Întreţinerea ascensorului – cotă sau persoane prezente? Prevederi contradictorii

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iniţiativa vizează doar două texte de lege, respectiv art. 82 alin. 2 şi art. 85 din Legea nr. 196/2018. Este vorba despre Legea nr. 218/2018 (PLx 341/2020) respinsă de Senat şi care este acum la Camera Deputaţilor.

Prin această propunere legislativă se doreşte realizarea unei schimbări în ceea ce priveşte modul în care este recuperată, în lista de plată, suma aferentă întreţinerii ascensorului, în sensul că la acest moment o astfel de repartizare se face proporţional cu cota parte indiviză deţinută de către fiecare proprietar iar în propunerea legislativă se menţionează că un astfel de cost să fie suportat la numărul de persoane prezente.

Iniţiativa are în vedere şi se referă strict la cele două articole din Legea nr. 196/2018, fără a face niciun fel de trimitere la alte articole sau la legi conexe, în fiinţă, şi care menţionează faptul că, partea comuna cuprinde şi ascensorul.

Articolul 35 din Legea nr. 196/2018 face trimitere la partea comună, astfel:

„e) locurile de trecere, scările şi casa scărilor şi coridoarele; pereţii perimetrali şi despărţitori dintre proprietăţi şi/sau spaţiile comune; subsolul; coşurile de fum; holurile; instalaţiile de apă şi canalizare, electrice, de telecomunicaţii, de încălzire şi de gaze de la branşament/racord până la punctul de distribuţie către părţile aflate în proprietate individuală; canalele pluviale; paratrăsnetele; antenele colective; podul; pivniţele, boxele, spălătoria, uscătoria; ascensorul; interfonul - partea de instalaţie de pe proprietatea comună; rezervoarele de apă; centrala termică proprie a clădirii; crematoriul; tubulatura de evacuare a deşeurilor menajere; structura, structura de rezistenţă; faţadele; acoperişul; terasele;”

Articolul 649 din Codul Civil face trimitere la partea comună, astfel:

Sunt considerate părţi comune, în măsura în care prin lege ori prin act juridic nu se prevede altfel:

„b) fundaţia, curtea interioară, structura, structura de rezistenţă, pereţii perimetrali şi despărţitori dintre proprietăţi şi/sau spaţiile comune, acoperişul, terasele, scările şi casa scărilor, holurile, pivniţele şi subsolurile necompartimentate, rezervoarele de apă, centralele termice proprii şi ascensoarele;

Nu este suficient ca propunerea să aibă în vedere strict cele doua articole, fiind necesară o analiză a tuturor normelor incidente, pentru ca o eventuală astfel de propunere să poată fi implementată la nivelul asociaţiilor de proprietari. În condiţiile în care doar două articole se modifică, însă definirea părţii comune include şi ascensorul, în opinia mea, modul de repartizare la numărul de persoane nu poate fi implementat. Nu cred că va exista un administrator şi/sau preşedinte (alături de comitet) care să pună în aplicare o astfel de prevedere, atâta timp cât legislaţia prevede că, ascensorul reprezintă o parte comună iar întreţinerea unei părţi comune se suportă proporţional cu cota indiviză deţinută de către fiecare proprietar.

O propunere, ca multe altele, care poate fi bună şi utiă în asociaţiile de proprietari, făcută superficial şi fără consultarea celor implicaţi în această activitate, sfârşeşte fie prin respingere, fie prin imposibilitatea implementării în concret la nivelul asociaţiilor.

Pentru cei interesaţi, mai jos o comparaţie între forma existentă şi forma propusă:

Art. 82 alin 2 - Forma actuală

(2) Cheltuielile repartizate după numărul de persoane reprezintă cheltuielile asociaţiei pentru: apă rece, caldă şi canalizare; combustibil pentru prepararea apei calde de consum; energia electrică utilizată pentru funcţionarea instalaţiilor comune, inclusiv a ascensoarelor; colectarea deşeurilor menajere, vidanjare.

Forma propusă

Cheltuielile repartizate după numărul de persoane reprezintă cheltuielile asociaţiei pentru: apa rece, calda şi canalizare; combustibil pentru prepararea apei calde de consum; energia electrică utilizată pentru funcţionarea instalaţiilor comune, inclusiv a ascensoarelor precum şi a întreţinerii acestora; colectarea deşeuriIor menajere, vidanjare.    

Art. 85 - Forma actuală

Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate reprezintă cheltuielile asociaţiei cu privire la proprietatea comună, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrări de întreţinere, service, reparaţii şi, după caz, de consolidare, reabilitare, eficienţă energetică, modernizare la părţile de construcţii şi instalaţii aflate în/şi pe proprietatea comună, astfel cum este descrisă în cartea tehnică a construcţiei şi în acordul de asociere: subsolul; conductele de distribuţie şi coloanele instalaţiilor de apă, canalizare, încălzire, energie electrică; echipamente de echilibrare hidraulică a instalaţiilor; casa scării; podul; spălătoria; uscătoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalaţie de pe proprietatea comună; centrala termică proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deşeurilor menajere; structura de rezistenţă; faţadele; acoperişul şi altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociaţiei: salarii sau remuneraţii pentru administrator, contabil, instalator, electrician, portar, îngrijitor, personalul care asigură curăţenia etc.; indemnizaţii acordate membrilor asociaţiei de proprietari ori persoanelor alese: preşedintele, membrii comitetului executiv şi cenzorului/comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau poliţe de asigurări; cheltuieli cu produse şi accesorii pentru curăţenie, alte servicii administrative către proprietatea comună.

Forma propusă

Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile asociatiei cu privire la proprietatea comuna, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrari de intretinere, service, reparatii şi, dupa caz, de consolidare, reabilitare, eficienta energetica, modemizare la parţile de constructii şi instalatii aflate in/şi pe proprietatea comuna, astfel cum este descrisa in cartea tehnica a constructiei şi în acordul de asociere: subsolul; conductele de distribuţie şi coloanele instalaţiilor de apa, canalizare, incalzire, energie electrica; echipamente de echilibrare hidraulica a instalaţiilor; casa scarii; podul; spalatoria; uscatoria; terasa; interfonul - partea de instalaţie de pe proprietatea comuna; centrala termica proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deşeurilor menajere; structura de rezistenţa; faţadele; acoperişul şi altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociatiei; salarii sau remuneratii pentru administrator, contabil, instalator, electrician, portar, ingrijitor, personalul care asigura curatenia etc.; indemnizatii acordate membrilor asociatiei de proprietari ori persoanelor alese: preşedintele, membrii comitetului executiv şi cenzorului/comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau polite de asigurari; cheltuieli cu produse şi accesorii pentru curatenie, alte servicii administrative catre proprietatea comuna.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite