despre acest caz din ziare şi de pe site-urile diverselor organizaţii din România", a afirmat ambasadorul Malghinov, într-un interviu difuzat duminică, la ora 10.00, în emisiunea "După 20 de ani” de la Pro TV.

Acesta a declarat că oficialii ambasadei au cerut MAE să înlesnească o întâlnire între reprezentanţii Ambasadei Rusiei şi presupusul spion, acesta afirmând că, până la acest moment, nu a avut loc o astfel de întâlnire şi că nu are date despre identitatea acestuia.

"Nici nu ştim cine este. Nu ştim de unde este, unde lucrează, ce făcea în România. Aşteptăm un răspuns din partea MAE, cred că ne vor răspunde şi ne vor ajuta să ne întâlnim cu el (...) Vom aştepta întâlnirea, sperăm că aceasta va avea loc în scurt timp şi atunci vom putea discuta mai detaliat despre ce se întâmplă cu adevărat", a spus ambasadorul.

Totodată, Malghinov a spus că el se ocupă doar de partea diplomatică şi că acest gen de evenimente nu intră în aria atribuţiilor sale.

Potrivit Mediafax, Malghinov a mai spus că nu a primit la Ambasadă informaţii despre companii ruseşti interesate să investească în extracţia de minereuri din România. "Da, ni s-au adresat anumiţi investitori interesaţi de procesul de privatizare, de posibilităţile de participare, de condiţii. Ei ni se adresează direct. Dar interesul lor nu era legat de minereuri. Da, ştiţi că pe piaţa din România este prezentă compania petrolieră Lukoil, care îşi desfăşoară activitatea în câteva sectoare. Şi alte companii îşi planifică venirea în România, dar până acum aceasta a fost pentru mine prima informaţie extrem de neaşteptată, apărută în ziare".

El a mai explicat că în Rusia există suficiente minereuri, iar interesul este de a aduce investitori pentru a explora propriile zăcăminte, precum şi pentru prelucrarea acestora.
Malghinov a mai spus că a fost întrebat de oameni de afaceri ruşi interesaţi de România şi care au aflat de acest caz dacă mai este cazul să mai vină pe piaţa românească. "Vă spun cu sinceritate, mi s-au adresat oameni de afaceri, care m-au întrebat, dacă este vorba despre investigaţii de natură economică, dacă are rost să mai vină în România după cele întâmplate. Le-am spus să mai aştepte, să vedem ce se întâmplă", a mai spus el.

În 19 octombrie, O.M., în vârstă de 42 de ani, cetăţean rus, a fost depistat pe Aeroportul Internaţional "Henri Coandă", în timp ce încerca să părăsească teritoriul României, având asupra sa documente şi hărţi geologice, emise de autorităţi ale statului român, conţinând informaţii şi date clasificate privitoare la zăcămintele de cupru şi metale rare aferente exploatărilor Moldova Nouă şi SUVOROV, a informat vineri DIICOT printr-un comunicat de presă. Suportul informativ a fost asigurat de către SRI.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările