Adevărul Live: Răzvan Băncescu, coordonatorul ASPA, prezintă planurile anti-maidanezi din acest an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Răzvan Băncescu, coordonatorul de proiect al Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA), a venit în platoul Adevărul Live să prezinte planurile anti-maidanezi din acest an.

 

Băncescu a fost prezent în platoul Adevărul Live de la ora 12.00 şi a explicat cum are de gând să păstreze actuala situaţie de pe străzile Bucureştiului şi cum şi-a propus să strângă şi cei 4.000 de maidanezi aflaţi acum pe străzile Capitalei. 

De asemenea, coordonatorul ASPA a vorbit şi despre amenda de 2.000 de lei care îi paşte pe bucureştenii care hrănesc animale fără stăpân pe domeniul public, dar şi despre sterilizarea şi microciparea câinilor cu deţinător. 

Ce putem face ca să nu mai avem probleme cu maidanezii?

Controlăm adopţiile şi verificăm traficul de câini, în aprilie 2012 a fost o descărcare masivă de câini maidanezi în Bucureşti, spre exemplu, numărul muşcăturilor din Capitală a fost dublu faţă de martie 2012.

Cum se fac aceste verificări?

Prin direcţia de control şi inspecţie a Primăriei Generale, în Bucureşti. Am realizat o reducere considerabilă a numărului de muşcături, decembrie 2014 fiind luna cu cele mai puţine muşcături de maidanezi din 1989 încoace.

De unde aţi ridicat cei mai mulţi câini?

Cei mai mulţi câini am luat din sectorul 2 şi sectorul 6. Sectorul 2 a fost şi sectorul cu cel mai mare număr de persoane muşcate.

Planul de 18 luni de reducere a numărului de câini de pe străzi a fost încheiat cu succes, câţi bani aţi cheltuit?

Banii cheltuiţi au fost 3,4 milioane de euro care au venit din bugetul local al Primăriei generale.

Un aspect al cestui plan a fost interzicerea hrănirii maidanezilor.

Da, printre măsurile de capturare, de adopţie sau de eutanasiere trebuie să contribuie şi alte măsuri, cum ar fi controlul habitatului şi al accesului la resurse, la hrană.

Dvs spuneaţi că ei care hrănesc câinii ar trebui amendaţi cu 5.000 de lei, organizaţiie care militează pentru drepturile animalelor au protestat

Organizaţiile nu susţineau drepturile animalelor, ci păstrarea lor pe străzile oraşului. Sunt două categorii de câini: cu stăpân şi fără stăpân. Dacă treci pe lângă un câine şi vrei să-i faci un bine, nu îi arunci o bucată de pâine pe jos. Hrănirea unui câine periodic în acelaşi loc îl determină pe acel câine să-şi apere teritoriul unde primeşte hrană.

Care este amenda pe care o propuneţi acum?

Valoarea este tot una foarte mare. Va fi peste 2.000 de lei oricum, dar consiliul general va hotărî.

Cum o să înţeleagă băbuţele din faţa blocului că nu mai au voie să hrănească vrăbiuţele?

Regulamentele nu se explică, ele se aplică. Uitaţi-vă la Florenţa, încercaţi să hrăniţi porumbei acolo, să vedeţi ce amendă primiţi. Şi afară civilizaţia s-a făcut prin legi şi amenzi.

Schimbaţi numele ASPA?

Vrem să păstrăm ASPA pentru că a devenit un brand, astfel că vom schimba "Autoritatea" cu "Administraţia" şi "Protecţia" cu "Preluarea" - Administraţia pentru Supravegherea şi Preluarea Animalelor.

Nu se poate intra pe un domeniu public cu echipaje să ridice câinii?

Trebuie să anunţe vecinii, persoanele care locuiesc în zonă. Noi nu putem intra pe domeniu privat să luăm câinele, decât dacă îl prindem în public.

Cum stăm în momentul acesta cu sterilizarea câinilor cu stăpân?

Pentru a reduce rata de abandon, au fost mai mult de 16.000 de câini sterilizaţi, microcipaţi şi înregistraţi. În Bucureşti este vorba de aproximativ 50.000 de câini înregistraţi. Vom avea câini cu pedigree care vor fi înregistraţi, dar nesterilizaţi şi câini fără pedigree care trebuie înregistraţi şi sterilizaţi.

Cum se fac controalele?

Singura persoană calificată să spună dacă un câine este sterilizat sau nu este un medic veterinar. În bazele de date sunt trecute acum toate evenimentele medicale şi vaccinările câinilor înregistraţi şi poţi să vezi acolo.  La intrarea în parcuri, la locurile amenajate pentru câini, la o reclamaţie se poate face o campanie de verificare.

Cât costă microciparea unui câine?

200 – 600 de lei sunt costurile pentru un câine, în funcţie de cabinet. Microcipul este recomandat să fie implantat între omoplaţi.


 

Pe aceeaşi temă:

Vier Pfoten: Începem o campanie de sterilizare gratuită a câinilor aflaţi în localităţile din apropierea Bucureştiului

Cazul Ionuţ Anghel se va judeca în şedinţă secretă. Primul termen din acest dosar a fost amânat pentru o lună

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite