82 de ani de la greva istorică din Atelierele CFR Griviţa. Povestea controversată a lui Vasile Roaită - tânărul care ar fi pornit sirena

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angajaţii Atelierelor Griviţa erau nemulţumiţi de condiţiile grele de muncă FOTO rador.ro
Angajaţii Atelierelor Griviţa erau nemulţumiţi de condiţiile grele de muncă FOTO rador.ro

În urmă cu 82 de ani, în Bucureşti urma să se scrie o filă importantă din istoria ceferiştilor. Nemulţumiţi de condiţiile grele de muncă şi de salariile foarte mici, aceştia au decis să iasă în stradă şi să îşi strige nemulţumirile. Vasile Roaită a fost de departe cel mai cunoscut personaj din timpul grevei, spunându-se că a fost chiar cel care a tras semnalul de alarmă şi a iniţiat revolta istorică.

În anul 1932, guvernul României a introdus o serie de măsuri nepopulare menite să reducă efectele resimţite în ţara noastră din cauza crizei economice care a început în anul 1929. Măsurile au afectat o mulţime de oameni, dar adevăratul şoc pentru angajaţii CFR a venit în momentul în care, în luna ianuarie a anului 1933, la Atelierele CFR Griviţa din Bucureşti a fost anunţat faptul că ar putea să scadă şi salariile angajaţilor.

Vasile Roaită, presupusul iniţiator al grevei

Nemulţumiţi de toate aceste lucruri, angajaţii Atelierelor CFR Griviţa au decis să iasă în stradă şi să îşi strige nemulţumirile. Şi-au întrerupt activitatea şi tot ce au mai făcut a fost să încerce, în stradă, să îşi ceară drepturile care le fuseseră răpite. Despre iniţiatorii grevei s-a vorbit mult de-a lungul vremii şi au fost speculate şi numele unor persoane care ar fi participat la demararea evenimentului din 1933 ce avea să rămână în cărţile de istorie. S-a speculat faptul că a existat un bărbat numit Vasile Roaită care ar fi tras semnalul de alarmă şi ar fi fost cel care a iniţiat manifestaţia.

vasile roaita

Vasile Roaită FOTO wikipedia.org

Mircea Dorobanţu, reprezentant al Muzeului CFR, a povestit, pentru Adevărul, că nu se ştie cu exactitate dacă Vasile Roaită a existat cu adevărat sau nu.

„Se spune că Vasile Roaită a fost cel care a tras semnalul de alară la Atelierul Griviţa, că el a fost cel care a pus masele în mişcare atunci. Nu se ştie dacă a existat sau a fost o inveţie“, a precizat reprezentantul muzeului. 

Cum s-a desfăşurat greva

Zilele de 15 şi 16 februarie 1933 au fost cu adevărat dramatice pentru cei care au luat parte la grevă. Angajaţii Atelierelor CFR Griviţa nu mai suportau condiţiile de muncă şi voiau să le fie respectate drepturile. Au început manifestaţia, iar pe 16 februarie, în toiul acţiunii, jandarmii au intervenit în forţă şi au început să tragă în dreapta şi-n stânga. 

Atunci, câţiva oameni şi-au pierdut viaţia, iar un număr important de angajaţi au fost răniţi. Printre cei care au pierit în timpul manifestaţie s-a numărat şi Vasile Roaită.

„Vasile Roaită a fost împuşcat spre sfârşitul manifestaţiei“, a încheiat Dorobanţu. 

Se pare că tânărul Roaită a fost doar un erou „fabricat“ de propaganda comunistă. Ani mai târziu, Constantin Negrea, unul dintre muncitorii Atelierelor CFR Griviţa, ar fi spus că el a fost cel care a tras sirena prin care s-a dat semnalul pentru începutul grevei. 

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite