Încotro se duce piaţa imobiliară din Bucureşti:chiria apartamentelor cu trei camere, cu 10% mai mică faţă de ultimele şase luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiria locuinţelor cu trei camere a scăzut cu 10% faţă de acum şase luni, în timp ce la garsoniere reducerea este de maximum 2%, arată un studiu al anunturiparticulari.ro.

Oferta imobiliară s-a menţinut în prima jumătate a acestui an la un nivel similar celui de anul trecut, arată un studiu de specialitate al site-ului anunţuriparticulari.ro. Astfel din luna ianuarie 2012 şi până la finalul lui iunie, proprietarii au scos pe piaţă aproximativ 12.500 de unităţi.

Potrivit aceleiaşi surse, se observă o stabilizare a chiriilor la garsoniere şi la apartamentele de două camere, cu scăderi de maximum 2%. Fluctuaţiile înregistrate sunt mai mari în cazul apartamentelor de trei şi patru camere, cu scăderi de 10%, respectiv 4%, pe un interval de şase luni.

Apartamentele de două camere şi garsonierele domină acest segment, deţinând împreună peste 75% din oferta imobiliară. 5.059 de unități de două camere au fost scoase de proprietarii lor la închiriere în primele şase luni ale anului, urmate de 4.525 de garsoniere, 2.355 de apartamente de trei camere şi 540 de patru camere.

Analiştii au luat în considerare preţurile medii (calculate pe oraşul Bucureşti, indiferent de zonă), de strigare (cel anunţat iniţial de proprietar, nu preţul efectiv de tranzacţionare) şi au luat în calcul numai numărul de oferte nou apărute (atât în presă, cât şi pe internet).

„Prima Casă"reduce chiriile

În condițiile în care numărul de oferte se situează la un nivel similar cu cel de anul trecut, reducerea uşoară a chiriilor ţine de o scădere a cererii. „Este posibil ca, după o perioadă îndelungată de locuit în chirie, mulți chiriași să se fi reorientat acum către un credit accesat prin Programul „Prima Casă" la care să plătească lunar o rată echivalentă unei chirii", se arată în studiul citat.

Preşedintele Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare (ARAI), Ruxandra Cleciu, susţine că nu se poate vorbi de un trend de scădere a preţurilor chiriilor din Capitală, ci mai mult de o uşoară fluctuaţie.

De asemenea, preşedintele ARAI crede că scăderea uşoară a preţurilor se explică şi prin faptul că există o piaţă sezonieră. O dată ce studenţii se întorc la studii, în toamnă, cererea va creşte la loc. „În ceea ce priveşte trendul pieţei, este foarte greu să faci previziuni, chiar şi pe termen scurt având în vedere situaţia economică naţională şi mondială" , a mai adăugat Cleciu.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite