Alexandru Petcu a lăsat arhitectura pentru tatuaje

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alex a renunțat să lucreze în domeniul urbanismului și spune că, deși i-a plăcut foarte mult facultatea de urbanism și ceea ce a studiat, ar vrea să facă tatuaje pentru tot restul vieții sale.

„Am început să lucrez acum aproape opt ani, dar fiindcă am început să fac tattoo din pasiune, adică în paralel cu școala, cu facultatea și apoi în paralel cu biroul de arhitectură, nu aș putea să zic că fac tattoo de opt ani, ci mai degrabă aș putea spune că doar de trei ani fac tatuaje la modul serios, trăind tattoo-ul zilnic“, explică Alex.

Tânărul mărturisește că îi place să experimenteze cât mai multe medii și nu se rezumă doar la partea de tatuaje. „Nu fac doar tattoo. Am încercat să sculptez puțin și în lut, am făcut și încă fac desene în creion și în grafit pentru alte lucruri, nu doar ca schițe pentru tatuaje. În prezent studiez și pe partea de pictură. Îmi place să fac mai multe lucruri. De exemplu, as vrea sa  învăț de la un prieten care face sculptură în metal și vreau să fac și așa ceva“, spune tânărul artist.

Ritualul tatuajului l-a fermecat
La vârsta de 16 ani, când avea o bază de cunoștințe mică despre ceea ce înseamnă tatuajul, Alex s-a hotărât să își facă un tatuaj mare.
„Pe atunci, nici nu aveam de gând să fac tatuaje, vroiam doar să intru și să iau contact cu lumea asta. Am căutat întâi niște oameni care fac tatuaje. Am cumpărat câteva cărți despre istoria tatuajelor și am citit puțin, iar, în momentul în care am găsit ceva care mi-a transmis mie ceva anume, i-am atribuit o simbolistică. Se întâmplau niște lucruri în acel moment din viața mea și am ales să mă exprim și să îmi aduc aminte de acele momente printr-un tatuaj“, mărturisește Alex.



Tânărul s-a tatuat pentru prima dată acasă la un amic, iar acel moment a fost cu adevărat fascinant pentru el. Şi-a tatuat un model geometric, inspirat din tattoo-ul polinezian, dar adaptat la modelele contemporane.

„Momentul în care m-am tatuat mi s-a părut interesant, mi-a plăcut cum arăta totul. Tatuajul era un ritual acum câteva mii de ani și încă mai este un ritual, chiar dacă s-au schimbat instrumentele. Mi s-a părut fascinant cum decurgea totul. Eram atent și sorbeam din priviri, «furând» fiecare lucru, și mi-au rămas întipărite în minte anumite detalii - mirosuri specifice, culori și ustensile“, povestește Alex.

Şi-a construit aparatul de tatuat

„Am început să mă documentez mai mult despre treaba asta după ce l-am văzut pe Rareș făcându-mi tatuajul. Mi-am cumpărat niște cărți și am mai găsit câteva documente pe internet sau pe la prieteni. Am citit mai mult timp și apoi început să îmi fac primul meu aparat de tatuaj, dintr-un motor electric“, îşi aminteşte tânărul.

„M-am dus la strungarul din cartier și mi-am făcut un grip (mâner) din metal, cu vârfuri foarte subțiri, ace de seringă, tije din titan, ace de brodat și a ieșit un aparat de tatuat pe cinste“, povestește Alex, mândru de propria invenție, cu ajutorul căreia a făcut primul tatuaj.

Profil Alexandru Petcu

Născut: 26 noiembrie 1984, București
Studii: Liceul Teoretic „C.A. Rosetti“ din București; Colegiul de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu“ din București
Familie: Are un frate mai mare, George
Experiență:
Face tatuaje de trei ani
Blog: http://smarthumbs.blogspot.com

Ce-i place

„Îmi place să am oameni pasionați lângă mine, oameni care, în primul rând, să știe ce vor să facă în timpul scurt al acestei vieți. Îmi place să am lângă mine oameni care sunt interesați de același lucru ca și mine, să împărtășim aceleași idei. Îmi place muzica și ascult muzică ca formă de relaxare și ca mod de concentrare“, spune Alex.

Ce nu-i place

„Nu-mi place fuga după bani și nu-mi place că nu sunt apreciate lucrurile bune. Nu-mi plac oamenii care vor lucruri făcute rapid, dar în același timp de calitate, și nu-mi plac oamenii falși, care fac lucrurile din anumite motive ascunse“, mai spune artistul.



Întrebări şi răspunsuri:


Cum ai defini un tattoo artist?

Nu-mi place să folosesc acest termen din limba engleză, dar nici „tatuator“ nu-mi place pentru că nu mi se pare că descrie foarte bine ceea ce se întâmplă cu un om care face tatuaje. Un tattoo artist este un om care trăiește din treaba asta și care încearcă să își îmbunătățească arta cu fiecare zi ce trece, dar aș vrea să văd mai mulți oameni definiți ca artiști care să lucreze și tattoo.

Ai un tattoo artist preferat?
Am foarte mulți. În România sunt niște oameni pe care îi admir foarte mult, și anume Attila de la „Bizzart Tattoo“, un tip care m-a ajutat și pe care îl respect foarte mult pentru ceea ce face și Otto de la „Asspirin Tattoo“. Iar oamenii pe care îi urmăresc și pe care aș vrea să îi cunosc și să lucrez cu ei sunt Jeff Gogue, Nick Baxter și Shige.

Ce plănuieşti să faci în viitor?

Vreau să fac o serie de fotografii legate de București și de anumite elemente din arhitectură și urbanism și să încerc să le transpun în tatuaje.

a
a
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite