6 modalităţi de „prostire” a proprietarilor de la bloc

Lista de întreţinere şi fondurile (reparaţii şi cel special) reprezintă mijlocul prin care are loc „sifonarea” unor sume de bani în cadrul asociaţiilor de proprietari.
Lista de întreţinere şi fondurile (reparaţii şi cel special) reprezintă mijlocul prin care are loc „sifonarea” unor sume de bani în cadrul asociaţiilor de proprietari.
Bun, te duci, ceri facturi , ceri adunare generala etc. Iti iei flit. Se stie ca administratorii de-o viata din asociatii au un tupeu iesit din comun. Dati si-o solutie legala de reclamatie pentru ca mie adminul mi-a spus ca-l doare la basca, orice amenda luata se va regasi in lista de intretinere. Nu-ti lasa loc de discutii civilizate. Intr-adevar, locatarii sunt delasatori, n-am putut intruni numarul minim pentru adunare generala. Si daca se face "vechiul" nu vrea sa predea documente, situatii etc. Ce-i de facut?
Stimate Domn Giorgione, Am dedicat cateva materiale problemelor ridicate de dvs insa, fara implicarea proprietarilor este greu sa duci o lupta singur. Dar se poate. Nu sustin lipsa de transparenta si nu sustin secretomania administratorilor si/sau presedintilor. Multumesc.
Nu sunt solutii... rezonabile . Presedintele daca nu este platit ori nu se implica serios ori...fura.De ce proprietarii nu inteleg ca presedintele trebuie platit ca sa faca treaba buna ??? Cum sa se implice proprietarii Cine are timp de calcule,de intrebari,de...?Traim un secolul ultra vitezei....De ce platim oameni(cenzor,presedinte,administrator )??Unii sunt platiti sa munceasca,altii sa managerieze si altii sa controleze. Deci ramane ca pana acum...nu e interesat nimeni sa faca lumina in acest sector.Nu se castiga nimic !!! Iar politicienii nu vor da legi bune si clare daca nu iese nimic.
Stimate Domn Georgescu, Asta se voteaza in asociatii de ani de zile: ieftin. Nimeni nu este dispus sa inteleaga ca daca alegi ieftin, ieftin primesti. Ca la noi, s-a cazut in extrema si exista retributii in asociatiile de proprietari de-ti vine sa te reprofilezi. Calea de mijloc mai are de asteptat. Nu intereseaza pe nimeni de acest aspect al asociatiilor, in schimb, pupatul strainilor care detin monopol este sport national. Cu stima.
Multumesc de raspuns. Sunt in comitet de peste 10 ani...si am certuri cu mandra mai mereu.Ca fac munca neplatita...patriotica,cum zice ea.Dar nu vreau sa fiu inselat.Si nu sunt ! Dar muncesc si pt. altii si asta nu e ok. Cand au vrut sa ma aleaga presedinte am refuzat....sunt prea ocupat ! Si sunt deja presedinte in alta asociatai...intr-o asociatie apicola ! Nu vreau sa fiu presedinte de 2 ori.Mai las si pe altii sa fie ''mandri ca sunt presedinti''. Dar atunci cand ma propuneau ca presedinte le-am spus sec: platiti 400 de lei/lunar si fac munca de presedinte dupa lege.Dupa 230/2007 actualizata si dupa regulamentul de aplicare.Si majoritatea s-a opus...ca alege ei alt presedinte gratis....care de fapt nu face nimic.Doar o data pe luna semneaza actele....Nu am reusit sa ridic nivelul de educatie finaciara si economica la toti cei 56 proprietari,care de fapt au fost 20 prezenti la Adunarea Generala.
Florin Georgescu Va dati seama ce ar fi fost (comportament si limbaj al vecinilor) daca ati fi fost remunerat. Sigur aveau ceva de comentat si sigur trebuia sa fiti sclav si la dispozitia lor zi si noapte, "ca doar te platesc". O minima implicare poate preintampina posibile derapaje. Multumesc mult pentru sprijin.
Nu se intelege legatura cu strainii care detin monopol!? Teo C.
O asociaţie mai mare(ca,din nenorocire,a mea...) învârteşte anual 1,5-2 milioane de lei.Legile statului,ca de exemplu legea contabilităţii dar şi altele,sunt facultative pentru aceste asociaţii de proprietari.O firmă privată cu o cifră de afaceri de valoarea de mai sus este controlată de fisc de cel puţin două ori pe an.Asociaţiile de proprietari nu sunt controlate de fisc ci numai de primărie(o dată la trei-patru ani,când sunt prea multe reclamaţii).O metodă foarte şmecheră este cea cu "penalizările de utilităţi".Furnizorul cere penalităţi,asociaţia,repede-repede,le descarcă pe locatari,apoi se dau în judecată cu furnizorul,acesta pierde sau renunţă la penalităţi,dat locatarii rămân cu banii daţi.Metodele de furt în aceste asociaţii sunt infinite.Fiind valori mari derulate,de ce instituţiile statului nu fac şi aici controale fiscale?
Stimate Domn Stefanescu, Da, bun exemplul cu penalitatile la furnizori, mi-a scapat fiind intalnita mai rar, dar se practica. Nu au cum sa verifice aceste asociatii pentru ca pe de o parte nu exista personal calificat iar pe de alta parte din 4 in 4 ani se trece prin parcul din fata blocului. Numai bine.
Contoarele pe apartament ar rezolva problema, iar pentru restul reparatiilor/cheltuielilor se poate calcula o suma fixa pe an platibila lunar; de obicei proprietarul "licentei" de administrare angajeaza o firma prin licitatie ce se ocupa de toata chestia. Desigur, solutia nu e ieftina ca braga si depinde de legislatia din Romania asupra detinatorului arendei in cazul blocurilor de locuit. Care-i legatura cu monopolul strain? Ideea era sa-l ajutam pe cetatean.
@cooper sheldon Suma fixa lunara, apreciez ca nu va putea fi implementata in urmatorii 30 de ani. Fiecare vrea sa plateasca cat mai putin si musai cat a consumat. Ceea ce se intampla in tarile din vest este SF pentru noi pe de o parte iar pe de alta parte costul serviciilor administrative sunt corecte, astfel incat nimeni nu este tentat de "ciupeli". Cetateanul reprezinta ultima prioritate, asa ca daca cetateanul cumuleaza si calitatea de proprietar intr-un bloc cu "oameni de bine" la conducere, simte ca vrea sa plece cat vede cu ochii.
in general administratoru' se crede stapan de sclavi.... afiseaza si gata...asta e toata treaba-n asociatie... imi ploua-n casa dupa reparatia de acoperis si cucoana de la asociatie cica : si eu ce sa va fac, domnu...? sa-i chemi pe cei care-au lucrat prost sus pe bloc, aia sa faci...!!! becuri pe scara pun locatarii, trebuie sa le faci congres sa vada ca nu mai e niciunu' functional de luni de zile... e undeva pe-acoperis o tabla care flencane de cand au reparat pe-acolo, de nu poti sa stai in casa... da' nu-i intereseaza... pai sa nu-i consideri asa cum sunt, dupa ceea ce se petrece ...???
florinakis Acum fie vorba intre noi acest administrator nu poate de capul sau sa decida pe banii proprietarilor, decizia apartinand comitetului. Daca comitetul nu are "vână" sa decida, problema trebuie sa fie transata in adunarea generala. Daca nici adunarea nu decide, sigur se transeaza in fata instantei, proprietarul avand dreptul la repararea prejudiciului. Pana la urma vor intelege ca partile comune trebuie intretinute si fiecare proprietar trebuie sa contribuie pentru reparatii. Tragic, de multe ori.
Foarte multe situatii prezentate de dvs sunt adevarate. Dar ele nu reprezinta o generalitate, ci o exceptie. Totusi, Romania nu este o tara de hoti. Chiar cred asta. Sa va exemplific o alta exceptie. Cum ii fura avocatii pe clienti. Foarte multi avocati percep tarife / onorarii pe termen de judecata: "ma platiti cu 300 lei pe termen". Clientul vede oportunitatea, vede ca termenele sunt rare (din cauza incarcarii sistemului judiciar) si-si face socoteala ca intr-un an nu poate avea mai mult de 5-6 termene, adica "o scoate el". Ce face avocatul? Merge in sala, clientul in "inconstienta si delasarea lui" sta linistit acasa, ca-l reprezinta avocatul. Asadar, maria sa avocatul merge in sala si cere amanarea pe cele mai stupide si puierile motive. Si instanta, de cele mai multe ori, le aproba. Si avocatul a castigat banii, ca afost la termen (un termen la care se putea judeca) clientul i-a platit prestatia si toata lumea e fericita. Intreb: toti avocatii sunt excroci? Sunt exceptii, nu?
Stimate Domn Toader, Se intampla in tot mai multe asociatii si din ce in ce mai des, desi trag un semnal de alarma de ani de zile, cu argumente, cu exemple. Pur si simplu acest material a fost nascut SI din lehamitea care m-a cuprins cand am aflat de o astfel de exceptie in care peste 550 de persoane printre care batrani si copii, au ramas fara apa si caldura intr-un bloc cu 9 scari si 10 nivele pentru ca cineva a considerat ca buzunarul si interesul propriu sunt mai importante. Mai fratilor, eu unul nu mai vreau sa ascund aceste realitati si fac tot posibilul sa informez. Cine vrea sa citeasca si sa inteleaga cu adevarat, bine; cine nu trage nicio concluzie si ramane in pasivitate, sa plateasca (indiferenta si lipsa de implicare in aceasta materie poate fi usturatoare). Astept de la dvs sustinere si implicare, atata timp cat materialul prezinta exemple, pe romaneste de sustras sume de bani din gestiunea asociatiei. Sigur ca, daca aceste forme ar reprezenta regula, am fi o tara de nomazi, INSA, eu unul doresc sa iau atitudine fata de ceea ce tinde spre extinderea exceptiilor (este suficient sa ciupesti 200 lei si nu 20.000 lei ca tot exceptie esti). Totul tine de decizii, deci avem posibilitatea de a ne alege atat presedintele de bloc cat si avocatul :)). Eu va multumesc, desi ma ciupiti.
Domnule Puscas, Asa cum am aratat mai sus, e laudabil articolul Dvs. si in general faptul ca atrageti atentia asupra unor posibile nereguli la asociatii. Dar se pare ca materialul Dvs. starneste o serie de frustrari si reactii de ostilitate neconditionata fata de administratori, presedinti si membri ai comitetului. Prejudecata aceasta ca totul e decis in culise, ca nu se servesc interesele proprietarilor, e alimentata de acest articolo, mai ales celor labili, fara cunostinte de convietuire in comun,predispusi la calomnierea celor care sunt implicati in activitatea asociatiei, fie remunerati, fie benevol. E regretabil ca acesti proprietari se arata revoltati si suparati, fara ca acest lucru sa aiba vreun efect benefic sau pozitiv pentru asociatie. Aveti dreptate: cine vrea sa citeasca si sa bage la cap poate avea ocazia de a verifica cheltuielile afisate, in primul rand,dar sa se si apropie de o serie de probleme ale asociatiei,sa le inteleaga si sa participe. Cu stima, Teo Chirvase
Stimate Domn Teo Chirvase Am mai spus raspicat: departe de mine gandul de a acuza presedintii sau administratorii. In cadrul materialilor publicate aici si in alte spatii, doresc a informa pentru a nu mai exista proprietari care, datorita indiferentei si lipsei de informare, sa agite gratuit spiritele in cadrul blocului. Sa arunci cu vorbe este cel mai usor. La fiecare final de material, am specificat CINSTE SI RESPECT pentru cei care se implica. Cu stima
Looks like everything's a scam in Romania.
Stimate Domn Cristea, Un mic interes parca exista, un pic de fraiereala parca se desprinde si parca un pic de minciunica se impune pentru propriul interes. Merita mentionate si aceste "scam-uri", nu de alta dar sa nu ne creada chiar .......
Domnule Pușcaș, avocatul care râvnește la retribuția reprezentantului unei asociații de proprietari, gândind până la a se "reprofila", este jalnic. Dincolo de asta, asociația proprietarilor este o entitate constituită prin voința propriilor membrii cu statut și scopuri bine definite. Din punctul meu vedere președintele unei asociații, oricare ar fii aceea, este ales dintre membrii și de către aceștia pentru a-i reprezenta, fără să fie plătit pentru asta. Administratorul este un angajat al asociației, fără drept de decizii în buna gospodărire a spatiilor și fondurilor comune. El executa dispozițiile comitentului.