Achiziţiile de băncuţe, „sportul“ preferat al primarilor bucureşteni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
După ce Liviu Negoiţă a lansat moda achiziţiilor de mobilier urban la preţuri halucinante, în 2010, primarii de sector par să fi căpătat şi ei o slăbiciune pentru astfel de contracte. FOTO Adevărul / Marian Iliescu
După ce Liviu Negoiţă a lansat moda achiziţiilor de mobilier urban la preţuri halucinante, în 2010, primarii de sector par să fi căpătat şi ei o slăbiciune pentru astfel de contracte. FOTO Adevărul / Marian Iliescu

Schimbarea băncilor şi a mobilierului stradal este, cu siguranţă, „sportul“ preferat al primarilor de sector din Capitală. Cel mai recent exemplu este decizia primarului Sectorului 1, Andrei Chiliman, care a cumpărat 275 de băncuţe la suprapreţ de la firma care, în anul 2011, a făcut peste 95% din cifra de afaceri doar din contractile cu primăria lui Chiliman.

Primăria Sectorului 1 a cumpărat prin Administraţia Domeniului Public din Sectorul 1 275 de băncuţe pentru care a plătit, pentru fiecare, mai mult decât dublul valorii sale. Suma totală care a fost plătită, fără organizarea unei licitaţii prealabile, se ridică la 683.860 lei, TVA inclus, potrivit b365.ro.

Contractul a fost atribuit firmei Macrotech Business Group SRL, o firmă care are o colaborare extrem de profitabilă cu primăria condusă de liberalul Chiliman. Această achiziţie a fost făcută în urma unei cereri de ofertă, nu prin licitaţie publică, cum legea prevede.

Istoricul colaborării dintre instituţia administrată de Andrei Chiliman şi firma Macrotech Business Group SRL naşte multe semen de întrebare deoarece mai toate contractile care vizează achiziţionarea de mobilier urban şi întreţinerea acestuia revin invariabil acestei firme. De asemenea, în anul 2011, mai bine de 95% din cifra de afaceri a firmei a fost făcută din contractile cu Primăria Sectorului 1.

Câteva exemple de achiziţii publice care conectează cele două părţi, potrivit b365.ro

  • octombrie 2011 - cumpărarea a 165 de bănci, 50 de coşuri de gunoi, cinci mese de tenis şi cinci mese cu două jocuri de şah şi două băncuţe, contra sumei de 529.250 de lei fără TVA.
  • noiembrie 2011 cumpărarea a 135 de bănci şi 125 de coşuri de gunoi cu scrumieră contra sumei de 345.125 lei fără TVA. 
  • decembrie 2012, achiziţionare echipamente pentru sporturi în aer liber şi de teren şi mobilier urban contra sumei de 2.830.600 lei fără TVA.
  • În vară a fost semnat un contract, cu valoarea de 159.793 fără TVA, pentru mentenanţa echipamentelor instalate şi a mobilierului urban.

În total, primăria lui Chiliman a vărsat în conturile firmei respective nu mai puţin de 4,4 milioane de lei, fără TVA în ultimii 2 ani.

La Sectorul 3 - aceeaşi Mărie, cu altă pălărie

Nici ediul Sectorului 3 nu  poate rezista tentaţiei de a schimba băncuţele. Primăria lui Robert Negoiţă a început, de luni dimineaţă, să schimbe băncuţele instalate pe bulevardul Unirii de fosta administraţie locală cu unele asemănătoare, deşi cele existente costaseră municipalitatea 20 de milioane de euro, acum doar doi ani şi erau în stare perfectă.

Această acţiune a stârnit nemulţumirea locuitorilor din zonă, care consideră că tot acest efort este doar o risipă de bani, pentru că mobilierul existent nu avea mai mult de doi ani şi era, în cea mai mare parte, intact.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite