ALERTĂ Cât de periculos este să te prindă cutremurul la terasele din Centrul Vechi al Bucureştiului?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centrul Istoric a fost şi a rămas, spun specialiştii, cel mai fierbinte punct de pe harta seismică a Capitalei. Fostul şef Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Aurel Udor, consideră că al doilea mare pericol în zonă, după un seism, îl reprezintă incendiile. Dacă te prinde cutremurul la terasele de pe Lipscani, experţii recomandă ca zone de refugiu Parcul Unirii şi Hanul lui Manuc.

 “Până la urmă norocul ţine de modul de deplasare pe verticală a Pământului. Nu e sigur niciun loc din zona aia. Toate clădirile ar trebui fotografiate, filmate din toate unghiurile şi refăcute de la zero. Reconsolidarea nu e cea mai bună soluţie”, explică fostul militar.

Cel mai sigur loc: Hanul lui Manuc

Acesta  a mai spus că dacă până acum, în timpul marilor cutremure prin care a trecut Capitala, dacă nu s-au înregistrat mulţi răniţi în această zonă, a fost doar o chestie de noroc. “Mă mir cum au rezistat multe din clădirile alea fantomă după atâtea mari seisme. Acum însă, dacă te prinde vreun cutremur la unul dintre barurile sau terasele din zonă doar norocul te scapă. Singurul loc sigur despre care pot spune că este cel mai sigur pentru adăpostire este Hanul lui Manuc”, explică Udor.  Localul este construit pe un cadru din lemn şi acest lucru îl face să fie flexibil, să nu se prăbuşească. Dacă vă nimeriţi la o terasă mai apropiată de zona Lipscanului cu intrare dinspre Dâmboviţa, specialiştii recomandă Parcul Unirii ca zonă de refugiu, la fel de sigură.

Scapi de cutremur, dai de incendii

Dacă te afli pe o terasă din Centrul Vechi şi ai norocul să scapi teafăr după un cutremur de de peste 7 grade pe scara Richter, te pândeşte pericolul incendiilor. Asta pentru că majoritatea construcţiilor sunt din lemn şi alte material uşor inflamabile, riscul de declanşare a incendiilor în caz de seism este foarte ridicat, iar intervenţia pompierilor una foarte dificilă.

“Riscul unor incendii este mare, şi asta pentru că acoperişurile caselor, dar şi teresale sunt din lemn. Mai mult, în zonă sunt multe magazine cu marfă gen textile, astfel focul se poate propaga foarte uşor”, mai spune generalul Udor. În astfel de cazuri, intervenţia echipajelor se poate face doar prin douăp puncte, şi acolo cu obstacole.  Accesul autospecialelor se face fie dinspre Dâmboviţa, fie dinspre calea Victoriei, asta deşi la intrare au fost implementaţi nişte piloni stradali care împiedică accesul.

Mărmureanu: “Următorul cutremur va fi în 2041”

Potrivit specialiştilor români, bucureştenii nu ar trebui să aştepte un cutremur mai devreme de 30 de ani, asta deşi fizicienii ruşi au declarat ieri că se aşteaptă la un cutremur mare venit din Vrancea.
“Să le fie de bine! Au şi ei nevoie de bani de la Guvern. Nu e adevărat! Un cutremur de mare intensitate nu se va produce în Vrancea înainte de 2041", ne-a declarat Gheorghe Mărmureanu, directorul Institutului de Fizică a Pământului.

Lipscaniul a “îngheţat”

Deşi lucrările de remodernizare a Centrului Vechi trebuiau să se finalizeze în această vară, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu a anunţat că acestea au fost îngheţate din cauza consilierilor săi care au decis să taie bugetul în valoare de 5 milioane de lei acordat acestei investiţii. Până acum, reabilitarea Lipscaniului a trecut prin cinci ani de şantiere, o reziliere anevoioasă de contract şi reluarea de la zero a licitaţiei proiectului de modernizare.








București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite