Învaţă cum să cucereşti cele mai înalte vârfuri din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru cei care iubesc muntele, distracţia şi aventura câteva ONG-uri din Bucureşti organizează cursuri de ghizi montani. Înscrierile se fac până la începutul lunii viitoare, iar lecţiile sunt gratuite.  Cei care vor să facă cursuri de specializare însă, se pot înscrie numai la Asociaţia Ghizilor Montani din România, dar trebuie să plătească 400 de euro.

Şcolile de ghizi montani sunt din ce în ce mai căutate de tinerii dornici să facă excursii la munte dar se tem să meargă de capul lor. În Capitală există aproximativ cinci astfel de şcoli, iar înscrierile se fac în această perioadă, până la începutul lunii noiembrie.

Şcoala de ghizi montani 1

Cursanţii urcă în şir indian pe munte

Cursurile, care durează între şase şi opt luni. sunt structurate pe două planuri: unul practic şi unul teoretic. Cele teoretice se ţin, de obicei, la sfârşit de săptămână, pentru a putea ajunge la ele şi cei care lucrează. Aici, cursanţii vor învăţa tot ce trebuie despre excursiile montane: de la geografie, la speologie şi cursuri de prim-ajutor.

Costuri: între 50 şi 250 de lei pe excursie
Plecările în „creierii“ munţilor se fac o dată la câteva săptămâni, tot în weekend. Instructorii promit că pe parcursul lecţiilor cursanţii vor descoperi tainele speologiei, ale escaladei sau ale competiţiilor de orientare turistică, iar în acelaşi timp vor avea parte de o distracţie pe cinste. „Mergem în cetăţi medievale, în peşteri greu de explorat, organizăm concursuri pe munte şi petreceri în gura sobei. Participanţii se vor distra cu siguranţă şi vor ajunge în locuri la care nu au visat niciodată“, susţine Cătălin Berenghi, membru fondator al clubului de ghizi montani Christian Adventure.

Şcoala de ghizi montani 2

Participanţii se ajută între ei penntru a atinge cele mai înalte vârfuri

Costurile pentru astfel de plecări sunt destul de mici iar înscrierile sunt, de obicei, gratuite. „Participanţii trebuie să dea între 50 şi 250 de lei pentru o plecare, din aceşti bani fiind acoperite cazarea, transportul şi câteodată, mâncarea. Noi nu cerem niciun ban în plus“, a mai adăugat Cătălin Berenghi. membru fondator al clubului Christian Adventure.

Plecări în toţi munţii din ţară
Cluburile organizează excursii în majoritatea masivilor din ţară, de la Făgăraş, Retezat şi Iezer-Păpuşa, la Piatra Craiului, Bucegi şi  Apuseni. „Este o modalitate foarte faină de socializare. Oamenii care pleacă împreună pe munte au parte de o experienţă extraordinară şi se leagă relaţii de prietenie speciale“, susţine Mihai Răzvan Zaican, preşedintele Clubului Turistic Patagon.

Cei care vor să se înscrie la un curs de ghizi montani de specialtate, o pot face numai la Asociaţia Ghizilor Montani din România (AGMR), dar trebuie să plătească 400 de euro. La sfârşit, ei vor primi o diplomă care cumulată cu o alta de ghid naţional, poate fi acreditată de Ministerul Muncii.


 

Şcoala de ghizi montani 3

Distracţia este în toi în excursii


Cât costă cel mai ieftin echipament pentru munte
Bocanci: 200 de lei
Pantaloni de gore-tex: 100 de lei
Geacă: 150 de lei
Mănuşi: 20 de lei
Rucsac: 250 de lei
Fes: 20 de lei
Parazăpezi: 30 de lei
Lanternă: 30 de lei


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite