A patra duminică de marş împotriva proiectului minier de la Roşia Montană. Peste 3.000 de oameni au protestat, cu umbrele şi pelerine de ploaie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proteste în Bucureşti faţă de proiectul de la Roşia Montană, duminică 29 septembrie FOTO Mediafax
Proteste în Bucureşti faţă de proiectul de la Roşia Montană, duminică 29 septembrie FOTO Mediafax

Peste 3.000 de protestatari s-au strâns astăzi, pentru cea de-a patra duminică consecutiv, la mitingul împotriva proiectului minier de la Roşia Montană. Din cauza vremii ploioase, manifestanţii au fost îndemnaţi să vină inclusiv cu saci de gunoi, pentru a improviza pelerine pentru cei care nu au umbrele.

UPDATE, ora 20.45: Mulţimea a ajuns la Universitate şi a blocat complet zona. Din cauza ploii, mai mulţi protestatari încep să plece de miting. Gălăgia din stradă este, însă, în continuare, mare. Oamenii folosesc vuvuzele, fluiere, PET-uri pline cu pietre, pentru a-şi face auzite mesajele. 

UPDATE, ora 20.32: Peste 3.000 de protestatari s-au strâns la mitingul prin care este atacat proiectul minier de la Roşia Montană. Mulţimea a ajuns pe Bulevardul Brătianu, din Capitală. 

UPDATE, ora 20.20: Grupul de protestatari, care numără peste 3.500 de oameni, se apropie de PIaţa Unirii. Se bate toba în ritm de marş  şi răsună puternic vuvuzelele.

UPDATE, ora 20.00: Nici la protestul de astăzi nu lipsesc copiii. O mamă şi-a adus micuţul în cărucior. Mulţimea, deşi e mică, este gălăgioasă şi energică: „Uniţi salvăm Roşia Montană!“

UPDATE, ora 19.51: Protestatarii se îndreaptă către Hala Traian, scandând: „Vrem cultură, nu cianură!

UPDATE, ora 19.37: Mulţimea se îndreaptă spre Calea Călăraşi, iar în fruntea grupului se află un jandarm negociator, îmbrăcat cu o vestă albă pe care are lipit un sticker cu Roşia Montană. 

UPDATE, ora 19.00: Grupul a ajuns în zona Dristor. Zeci oameni au ieşit la balcoanele blocurilor de pe bulevardul Camil Ressu şi afişează pancarte sau flutură steaguri. Sensul de mers spre Dristor, pe bulevardul Camil Ressu, este blocat. Protestatarii strigă: „Ce vrem noi e şi pentru voi! Roşia Montană e campioană!

UPDATE, ora 18.45: Pe parcurs, marşului s-au mai alăturat grupuri de oameni, ajungând astefl la aproximativ 3.000 de protestatari. Aceştia scandează: „Dacă vă pasă, ieşiţi din casă!“, „Roşia Montană nu e de pomană!“. Oamenii de pe margine sunt miraţi că mulţimea nu se lasă intimidată de ploaie şi de friug. La fel ca la celelalte marşuri, cei de pe margine aplaudă şi fac poze, iar unii chiar se alătură grupului. Protestatarii sunt, ca de fiecare dată, „înarmaţi“ PET-uri umplute cu pietricele, steaguri şi cu vuvuzele. 

UPDATE, ora 18.29: În zonele din apropierea gurilor de metrou se află grupuri de oameni cu pancarte sau cu steaguri, care se vor alătura marşului.

UPDATE, ora 18.25: Ploaia i-a ţinut în casă pe protestatarii faţă de proiectul minier Roşia Montană, numărul acestora fiind mai mic faţă de duminicile trecute. Astfel, în jur de 2.000 de oameni se îndreaptă, scandând lozincile obişnuite, spre bulevardul Nicolae Grigorescu. Aceştia nu par deranjaţi de ploaie, fiind echipaţi cu pelerine de ploaie şi cu umbrele.

Marşul cu numărul patru de protest faţă de exploatarea minieră de la Roşia Montană va fi diferit de cele care l-au precedat. De data aceasta, manifestanţii pleacă din sectorul trei, din zona staţiei de metrou Titan, şi vor termina marşul la Piaţa Universităţii.

„Pentru că am epuizat zonele dens populate în care putem ajunge dacă plecăm din Piaţa Universităţii, duminică 29 septembrie încercăm reversul: ne vedem la 16:00 în Parcul Titan (metrou) şi plecăm înspre Piaţa Universităţii la 18:00. Sectorul 3 e cel mai dens populat, de fapt, dacă ar fi un oraş, el ar fi al doilea ca mărime din ţară după Bucureşti“, este descris evenimentul pe pagina de Facebook.

Traseul pe care protestatarii vor mărşălui este de circa opt kilometri lungime şi se întinde pe direcţia: Metrou Parc Titan – Bd Nicolae Grigorescu – Bd. Camil Ressu – Dristor – Bd. Mihai Bravu – Str. Dristorului – Str. Delea Nouă – Calea Călăraşi – Bd. Corneliu Coposu – Bd. Ion C. Brătianu – Piaţa Universităţii.

Duminică la prânz, aproape 4.000 de oameni au spus că vor participa la marş şi alţi 900 că poate vor veni.

Duminica trecută, pe 22 septembrie, în jur de 15.000 de oameni au mărşăluit în semn de protest faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, blocând circulaţia în centrul Capitalei.

Trebuie spus că numărul celor prezenţi la marşurile anterioare a crescut de fiecare dată, între 12.000 şi 15.000 fiind cifra estimată de reporterii „Adevărul“ pentru marşul de duminică, 15 septembrie, din Bucureşti.

Numărul celor prezenţi la protestele din Bucureşti faţă de proiectul minier de la Roşia Montană a fost un subiect de controverse încă din prima zi şi asta pentru că Jandarmeria Capitalei se fereşte în a oferi un număr exact susţinând că manifestaţiile nu sunt autorizate drept pentru care nu se pot face decât „estimări subiective“.

Proteste timp de o lună, în Capitală

Protestele din Capitală au început încă de pe 1 septembrie. Atunci, peste 4.000 de persoane au fost prezente la un protest de amploare împotriva exploatării miniere de la Roşia Montană, manifestaţie ce a început de la Piaţa Universităţii la ora 17.00 şi s-a întins în noapte. Mulţimea a rupt bariera de jandarmi înainte de ora 18.00 şi a reuşit să ocupe bulevardul Nicolae Bălcescu din Capitală, pentru câteva ore, traficul fiind blocat.

Pe aceeaşi temă:

UPDATE FOTO În jur de 15.000 de oameni au mărşăluit în semn de protest faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, blocând circulaţia în centrul Capitalei

Protest de solidaritate în Irlanda pentru Roşia Montană

FOTO VIDEO Cine este minerul care i-a scris jurnalistului Moise Guran. Mii de protestatari anti–Roşia Montană în ţară, foamete la mina Cătălina

VIDEO Şoferul care a intrat cu bolidul în protestatari, la marşul bicicliştilor, a depus plângere pentru distrugere. Doi manifestanţi au ajuns la spital

FOTO Mii de biciclişti şi-au dat mâna cu cei care atacă proiectul „Roşia Montană”, în lanţul uman din jurul Parlamentului

EDITORIAL Mircea Goia, fost electrician în mină: minerii disponibilizaţi din Valea Jiului şi-au luat soarta în propriile mâini. Minerii de la Roşia Montană de ce nu ar face-o?

Peste 5.000 de clujeni au manifestat împotriva proiectului de la Roşia Montană

Ce vrea să facă Guvernul cu banii de la Roşia Montană: 165 de kilometri din Autostrada Transilvania şi modernizarea a 300 de şcoli şi 40 de spitale

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite