Şeful hingherilor vrea „orfelinat“ pentru câini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Răzvan Băncescu, coordonatorul de proiect al Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA), din cadrul Primăriei Capitalei, a vorbit, ieri, la „Adevărul Live“, despre cum va scăpa Bucureştiul de maidanezi până la 31 martie 2015, dar şi despre cum vrea să legalizeze abandonul.

Până în primăvara anului viitor, pe străzile din Bucureşti nu vor mai fi maidanezi. Asta promite Răzvan Băncescu, coordonatorul de proiect al ASPA. În acest moment, în Capitală există puţin sub 50.000 de câini fără stăpân. „În 18 luni, noi vom aduna maidanezii din Capitală, este vorba despre finalizarea proiectului pe care l-am început până la data de 31 martie 2015. Din septembrie 2013 până acum, am strâns peste 13.000 de câini“, a declarat, ieri, coordonatorul ASPA, la „Adevărul Live“.

Concret, Băncescu spune că, peste un an, în Bucureşti ar trebui să se înregistreze cel mult 1.000-1.500 de cazuri de persoane muşcate de maidanezi. „Numărul de muşcături a atins cota maximă în 2012. Au fost 10.800 de oameni muşcaţi în Bucureşti. Noi trebuie să ajungem în 2015 să avem mult, mult mai puţine cazuri. În partea ulterioară, urmează să rezolvăm şi ceilalţi 20% din câinii rămaşi pe stradă“, a mai ţinut şeful hingherilor să precizeze.

Pentru a eficientiza strângerea câinilor fără stăpân, reprezentanţii ASPA au introdus şi ture de noapte, în timpul cărora sunt adunaţi maidanezii din zonele limitrofe tocmai pentru a nu-i deranja pe bucureşteni din pricina zgomotului.

Maidanezi vor putea fi abandonaţi legal

Răzvan Băncescu a vorbit şi despre un proiect pe care vrea să-l aplice în viitorul apropiat, prin care cei care vor să-şi abandoneze câinii să o facă la unul dintre adăposturile Primăriei Capitalei, şi nu pe stradă. Municipalitatea deţine acum două adăposturi: la Bragadiru şi la Mihăileşti, dar şi o bază canină situată în zona Pallady, pe care reprezentanţii ASPA spun că vor să o extindă pentru că în acest moment are o capacitate redusă, de cel mult 200 de locuri.

„Până acum, am folosit baza Pallady pentru descărcarea maşinilor care acţionează noaptea. Dacă nu reuşim să-i extindem capacitatea, va ajunge adăpost de primire pentru câinii care nu mai sunt doriţi“, a declarat Băncescu.

image

Interzice vânzarea câinilor la pet shop-uri

Coordonatorul de proiect al ASPA a declarat că în acest moment lucrează la o metodă prin care să fie interzisă vânzarea câinilor din pet shop-urile bucureştene. Băncescu susţine că locul în care stau patrupedele înainte să fie vândute nu este benefic pentru sănătatea acestora. „De asta ne vom ocupa spre sfârşitul proiectului nostru, atunci când vom încerca să interzicem vânzarea de câini din pet shop-uri. Este un tratament crunt pentru acei pui să stea în nişte acvarii“, a spus Răzvan Băncescu.

În schimb, cei care vor dori să-şi cumpere un câine de rasă o va putea face doar pe internet, de la crescătorii autorizaţi.

„Fiecare câine ar trebui să aibă un pedigree care să ateste că este de rasă: fie de la Asociaţia Chinologică, fie de unde l-a cumpărat, dacă l-a cumpărat din altă ţară“, a mai spus şeful hingherilor. De asemenea, acesta arată că, deşi există o lege care precizează faptul că animalele de rasă ar trebui să aibă un certificat care să ateste acest lucru, în realitate lucrurile nu stau chiar aşa. „În pet shop-urile din Bucureşti, cel mai probabil, nu se dă nici bon fiscal, nu mai vorbim despre astfel de certificate care să ateste rasa“, a completat Băncescu.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite