Medicul salvator Viorica Nicolae, despre cei care au ars de vii în Clubul Colectiv: „Oamenii veneau fumegând, îi stingeam cu ser fiziologic“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Adevărul Live au fost invitaţi doi membri ai echipajului Serviciului de Ambulanţă Bucureşti. Aceştia au făcut parte din al doilea echipaj ajuns la faţa locului în noaptea în care sute de oameni au ars în Clubulul Colectiv.

În platoul Adevărul Live au fost invitaţi medicul Viorica Nicolae şi asistentul Florin Burlac, oamenii care au făcut parte din cel de-al doilea echipaj ajuns la faţa locului. Redăm mai jos principalele declaraţii:

Oamenii veneau la noi şi ne întrebau dacă pot să meargă singuri la spital. Unii aveau arsuri mult mai uşoare decât ale celorlaţi. Noi am folosit pungile cu ser, fiind o soluţie sterilă şi stingeam oamenii. Oamenii fumegau, ardeau hainele pe ei. Trebuia să îi răcim cumva.

Am avut suficiente materiale, toate echipaje îşi verifică ambulanţele pentru ture. Am avut materiale pentru cei care au venit la noi la ambulanţă. Am putut să apelăm şi la colegii noştri. Colegii de la SMURD ne-au ajutat mult, a fost o cooperare şi o muncă în echipă. Cât s-a putut, lucrurile s-au făcut strict şi corect.

Au fost persoane cărora trebuia să le dăm hainele jos, cele care se pot da jos, cele groase. După acel ser, 19-20 de persoane au primit folii pentru arşi ca să nu intre în şoc.

Prin faţa mea au trecut vreo 100 de oameni, aproape a trebuit să facem treaba asta încotro să meargă. Colegii care au rămas la ambulanţă au văzut în jur de 20-30 de persoane rănite. Pentru că am folosit toate foliile.

Au mai fost incendii cu mai multe victime, dar nu cu un asemenea număr. A mai luat foc un bloc întreg, un palier. Dar nu cu asemenea arsuri, nu cu rănile pe care le au acum.

Şansele cele mai mici de viaţă le au cei foarte arşi. E foarte greu să triezi la prima vedere. În momentul în care veneau echipajele le trimiteam într-o anumită zonă. O singură persoană nu poate să îi vadă pe toţi. Colegul nostru care a fost înăuntru e cel mai şocat de ce a văzut acolo.

Rănile au fost grave ţinând cont că foarte multe victime au fost afectate la nivelul capului. Ne-am putut da seama că rănile sunt grave, dar nu neapărat la exterior. Am avut o victimă care a ieşit ţinându-se de gât, după care a picat. E greu să dai un exemplu din 100 şi ceva de oameni. E destul de greu în acele momente să apreciezi nişte lucruri.

Noi fiind afară, nu pot să spun ce era înăuntru, acel loc unde se depuneau persoanele decedate l-am văzut la sfârşit. Colegul meu a trebuit să plece la spital, iar eu am rămas şi am resusciat. Am mers cu cei de la ISU când am pronunţat ultimul decedat la locul faptei pentru a-l depune acolo, iar imaginea era sumbră. A trebuit să văd şi acel lucru, deşi mă aşteptam să mă răcoresc cumva sufleteşte.

Cei din camerele de gardă au preluat oamenii destul de repede, pentru a elibera albulanţele. Eu am fost la Spitalul Bagdasar. Era ceva incredibil. Toată lumea se mobilizase şi ajuta cum putea.

Ginecologul care salva vieţi

Am văzut un domn care nu ştiam ce e, asistent sau medic. Era într-o bluză cu mânecă scurtă. Mi-a spus că e medic ginecolog. L-am rugat să aibă grijă de o victimă şi m-a ajutat. A fost o mobilizare generală. N-a contat că era paramedic, pompier, medic. Toţi au ajutat. Au fost oameni care au venit voluntar, ţin să îi felicit. Învăţaseră să facă compresii toracice, ceea ce poate salva o viaţă. Eu, personal, le mulţumesc acelor oameni pe care nu îi cunosc. Eu am avut de-a face cu voluntarii de la ambulanţă. Avem o aplicaţie, „Există un erou“, care, din fericire, funcţionează. Au fost la faţa locului destul de mulţi voluntari. Au răspuns pozitiv la mesaj. Voluntarii au făcut cursuri în unitatea noastră. Ei pot fi folosiţi ca ajutoare, până la ajungerea unui echipaj. Aceşti oameni pot să facă lucruri bune.

Adevărata operaţiune nu s-a terminat. Nu ştiu dacă o să se termine. Pentru echipajele noastre a ţinut până la ora 8 dimineaţa. Echipajele de tură au trebuit să răspundă şi la apelurile celelalte.

Operaţiunea de la Colectiv a durat oră şi jumătate, toate persoanele de acolo erau transportate către spitale. Ambulanţele au făcut două-trei drumuri.

Nu am avut timp să stăm de vorbă cu nimeni. Erau prieteni, prietene, rude. Nu cred că a apucat cineva să ajungă într-un timp atât de scurt. Pacientul pe care l-am resuscitat şi a decedat era cu soţia. Soţia era lângă el în toată această vreme. E foarte greu să dai vestea că nu mai poţi faci ceva pentru el. Când i-am spus soţiei nici nu îmi amintesc ce a mai zis... Nu ştiu... nu pot... Eu n-am putut decât să spun că eu nu mai pot să fac nimic.

Era deranjant şi afară, din cauza fumului. Am ajuns acasă a doua zi la ora 11:00 şi mă simţeam răguşită.

Nu am vrut să acaparez staţia, am vorbit şi de pe telefonul meu. Coordonarea din dispecerat a fost ireproşabilă. Doamna manager, chiar dacă era departe de noi, a realizat o coordonare foarte bună.

Resurse înseamnă echipaj. Oameni care pot ajuta. Voluntari care au venit de acasă şi pot să facă mai mult decât primul ajutor.

Nu ştim cât am stat acolo. Când am ajuns la faţa locului am prelut doi pacienţi, apoi un altul, care era destul de grav. Dar i-am ajutat şi pe cei din afară, nu puteam să închidem uşa şi să plecăm. Vreau să le mulţumesc oamenilor din jur care au venit şi au ajutat. Oamenii de acolo au venit cu pături de acasă şi le-au dat oamenilor. Contează extraordinar de mult! Orice ajutor în acele momente. Românul rămâne totuşi solidar în astfel de momente.

La ce ajută foliile în care sunt înveliţi oamenii arşi

Probabil că era în stare de şoc, avea o arsură destul de profundă. Centrii nervoşi erau afectaţi. Majoritatea nu au realizat cât de grav sunt răniţii. Nici ei nu voiau să creadă că sunt arşi aşa de rău. Pe moment, din punct de vedere psihic, i-a ajutat să nu clacheze. Reacţia a fost cauzată şi de sustanţele toxice emanate în club.

Foliile au rol în regularea termică. Au două feţe, una argintie şi cealaltă aurie. Pentru cei arşi se pune partea aurie spre piele. Pentru hipotermie invers. Ajută la reglarea temperaturii. Persoana nu va intra în şoc.

Depinde de zona corporală, nu doar de întindere. Viaţa este oricum în pericol. Depinde de zona în care sunt afectaţi. Arsurile sunt pe gradele 1, 2, 3, 4. Depinde de zona arsă. 

Mai multe ştiri despre incendiul de la Clubul Colectiv 

Mărturii cutremurătoare ale medicilor care au ajuns primii la Colectiv: „Un băiat cu pielea arsă râdea. Mi-a zis: «Poate arăt ca dracu', dar vreau să-mi faci ceva»“

Incendiu în Clubul Colectiv. Patronul de la Expirat anunţă închiderea clubului: Am pus viaţa a mii de oameni în pericol. Nu mai pot să-mi asum vieţi

Incendiu în Clubul Colectiv. Revolta unui tânăr pe care l-a ocolit moartea: Cei care mergeau în Colectiv nu sunt boschetari care trăiau de pe o zi pe alta

EXCLUSIV Incendiu în Clubul Colectiv. Administratorul firmei care a izolat fonic tavanul clubului: „Le-am oferit varianta ignifugă, dar au ales ce era mai ieftin“

Incendiu în Club Colectiv. Vlad Ţelea şi Mihai Alexandru, chitariştii Goodbye to Gravity, au murit

Incendiu Club Colectiv. Mărturiile cutremurătoare: „Mă căţăram pe cadavre şi încercam să ies“. Asistentă de la Salvare: „Săreau arşi pe mine, urlau“

Mărturiile părinţilor victimelor de la incendiul din club Colectiv: „A deschis ochii şi mi-a spus: «am văzut iadul, mam㻓

Reacţii oficiale după incendiul de la Club Colectiv. Klaus Iohannis: „Nu mai putem continua pe principiul «lasă că merge şi aşa»“

Incendiu în Clubul Colectiv. Când se activează planul de cod roşu pentru dezastre. Neregulile depistate în actele de funcţionare a clubului

Incendiu la Clubul Colectiv din Bucureşti. Generaţia Facebook „atacă“ din nou: „Nimeni în cluburi! Astăzi nu ieşim în club!“

Incendiu în Club Colectiv Bucureşti. Solistul trupei care concerta în momentul incendiului se zbate între viaţă şi moarte. Tânărul a câştigat Megastar în 2008

    

Incendiu în Club Colectiv. Mărturiile unui prieten al trupei Goodbye to Gravity: „Au făcut concertul cu banii lor. Unul dintre băieţi are mâinile arse“

Incendiu club Bucureşti: Colectiv, unul dintre cele mai renumite localuri de concert din Capitală. În seara tragediei, intrarea a fost liberă

Incendiu în Clubul Colectiv: Cine sunt Goodbye to Gravity, trupa care a concertat în momentul producerii tragediei

Incendiu Colectiv. Cine este Alin Anastasescu, acţionarul principal al firmei care deţine Clubul Colectiv

Incendiu la Club Colectiv. Liste cu răniţii tragediei din Capitală, internaţi la diverse spitale din Bucureşti

Incendiu în Club Colectiv. Ce s-a întâmplat, de fapt, în Colectiv, clubul în care zeci de tineri au ars de vii

Incendiu Club Colectiv. Este nevoie de sânge! Unde puteţi dona chiar acum

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite