Începe testarea bucureştenilor în cadrul programului „Sunt imun la COVID”

Începe testarea bucureştenilor în cadrul programului „Sunt imun la COVID”

FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Programul ”Sunt imun la COVID” va începe, miercuri, 10 iunie, pe Arena Naţională, a anunţat Primăria Capitalei. Astfel, primii bucureşteni cuprinşi în eşantion vor face testul de tip anticorpi împotriva virusului Sars- CoV-2. Primarul Gabriela Firea a anunţat miercuri că 2.000 de persoane sunt deja înscrise.

Ştiri pe aceeaşi temă

Scopul acestei testări este de a stabili care este procentajul cetăţenilor care s-au imunizat şi nivelul de circulaţie a noului virus în Bucureşti.
 
Primarul Gabriela Firea a anunţat miercuri că astăzi urmează să fie testaţi primii 500 de bucureşteni.
 
„Primii 500 de bucureşteni sunt testaţi astăzi pentru depistarea de anticorpi Covid. În curând vom afla în ce măsură este răspândit noul virus la nivelul Capitalei! Programul „SUNT IMUN LA COVID?” debutează astăzi, la Arena Naţională unde Primaria Capitalei, prin ASSMB, a facut toate pregatirile necesare din punct de vedere medical si logistic.
Până acum, avem 2.000 de persoane înscrise. Am lansat programul pentru a vedea, pe baze ştiinţifice, câţi oameni au fost deja afectaţi, având în vedere că testarea extinsă este singurul mod de realizare a acestui lucru.
Procesul de testare este sigur, nedureros şi adaptat rigorilor sanitare din această perioadă – personalul medical verifică temperatura cu termometru non-contact şi va purta mască de protecţie.
Medicul recoltează o picătură de sânge din deget, după o dezinfectare prealabilă, cu un ac steril de unică folosinţă, printr-o metodă similară celei de verificare a glicemiei la pacienţii diabetici.
În 15 minute, fiecare participant află dacă are anticorpi, aşadar dacă a avut infecţia şi a dobândit imunitate la Covid-19.
 
Înscrierea online continuă pe pagina https://assmb.ro/page/testareanticorpi.
 
• Reamintim faptul că persoanele testate în cadrul acestui program, în mod voluntar, sunt locuitori ai Capitalei selectaţi prin metoda eşantionării într-un număr proporţional cu mărimea sectorului în care locuiesc.Rezultatele se vor regăsi, la final, în studiul realizat de Institutul de Boli Infecţioase ”Prof. Dr. Matei Balş”.
• Metoda de eşantionare a fost elaborată de EPIET (Programul European de Training pentru Epidemiologie Intervenţională) în colaborare cu primăriile de sector din Capitală.
• Programul se derulează în baza unei colaborări între Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. dr. Matei Balş”, PMB, ASSMB şi cele şase primării de sector, încheiată în data de 27.03.2020.
• PMB, prin ASSMB, asigură, împreună cu primăriile de sector, sprijinul logistic al acţiunii de testare: achiziţia testelor, organizarea spaţiului necesar la Arena Naţională şi participarea personalului medical.
• La finalul fiecărei zile de testare sunt luate măsuri de igienizare.
 
În ceea ce priveşte stadiul celeilalte campanii, „Testăm pentru Bucureşti”, derulată de Primăria Capitalei pentru 11.000 de bucureşteni pentru diagnosticarea infecţiei Covid, până acum sunt înscrise 10.829 de persoane în acest program şi 1.540 deja testate. Dintre acestea, doar 2 au fost depistate pozitiv.
 
• Testarea moleculară se face cu aparate Real Time PCR, pe baza probelor luate prin exudat nazo-faringian – aşadar este vorba de o testare eficientă, aceasta fiind modalitatea de depistare a unei infecţii active cu coronavirus.
 
• Primăria Capitalei, prin Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale, a încheiat deja parteneriate cu 13 clinici de stat şi private care au dorit să intre în acest proiect şi care deţin aparate de testare PCR acreditate de Ministerul Sănătăţii şi avizate de Direcţia pentru Sănătate Publică (DSP)”, a scris aceasta pe pagina ei de Facebook.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările