Altă statuie în Capitală: Primăria a plătit 120.000 de euro pentru un monument dedicat mitropolitului Antim Ivireanul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un monument din bronz dedicat mitropolitului Antim Ivireanul, realizat de sculptorul Mihai Istudor, a fost finanţat de Primăria Capitalei cu o sumă de circa 120.000 de euro şi va fi amplasat în faţa Mănăstirii Sfântului Antim din Bucureşti.

Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic (AMPT), o instituţie publică de cultură aflată în subordinea Consiliului General al Municipiului Bucureşti, i-a alocat o sumă de circa 120.000 de euro (fără TVA) artistului Mihai Istudor, pentru a realiza macheta definitivă din ipsos, la scara 1/1, a monumentului Antim Ivireanul, potrivit unui anunţ de atribuire postat recent pe site-ul e-licitatie.ro.

Macheta definitivă din ipsos a monumentului Antim Ivireanul, realizată de autorul conceptului artistic - Mihai Istudor, câştigător al unui concurs de soluţii derulat în anul 2010 de AMPT -, este o etapă în realizarea monumentului, potrivit anunţului.

Contractul i-a fost atribuit pe 26 iunie sculptorului Mihai Istudor, prin negociere fără anunţ de participare. Criteriul de atribuire a fost preţul cel mai scăzut. După realizarea machetei din ipsos, va urma turnarea în bronz a monumentului, care, în final, va fi amplasat pe un soclu, care, la rândul său, va fi realizat din granit.

Monumentul va fi înalt de șase metri

Înălţimea întregului ansamblu (monumentul Antim Ivireanul împreună cu soclul pe care va fi amplasat) va fi de circa şase metri. Monumentul dedicat lui Antim Ivireanul va fi amplasat în faţa Mănăstirii Sfântului Antim din Bucureşti, al cărei ctitor a fost acesta.

Dezvelirea monumentului va avea loc cel mai probabil în anul 2013, au mai spus reprezentanţii AMPT.  Potrivit site-ului CIMEC - Institutul de Memorie Culturală, pe 5 februarie 1713, de ziua prăznuirii Sfintei Agata, Mitropolitul Antim Ivireanul s-a hotărât să clădească o mănăstire, pe locul unde era o veche biserică de lemn cu hramul Sfântul Nicolae, în care se păstra mirul.

Mitropolitul Antim Ivireanul (1650 - 1716) s-a născut în Iviria (Georgia) şi este considerat cel mai de seamă ierarh al Ţării Româneşti, deopotrivă pastor şi învăţător. Prin decizia Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din iunie 1992, Antim Ivireanul a fost confirmat în rândul sfinţilor, ca ierarh - martir, prăznuit la 27 septembrie.

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite