A apărut fundaţia primei clădiri în Parcul Tineretului. Locuitorii din apropiere au ieşit în stradă şi au cerut în instanţă sistarea lucrărilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Construcţia ansamblului rezidenţial din Parcul Tineretului a început deja, deşi nu există un aviz de defrişare FOTO Facebook
Construcţia ansamblului rezidenţial din Parcul Tineretului a început deja, deşi nu există un aviz de defrişare FOTO Facebook

În Parcul Tineretului, pe locul în care, în urmă cu câteva luni, a început defrişarea ilegală a copacilor aflaţi pe cele două hectare retrocedate Marioarei Micşunescu în perioada 2007-2008, s-a construit deja fundaţia primei clădiri, informează Hotnews. Vecinii, ECO-Civica şi Asociaţia Salvaţi Bucureştiul contestă, însă, iniţiativa şi cer în instanţă oprirea despăduririlor şi sistarea proiectului, motivând că doresc protejarea spaţiului verde.

Mai multe persoane şi instituţii sunt nemulţumite de construcţia care deja a început să se zărească pe terenul din Parcul Tineretului, astfel că o asociaţie de proprietari a unui bloc de lângă parc, Asociaţia Salvaţi Bucureştiul şi ECO-Civica cer instanţei, prin ordonanţă preşedinţială, sistarea lucrărilor şi a defrişărilor. Speţa urmează să fie judecată pe 6 august, iar într-un alt dosar părţile solicită şi readucerea spaţiului la starea iniţială. 

Un proces diferit, între proprietara terenului, Marioara Micşunescu, şi Primăria Capitalei, urmează să fie judecat în octombrie 2014, întrucât prima solicită instituţiei să emită avizul de defrişare pentru cele două hectare care îi aparţin. 

Ieri, aproximativ 20 de persoane care locuiesc în apropirea şantierului din Parcul Tineretului au protestat pentru oprirea betonierelor care veneau la lucru. Oamenii îşi doresc să salveze spaţiul verde şi sunt nemulţumiţi pentru că autorităţile nu iau măsuri în vederea sistării proiectului. Manifestanţii susţin că au intervenit şi jandarmi, pentru a face loc utilajelor. 

Epopeea din Parcul Tineretului

Războiul localnicilor cu actualul proprietar a început în 2003, atunci a când terenul a fost revendicat pentru prima dată. În ultima perioadă, protestele sunt din ce în ce mai dese, iar bucureştenii din apropierea parcului susţin că tăierea copacilor se face ilegal, în miezul nopţii. Aceştia au declarat că au fost înaintate reclamaţii instituţiilor competente, dar măsurile întârzie să apară. În lipsa unei reacţii din partea autorităţilor, locuitorii din zonă au făcut şi plângeri penale pe numele constructorilor.

Lucrările au autorizaţie de construcţie din partea Primăriei Sectorului 4, emisă ca urmare a unui ordin judecătoresc, dar nu au şi un aviz de defrişare de la Primăria Capitalei. Autorizaţia stipulează că pe teren urmează să se construiască un ansamblu de vile cu subsol, parter, două etaje şi mansardă. 

Peste 50 de copaci au fost tăiaţi în zonă începând din luna mai 2014, în mod ilegal, susţin reprezentanţii Primăriei Capitalei, întrucât constructorul nu beneficiază de aviz de defrişare. În această direcţie, Primăria Sectorului 4 a aplicat o amendă în valoare de 5.000 de lei. 

Proiectul din strada Pridvorului are autorizaţie de construcţie, dar nu şi aviz de defrişare

Controversa începe în anul 2004, atunci când Marioara Micşunescu a cumpărat terenurile din zona Sălii Polivalente, ce fuseseră retrocedate foştilor proprietari. Un an mai târziu, în contextul mai multor cereri de retrocedare pentru bucăţi de pământ din Parcul Tineretului, Consiliul General al Muncipiului Bucureşti a aprobat un Plan Urbanistic Zonal (PUZ), prin care se stabilea o porţiune cu suprafaţa de 7 hectare, la marginea parcului, pentru ca toţi cei care deţineau proprietăţi pe spaţiul verde să poată fi relocaţi. Acest PUZ prevedea că în zonă puteau fi ridicate doar construcţii cu maximum două etaje. În acord cu PUZ, în 2008, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat un schimb de terenuri, prin care Marioara Micşunescu renunţa la terenul din zona Sălii Polivalente şi primea în locul acestuia un altul, echivalent, în fâşia de relocare. 

Mai târziu, în 2009, a fost aprobat şi un Plan Urbanistic de Detaliu (PUD), de către Consiliul Local al Sectorului 4, prin care era reglementat aspectul cartierului rezidenţial ce urma a fi construit. După aprobarea PUD-ului, pentru demararea lucrărilor, era necesară o autorizaţie de construcţie venită din partea Primăriei Sectorului 4, însă primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, nu a fost de acord cu aceasta. În 2012, primarul de sector a fost obligat, printr-o hotărâre judecătorească, să emită autorizaţia respectivă, cu menţiunea că urmau să fie ridicate vile cu două etaje şi mansardă. Între timp, zona în care au început lucrările a ajuns să fie considerată spaţiu verde aparţinând de Parcul Tineretului, întrucât, în 2010, PUZ-ul care delimita porţiunea de teren consacrată relocării terenurilor retrocedate în parc a expirat, iar legea interzice construirea pe suprafaţa spaţiilor verzi. 

Deşi primarul Sectorului 4 a declarat în repetate rânduri că apără parcul şi doreşte să îl protejeze, după emiterea primei autorizaţii de construcţie, pe 26 octombrie 2012, la solicitarea instanţei, la fix un an mai târziu – 26 octombrie 2013 - , Primăria a prelungit valabilitatea documentului cu încă un an, şi anume până în octombrie 2014. În ciuda intrării în legalitate din perspectiva autorizaţiei de construcţie, proiectul nu beneficiază nici în prezent de aviz de defrişare din partea Primăriei Bucureşti, operaţiune fără care lucrările nu puteau fi începute. 

Recomandări pe aceeaşi temă:

Zeci de persoane au protestat în Capitală pentru oprirea defrişărilor din Parcul Tineretului

Zeci de pomi au fost tăiaţi în Parcul Tineretului din Capitală

Peste 400 de pomi au fost plantaţi în Parcul Tineretului din Capitală

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite