Alexandre Gorj a adus desertul Catherinei de Medicis la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la trei ani s-a stabilit cu familia la Strasbourg, iar acum un an a revenit în România pentru a-şi deschide o afacere „dulce”: este singurul producător local al „desertului Catherinei de Medicis” în România.

Pentru că în copilărie mama şi tata nu puteau să-i ofere o cola, familia lui Alexandre a hotărât să părăsească România pentru o viaţă mai bună. „Ne-am stabilit la Strasbourg şi pentru că aveam un unchi care locuia în apropiere”, povesteşte Alexandre într-o română cu puternic accent franţuzesc.

Anul trecut s-a întors în România şi a deschis magazinul Decathlon, dar după numai câteva luni a demisionat, pentru că şi-a dorit să facă ceva ce-i aparţine.

Aşadar, mama lui, Lucia, a început acum doi ani să prepare în casă celebrele Les Macarons, după o reţetă originară din secolul VIII. Catherina de Medicis, soţia lui Henric al II-lea o descoperă la mănăstirile veneţiene şi o aduce în Franţa pentru nunta eicu Henric al II-lea. De atunci, micile delicatese franţuzeşti sunt „îmbrăcate” în zeci de culori şi în dantelă, fiind un adevărat răsfăţ pentru simţuri.

Reţetă secretă

Alexandre s-a gândit că ar fi o activitate pe care să o exporte şi din care să profite la maximum. A deschis un laborator în Militari şi urmează şi un magazin în zona Dorobanţi.

image

Reţete ale celebrelor prăjituri de lux, crocante în exterior, dar moi în interior, sunt peste tot, dar fiecare are un secret bine ascuns. „Reţete veţi găsi oriunde, dar nu se spune tot, aşa că niciodată nu vor ieşi ca acestea, pentru că le va lipsi un ingredient sau modalitatea de a le prepara va fi greşită”, explică Alexandre. Lichior de măr, budincă, zahăr, unt, esenţă de trandafir, cuvertură neagră sau albă, acestea sunt câteva dintre ingredientele delicatesei.

„Madame Lucie” în nouă arome

Pasionat de ceea ce face, tânărul vrea să-i facă pe bucureşteni să se lase răsfăţaţi de gustul fin şi elegant al prăjiturelelor, să-şi creeze un obicei din a însoţi o ceaşcă de cafea sau un pahar de vin cu o macarons cu aromă de lămâie sau de zmeură. Alexandre a creat, împreună cu mama sa, cea care dă numele produselor „Madame Lucie”, nouă sortimente de macarons: zmeură, cafea, ciocolată, lămâie, mere, portocale, trandafir, vanilie şi vişine. „Acestea sunt felurile noastre principale, dar ele se schimbă în funcţie de sezon. De exemplu, de Ziua Canadei am creat prăjituri cu arţar şi fistic, iar de Ziua Franţei au fost vopsite în culorile tricolorului. Se pot face macarons cu caviar, foie gras şi cu somon”, mărturiseşte Alexandre.



Dacă în Franţa 80% din cafenele oferă la cafea „macarons”, în România aceste delicatese nu sunt foarte populare. La Bucureşti, în laboratorul lui Alexandre, mica fondantă rotundă este pregătită în fiecare zi artizanal, fără conservanţi, iar ingredientele sunt originale, aduse din Franţa. Gospodinele trebuie să ştie că acest „dulce” nu se păstrează la cald şi nici la rece, ci la temperatura camerei şi se consumă în maximum două zile.

Întrebări şi răspunsuri

image

Cine hotărăşte care vor fi noile sortimente de macarons?

Eu, împreună cu mama. Noaptea nu dorm şi încerc să găsesc soluţiile pentru a doua zi de seara. Cum am o idee, o sun pe mama şi ea creează o nouă reţetă.

Câte bucăţi de macarons se pregătesc zilnic în laboratorul tău?

Aproape 1.000 de bucăţi. În privinţa procurării ingredientelor, am constatat că în România nu există pastă de fistic şi trebuie să o importăm.

Ce preţ are o cutie cu prăjituri „Madame Lucie”?

Francezii plătesc pentru o bucată 2 euro. Bucureştenii vor plăti 3 lei, dar eu zic că merită.

Ce-i place

„Pentru mine Franţa este o ţară cu multe probleme. Integrarea acolo a fost foarte grea. Îmi place că în România există activitate. Sunt multe oportunităţi aici”, spune Alexandre Gorj. Îi place să joace tenis de câmp. Ar vrea să călătorească între Franţa, România şi SUA. A călătorit mult, şi cel mai frumos oraş din Franţa i se pare Juan les Pins, lângă Nisa.

Ce nu-i place
Nu-i plac oamenii neserioşi, care îl duc de nas. „În afaceri, românii nu-şi ţin cuvântul. Astăzi îţi spun da, şi când trebuie să semnezi acte se răzgândesc”, spune Alexandre Gorj. 

Profil
Născut: 29 aprilie 1986, Bacău
Studii: Sport Marketing în Franţa şi SUA
Familie: are un frate medic, stabilit în Paris

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite